13.5 C
Θέρμον
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 23:43
news1

«Διάλογος με “κόκκινες γραμμές”»: Τα σαφή μηνύματα της Αθήνας ενόψει Πράγας

«Κάθε συζήτηση με την Τουρκία έχει “κόκκινες γραμμές”». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, την ώρα που οι ΗΠΑ πιέζουν παρασκηνιακά για μία συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που θα στείλει το μήνυμα της αποκλιμάκωσης.

Σε αυτή τη φάση, το ενδεχόμενο ενός ραντεβού δεν κερδίζει έδαφος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως είναι ανοιχτός σε διάλογο με τον Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας ωστόσο σταθερές «κόκκινες γραμμές», όπως είναι η αδιαπραγμάτευτη ελληνική κυριαρχία.

«Εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες. Είναι σαφές ότι, όταν είσαι ηγέτης μίας χώρας που έχει αυτοπεποίθηση, όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίας χώρας που συστηματικά έχει αναπτύξει μία στρατηγική τα τελευταία χρόνια, σε δύο άξονες, και στο διπλωματικό και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας. Βλέπουμε ότι η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, δε μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τι θα κάνει και πώς θα κινείται η Τουρκία. Το στοίχημα μίας υπεύθυνης ηγεσίας είναι να διαβάζει σωστά τη μεγάλη εικόνα, αυτό έκανε ο Μητσοτάκης από το 2019, τόνωσε την διεθνή θέση της χώρας και ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, για να μην μπορεί κανείς να μας εγκλωβίσει σε αδιέξοδα της τελευταία στιγμής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα. Παρακολουθούμε ότι κάθε φορά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Χθες υπήρξε ο κ. Μπαχτσελί σε αυτό το παραλήρημα και χθες επρόκειτο όχι μόνο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, ο άνθρωπος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα εντείνοντας την ρητορική έξαρση προκλητικότητάς της Τουρκίας», ανέφερε αρχικά ο ίδιος.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες νότια της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, «το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητας που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για το ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Οφείλεις να είσαι έτοιμος και σε εγρήγορση, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς πολιτικά και ιστορικά, από την άλλη πλευρά είμαστε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγο να πανικοβαλλόμαστε ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Απομονωμένος ο Ερντογάν

Στη… γωνία, απομονωμένος, λίγο πριν την κρίσιμο Σύνοδο στην Πράγα, βάζουν ΕΕ και ΗΠΑ τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έριξε μπουρλότο για άλλη μία φορά στην ευρύτερη περιοχή, στη σκιά της υπογραφής του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Χαστούκι» από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.

»Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Διπλωματικό μπλόκο στήνει η Αθήνα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τα τεκταινόμενα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πως η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα.

«Aντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των συνόρων και στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων που πρόθυμα κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να μιμηθούν στη γειτονιά μας. Αυτές οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ξεκάθαρη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα πάνω στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο πυροδοτεί άλλη μία εστία έντασης στην περιοχή.

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε και συναντήθηκε με τους πρέσβεις από Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία και Κίνα, και τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Αίγυπτο την Κυριακή για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, με στόχο τον συντονισμό των δύο χωρών καθώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιλαμβάνει και τμήμα του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάστηκε και από την ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρα.

 

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Πάτρα: Πέθανε 41χρονος αστυνομικός σε διαδικτυακή συζήτηση μέσα στο σπίτι του

Newsroom

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com