11.2 C
Θέρμον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 16:00
news1

Ένα φωτοβολταϊκό στο μπαλκόνι σας: Ο τρόπος εγκατάστασης και οι προϋποθέσεις

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται συνεχώς, μία καλή και οικονομική λύση είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι ή στις επιχειρήσεις, καθώς με ένα κόστος 5.000-8.000 ευρώ μπορεί να αποκομίσει κάποιος πολλαπλάσιο όφελος.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ήδη, τρέχει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μέχρι 6 KW εγκατεστημένη ισχύ, χωρίς επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, έρχεται νέο με επιδότηση στην προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες ή και στις βεράντες. Αφορά 100.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, 75.000 επαγγελματικές στέγες και 75.000 επιχειρήσεις αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» θα επιδοτεί τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις με 40% έως 60%, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγει ο οδηγός που θα εξειδικεύει και θα αναλύει τις προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή – εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου ενεργειακών επιθεωρητών, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 6 KW σε μία στέγη ή δώμα τυπικής κατοικίας 80 έως 100 τ.μ. (ένα ΦΒ σύστημα 6 kW, καλύπτει μία επιφάνεια περίπου 40 τ.μ.), προσφέρει μία ενεργειακή αυτονομία της τάξης των 9.000 kWh, που σημαίνει ότι υπερκαλύπτει στο 100% τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού και περισσεύουν και 4.000 kWh, τις οποίες μπορεί να διαθέσει στον Πάροχο, ενώ με το σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού παρέχεται η δυνατότητα να συμψηφίζει παραγόμενη Ενέργεια, με καταναλισκόμενη.

«Μία τυπική κατοικία καταναλώνει περίπου 5.000 ηλεκτρικές κιλοβατώρες το χρόνο», εξηγεί στη «ΒτΚ» ο κ. Χριστοδουλίδης και προσθέτει ότι με τα φωτοβολταϊκά μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα τα γλιτώνει από το λογαριασμό. Το κόστος της εγκατάστασης εκτιμάται σε 6.000 έως 8.000 ευρώ. Αυτό θα ισχύει και με το νέο πρόγραμμα, αλλά θα επιδοτεί από 3.200 έως 4.800 ευρώ, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. «Η απόσβεση γίνεται σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 8 ετών, με δεδομένο ότι εάν ισχύει ό,τι ισχύει και σήμερα, με το τρέχον πρόγραμμα των 6 KW ο καταναλωτής θα μπορεί να πουλάει στον Πάροχο τις περίσσιες κιλοβατώρες με περίπου 9 λεπτά την καθεμία. Άρα, στην τσέπη του θα μπαίνουν και 360 ευρώ το χρόνο».

Στα έξοδα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κόστη σύνδεσης, που είναι:

  • 400 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ έως 5 kWp.

 

  • 500 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου.

 

  • 800 € πλέον ΦΠΑ, για ΦΒ άνω των 5 kWp και έως 6 kWp, εφόσον απαιτείται αντικατάσταση του παροχικού καλωδίου.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων, βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και των βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Επιπλέον, επιτρέπεται η εγκατάσταση επί εδάφους (π.χ., σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου). Οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να βρίσκονται εντός του ίδιου οικοπέδου, όπου και το κυρίως κτίριο.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, από τις κυρίαρχες συσκευές που επηρεάζουν τους οικιακούς λογαριασμούς είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, καλύπτοντας το 25% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενός τυπικού νοικοκυριού, δηλαδή ευθύνεται για μία επιβάρυνση στο λογαριασμό της τάξεως των 20 ευρώ το μήνα (100 kWhx 20 λεπτά). Πλέον, αν αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με ηλιακό, με βάση το εξαγγελθέν πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας, πετυχαίνουμε μία εξοικονόμηση Ενέργειας της τάξης του 60%. Δηλαδή ο καταναλωτής εξοικονομεί 12 ευρώ το μήνα από τα 20, ήτοι 144 ευρώ το χρόνο.

Τρόπος εγκατάστασης και προϋποθέσεις

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Ψωμά, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών, μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων ή επί εδάφους, ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, κ.λπ.), σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία. Γενικά, οι επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις αφορούν σε σταθερά συστήματα έδρασης που εγκαθίστανται επί εδάφους, επί κτιρίων ή επί άλλων κατασκευών, ενώ στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται επί εδάφους, επιτρέπεται και η χρήση συστημάτων ηλιακής ιχνηλάτησης (trackers). Τα συστήματα εγκαθίστανται στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης που τροφοδοτούν, ή σε όμορο αυτής χώρο, ή βρίσκονται σε άλλο χώρο, αλλά συνδέονται ηλεκτρικά με αποκλειστική γραμμή διασύνδεσης. Ο σταθμός συνδέεται στο δίκτυο μέσω της παροχής της εγκατάστασης κατανάλωσης. Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη), και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου. Δικαίωμα ένταξης έχουν οι συνιδιοκτήτες ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού, ύστερα από παραχώρηση της χρήσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Για σύνδεση στην παροχή των κοινοχρήστων οι κύριοι των οριζοντίων ιδιοκτησιών εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης είτε με έγγραφη συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών του κτιρίου. Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού κάθε φωτοβολταϊκός σταθμός αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με ένα μετρητή κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα που «τρέχει» για σπίτια και επιχειρήσεις

Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ενεργειακό συμψηφισμό ισχύος έως 50 kW (κιλοβάτ) και λοιπούς σταθμούς ισχύος έως 20 kW (με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) η διαδικασία έχει ως ακολούθως:

Βήμα 1: Υποβολή αίτησης στον Διαχειριστή του δικτύου, με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεση σύνδεσης του σταθμού παραγωγής.

Βήμα 2: Εφόσον ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης και τα στοιχεία του είναι ορθά, ο Διαχειριστής εντός 15 ημερών, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης. Ειδικότερα για περιπτώσεις σύνδεσης σταθμών μέχρι 10,8 kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5 kW για μονοφασικές παροχές, η μη απόκριση του διαχειριστή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ως άνω έγγραφη γνωστοποίηση, ισοδυναμεί με αποδοχή της πρόθεσης σύνδεσης του σταθμού.

Βήμα 3: Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης εντός 60 ημερών. Στη συνέχεια, ο Διαχειριστής προβαίνει στην κατασκευή των έργων σύνδεσης. Αν δεν απαιτούνται έργα σύνδεσης στο δίκτυο και απαιτείται μόνο η αντικατάσταση του μετρητή της παροχής, οι εργασίες ολοκληρώνονται εντός ενός μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης. Στην περίπτωση που απαιτούνται έργα δικτύου η κατασκευή των έργων ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών για σταθμούς στη ΧΤ, εντός οκτώ μηνών για σταθμούς στη ΜΤ εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ.

Βήμα 4: Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού προς τον Προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή με την οποία θα γίνεται ο συμψηφισμός.

Βήμα 5: Υπογραφή της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού με τον Προμηθευτή. Η Σύμβαση υπογράφεται εντός 15 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

Βήμα 6: Υποβολή της αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού παραγωγής ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ετοιμότητα και αιτείται στο Διαχειριστή την ενεργοποίηση της σύνδεσης του σταθμού.

Βήμα 7: Ενεργοποίηση της σύνδεσης εντός χρονικού διαστήματος 12μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, ή 30μηνών για σταθμούς που υλοποιούνται μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, δυνάμει των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων. Με την ενεργοποίηση της σύνδεσης τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση Ενεργειακού Συμψηφισμού η οποία έχει διάρκεια 25 έτη.

Για άνω των 50 KW

Η διαδικασία που ακολουθείται από την αίτηση έως τη σύνδεση και τη λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος άνω των 50 kW και λοιπών σταθμών άνω των 20 kW, συνοψίζεται στα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Υποβολή αίτησης σύνδεσης στο Διαχειριστή του Δικτύου.

Βήμα 2: Εφόσον ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης και τα στοιχεία του είναι ορθά, ο Διαχειριστής εξετάζει το αίτημα και προβαίνει σε διατύπωση προσφοράς σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο ή σε αδυναμία. Η προσφορά περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει αρχικά για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία χορήγησής της.

 

vradini.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com