10.5 C
Θέρμον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 7:19
news1

NASA: Γιατί «χτύπησε» τον αστεροειδή με το DART

Η NASA έγραψε ξανά ιστορία τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου 2022 όταν έστειλε το σκάφος «καμικάζι» DART να πέσει πάνω σε έναν αστεροειδή για να του αλλάξει πορεία. Γιατί όμως ο αστεροειδής «Δίμορφος» έγινε στόχος του πειράματος; Σε λίγες μέρες, θα δούμε και τις πρώτες φωτογραφίες.

Γιατί «ήταν ένα προνόμιο που δεν είχαν οι δεινόσαυροι πριν 62 εκατ. χρόνια και είδαμε τι έγινε», όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΪ, ο διάσημος καθηγητής διαστημικής του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» Σταμάτης Κριμιζής. Τι έκανε λοιπόν η NASA; Ένα… τεστ για να είναι έτοιμη στην περίπτωση που κάποια στιγμή στο μέλλον εμφανιστεί ένας αστεροειδής που, σε αντίθεση με τον «Δίμορφο», θα απειλεί τη Γη!

Με το πείραμα της NASA, οι επιστήμονες μέτρησαν πόσο ακριβώς μπορεί να αλλάξει με μια τέτοια κινητική επέμβαση η τροχιά ενός αστεροειδούς, ώστε να προστατευτεί η Γη από τυχόν κινδύνους στο μέλλον.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα προσπαθεί να αλλάξει την τροχιά ενός ουράνιου σώματος», τόνισε ο Σταμάτης Κριμιζής, εξηγώντας πως ο μικρός αστεροειδής στον οποίο έγινε η δοκιμή, δεν αποτελούσε κανέναν κίνδυνο για τη Γη, αλλά υπάρχουν περίπου 30.000 αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη μας και ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να μας χτυπήσει.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους DART, κράτησε περίπου 4,5 χρόνια. Έπληξε τον αστεροειδή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλιομέτρων, με ταχύτητα 21.960 χλμ την ώρα.

Το διαστημόπλοιο ήταν εξοπλισμένο με αρκετές νέες τεχνολογίες μεταξύ των οποίων μια ιονική μηχανή που χρησιμοποιούσε το αέριο Ξένον. Ο Σταμάτης Κριμιζής εξήγησε ότι η εν λόγω μηχανή μπορεί και αυξάνει την ταχύτητα του διαστημόπλοιου καθώς είναι εν πλω.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, λίγες ημέρες πριν το διαστημόπλοιο, εκτοξεύθηκε μικροδορυφόρος που κατασκευάστηκε από την Ιταλική Εταιρία Διαστήματος η οποία φωτογράφησε τη σύγκρουση του σκάφους με το διαστημόπλοιο.

Οι φωτογραφίες αυτές αναμένεται να φτάσουν στον πλανήτη Γη σε λίγες ημέρες.

Ο Σταμάτης Κριμιζής εξήγησε ότι η επικινδυνότητα ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη εξαρτάται από το μέγεθός του και πως το όριο έχει οριστεί στα 140 μέτρα.

«Εάν είναι 140 μέτρα, μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη, ας πούμε το λεκανοπέδιο Αττικής ή το Λονδίνο», τόνισε και πρόσθεσε πως το κρίσιμο είναι να γνωρίζουν οι επιστήμονες αρκετά χρόνια πριν τον κίνδυνο προκειμένου να μπορέσουν να του αλλάξουν τροχιά.

newsit.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com