12.7 C
Θέρμον
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 13:44
news1

Έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα: Υψηλή θνητότητα στους εκτός Covid ΜΕΘ ασθενείς και στα νοσοκομεία της επαρχίας

Νέα στοιχεία από τη μελέτη του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σωτήρη Τσιόδρα και του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, αναφορικά με τη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19 έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της μελέτης – τα πρώτα στοιχεία της οποίας είχαν δημοσιευθεί πέρυσι την ίδια περίοδο και αφορούσε το διάστημα από απαρχή της πανδημίας έως και τον Μάιο του 2021 – που αφορά στην περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως και τον Απρίλιο του 2022.

Στο δεύτερο σκέλος αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) απεβίωσαν, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα.

pinakas_tsiodras_lytras

 

Γενικά, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ διαπιστώνουν επιδείνωση της θνησιμότητας των ασθενών με Covid-19, εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά 21%, συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο μελέτης.

Το φορτίο θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Οι κ.κ. Τσιόδρας και Λύτρας διαπιστώνουν επίσης ότι από τον Αύγουστο το 2021 και έκτοτε, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά καθώς παρατηρείται μια αυξητική παρουσία της μετάλλαξη Δέλτα από τον Νοέμβριο του 2021 και έπειτα. Η κυκλοφορία της μετάλλαξης Omicron από τον Ιανουάριο του 2022 δίνει νέα ώθηση στο επιδημικό κύμα, το οποίο σταδιακά προς την άνοιξη εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Περισσότεροι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Από την επιμέρους ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι, όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Ακόμα, στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, συσχετισμός που όμως πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή και να συνεκτιμηθούν παράμετροι όπως η ηλικία του ασθενή με Covid-19.

Τέλος, οι δύο επιστήμονες δεν εντοπίζουν κάποια αξιόλογη συσχέτιση του εμβολιασμού (και του αριθμού των δόσεων) με τη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19.

 

protothema.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com