9.1 C
Θέρμον
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, 8:35
Πολιτισμός-ΤουρισμόςΤοπικά νέα

Μια εκδήλωση με κατάθεση ψυχής από το Μεσολόγγι για τη Σμύρνη και τις χαμένες όχι όμως ξεχασμένες πατρίδες

Κώστας Λύρος : «Το Μεσολόγγι της δόξας και της μνήμης αποδεικνύει ότι «δεν ξεχνά»

 

Μια αξιόλογη εκδήλωση που συνεπήρε και συγκίνησε το πολυπληθές κοινό  έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, 18 Σεπτεμβρίου 2022  στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου με τίτλο «Σμύρνη 1922  Τι να θυμηθώ… Τι να ξεχάσω…».

 

Οι  αναμνήσεις    της  Γιασεμής, μιας γυναίκας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γενέθλια γη, ταξίδεψαν τους θεατές στη Σμύρνη του 1920 και μαζί μ΄εκείνη  έζησαν  τις στιγμές της δόξας, του μεγαλείου αλλά και του αφανισμού της πατρίδας της και συνολικά η εκδήλωση καθήλωσε τον κόσμο που παραβρέθηκε καθώς οι αναφορές στους πρόσφυγες της Σμύρνης που οι απόγονοι τους είναι συνδημότες μας,  ήταν άκρως συγκινητικές.

 

Μουσικές, τραγούδια, θεατρικές αποδόσεις και χοροί  από τη χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,  τα μέλη της θεατρικής  και της Χορευτικής Ομάδας ενηλίκων του «Πολιτιστικού Εργαστηρίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» και την  Ορχήστρα “PsalterioEnseble” υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μαέστρου Σπύρου Χολέβα και τη σκηνοθεσία της Ελευθερίας Τσακανίκα   «μετέφεραν» το κοινό στη Σμύρνη του 1922, στα ιστορικά γεγονότα του μεγάλου και βίαιου ξεριζωμού, στην προσφυγιά και στα βιώματα που έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη όσων τα έζησαν, και «πέρασαν» στις επόμενες γενιές μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές και μαρτυρίες.

 

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος  στο σύντομο καλωσόρισμα  ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Νίκο Χαντζή, τους συμμετέχοντες και τους παρευρισκόμενους και όσοι συνέδραμαν  με μεράκι,  όρεξη και ψυχή, σε αυτή τη σπουδαία αφιερωματική εκδήλωση  υπογραμμίζοντας τα εξής:  «Μια εκδήλωση με την οποία το Μεσολόγγι της δόξας και της μνήμης αποδεικνύει ότι «δεν ξεχνά». 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.Μια  καταστροφή όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ξεριζώθηκαν εκατομμύρια ψυχές, χάθηκαν περιουσίες, έσβησαν πολιτισμοί. Μια καταστροφή που από τις σπίθες της όμως αναγεννήθηκε ένας νέος κόσμος, μια νέα Ελλάδα.

 

Τι να θυμηθεί κανείς από αυτή την καταστροφή; Τι να ξεχάσει; Δυνατές ιστορικές στιγμές από τις οποίες πρέπει να διδαχτούμε. Προς αποφυγή. Προς μίμηση».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων,  ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ.Ιερόθεος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποι φορέων κ.α.

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Εκτροπή οχήματος στον δρόμο Κατοχή – Λεσίνι (BINTEO)

Newsroom

Εξαιρετική συνεργασία Ένωσης Ξενοδόχων – Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη

Newsroom

Δήμος Αγρινίου: Έργο προϋπολογισμού1.220.000,00 € για τους Δημοτικούς  Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com