9.7 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 21:00
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Συμμετοχή του Δήμου Θέρμου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 16:00, υβριδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμος Θέρμου συμμετείχε και εκπροσωπήθηκε από την Δημοτική Σύμβουλο κα Ιωάννα Καλημέρη, η οποία είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ και Δήμαρχος Κύθνου κ.Σταμάτης Γαρδέρης έθεσε το πλαίσιο και εισήγαγε τα θέματα αιχμής που απασχολούν τον κλάδο των ιαματικών πηγών και συζητήθηκαν στην συνέχεια κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Παρακάτω η ομιλία του προέδρου

Αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δώσατε να συνεχίσω να προσφέρω από την θέση του προέδρου του Συνδέσμου μας.

Παρόλες τις δυσκολίες που είμασταν αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε μείναμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Κρίναμε σωστό να συγκαλέσουμε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου κατά την διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για ανασυγκρότηση του κλάδου των ιαματικών πηγών. Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί η ΚΕΔΕ μας παραχώρησε χώρο στο δικό της περίπτερο και έτσι θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε τις θερμαλιστικές υπηρεσίες των μελών μας στους επισκέπτες της ΔΕΘ. Θέλω βέβαια να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ γι’ αυτήν την παραχώρηση αλλά και γενικότερα για την βοήθεια του σε κρίσιμης σημασίας θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Όσον αφορά το θέμα που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία 2 χρόνια την δημιουργία δηλαδή της ΙΠΕ.ΑΕ οι εξελίξεις μας δικαιώνουν στον απόλυτο βαθμό. Συνολικά όλοι οι δήμοι της χώρας που έχουν στην διαχείριση τους ιαματικές πηγές (είτε είναι μέλη μας είτε όχι) πήραν απόφαση να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις πηγές τους και να μην συνεργαστούν με την ΙΠΕ. Η δική μας προσπάθεια, όπως καταλαβαίνετε, δεν σταμάτησε στην ψήφιση του νόμου αλλά συνεχίσαμε να εξηγούμε και να ενημερώνουμε τα αυτοδιοικητικά στελέχη για το ποιες είναι οι προεκτάσεις της λειτουργίας αυτής της επιχείρησης και κατά πόσο μπορεί ή όχι να προσφέρει προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης των ιαματικών πηγών. Το αποτέλεσμα, με το σύνολο των δήμων να μένει εκτός ΙΠΕ, σίγουρα δίνει ξανά ένα δυνατό μήνυμα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αγνοείται, ενώ μόνο με την συμμετοχή της το οποιοδήποτε αναπτυξιακό μοντέλο αποκτά νόημα.

Συμμετείχαμε με τον κ.Παπαστεργίου στο 1ο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΙΠΕ και αυτό που είδα είναι ότι η εταιρία αυτή προς το παρόν δεν μπορεί να παράγει το οποιοδήποτε έργο, ενώ θα περάσουν χρόνια προκειμένου να οργανωθεί. Προς το παρόν δεν μπορεί να προσφέρει.

Όσον αφορά εμάς, τους δήμους, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικών πακέτων για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων μας, όπου αυτό είναι δυνατό.
Η προκήρυξη που αφορά τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ του ταμείου ανάκαμψης επιτέλους ξεκίνησε προ ημερών να γράφεται. Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα απαιτηθεί για να μπορεί ένας δήμος να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Μόλις έχουμε τις πρώτες πληροφορίες θα σας τις μεταφέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι τα χρήματα δεν αρκούν για όλους και ότι είναι τώρα η ώρα για τους δήμους να φτιάξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Αυτές οι οικονομοτεχνικές μελέτες δηλαδή το επενδυτικό σχέδιο του κάθε δήμου θα χρειαστεί για την όποιας μορφής χρηματοδότηση.

Θέλω να πιστεύω πως η χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ θα αποτελέσει την λύση για πολλούς δήμους, γι’ αυτό θεωρώ πως η συνεργασία με τις περιφέρειες για το πως θα διατεθούν τα κονδύλια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται κινητικότητα στον χώρο των ιαματικών. Τώρα που το θεσμικό πλαίσιο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο βλέπουμε πολλούς επενδυτές να σκέφτονται σοβαρά να επενδύσουν στις Ελληνικές Ιαματικές πηγές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ο Σύνδεσμός μας στην παραγωγή των αναγνωρίσεων, των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας, της Υπουργικής απόφασης για την διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων και στην επίλυση των ιδιαίτερων θεμάτων της κάθε πηγής όπως για παράδειγμα είναι τα ιδιοκτησιακά.

Θυμίζω ότι έχουμε καταθέσει, εδώ και πολύ καιρό, τις προτάσεις μας για την λειτουργία της τηλεϊατρικής στις μονάδες και τα κέντρα μας στο υπουργείο τουρισμού έτσι ώστε να μειωθεί το τεράστιο λειτουργικό κόστος της απασχόλησης γιατρών, ενώ εδώ και χρόνια ασχολούμαστε με την δημιουργία και εκπαίδευση στελεχών που θα επανδρώσουν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι το μνημόνιο συνεργασίας που καλούμαστε να εγκρίνουμε και στη συνέχεια να υπογράψουμε με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.

Αγκάθι στην προσπάθεια μας είναι η κακή λειτουργία της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τις ιαματικές πηγές. Εδώ και πολλά χρόνια και με τις διοικήσεις σε αυτούς τους φορείς να εναλλάσσονται το αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδαμινό. Ουσιαστικά έχουν αφήσει σε αδράνεια τις ιαματικές πηγές που διαχειρίζονται. Εδώ και χρόνια προσπαθούν να ολοκληρώσουν κάποια Ειδικά Χωρικά Σχέδια προκειμένου να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς. Τίποτε δεν θα μπορούσαν να κάνουν αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έλυνε τα ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες των κλάδο των ιαματικών πηγών. Θα περίμενε κανείς να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται. Θα πρέπει και εκεί να συνεχίσουμε να εξηγούμε πως χωρίς την τεχνική υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να τρέξει κανενός είδους επένδυση. Μόνο με την συνεργασία των δήμων θα έχουμε επιτυχημένα επενδυτικά σχέδια.

Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η παραχώρηση του αιγιαλού στους δήμους προκειμένου να μπορεί να τρέξει το οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο στις ιαματικές πηγές που αναβλύζουν δίπλα στη θάλασσα. Και σε αυτή την περίπτωση η δημόσια διοίκηση κωφεύει στις παραινέσεις μας για άμεση λύση. Παρακολουθώ από κοντά τον αγώνα που κάνει εδώ και χρόνια ο κ.Ανδρέας Ζώγκος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κορινθίων στον ΣΔΙΠΕ. Θέλω να τον συγχαρώ για την δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα και πραγματικά πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο για όλα τα υπόλοιπα μέλη που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Όσον τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που συμμετέχουμε.
Το πρόγραμμα Interreg ALLTOUR βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο καθώς τελειώνουν τα master plans και τα επικοινωνιακά πακέτα για τους δήμους – μέλη μας που οι περιφέρειες τους συνορεύουν με την Αλβανία και ξεκινάνε τα προγράμματα εκπαίδευσης των στελεχών της αυτοδιοίκησης πάνω στα ιαματικά. Αυτά τα προγράμματα εκπαίδευσης θα προσπαθήσουμε να τα ανοίξουμε όσο γίνεται περισσότερο γιατί αντιλαμβανόμαστε με την μεγάλη ανάγκη εξειδίκευσης που υπάρχει πάνω στο αντικείμενο των ιαματικών.

Ακόμη σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το πρόγραμμα ERASMUS + weskills στο οποίο συμμετέχουμε με άλλους 18 φορείς από 9 χώρες. Από αυτό το πρόγραμμα αντλούμε τεχνογνωσία πάνω στις ικανότητες που χρειάζεται να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Την τεχνογνωσία αυτή θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην συνεργασία μας με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική συνεισφορά του προγράμματος στο ταμείο του Συνδέσμου. Συνολικά θα αντλήσουμε περίπου 45.000 ευρώ. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και το νέο πρόγραμμα ERASMUS + την υποβολή του οποίου καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα.

Τέλος θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην αποδοχή των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δυτικής Σάμου και Καντάνου – Σελίνου για την εισδοχή τους στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν εγκρίναμε την εισδοχή του Δήμου Ναυπακτίας ως πεντηκοστό ένατο μέλος και τώρα γινόμαστε 61. Είναι ελάχιστος πλέον ο αριθμός των δήμων που έχουν ιαματικές πηγές στα διοικητικά τους όρια και δεν είναι μέλη του ΣΔΙΠΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι ο φορέας μας διακρίνεται για πολλά καλά πράγματα, αλλά κυρίως για την τεχνογνωσία που διαθέτει. Θεωρώ πως η συνεργασία με τον φορέα μας είναι απαραίτητη για όποιον δήμο θέλει να αναπτύξει τις ιαματικές του πηγές. Έτσι καταφέρνουμε να μεγαλώνουμε και να φέρνουμε κοντά μας όσους επιθυμούν να αναπτυχθούν. Η αύξηση των μελών του ΣΔΙΠΕ είναι κρίσιμης σημασίας για να αντιληφθούνε όλοι στη δημόσια διοίκηση το βάρος και την σημασία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Κλείνω χρησιμοποιώντας μία προηγούμενη φράση μου. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αγνοείται, μόνο με την συμμετοχή της το οποιοδήποτε αναπτυξιακό μοντέλο αποκτά νόημα.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Μεσολόγγι: Μουσειακή Έκθεση για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

Newsroom

Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Newsroom

Θέρμο: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με 12 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com