18.9 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:16
news1

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μέτρα 5,5 δισ., «γιοκ» στον Ερντογάν, «κόκκινο» στον Τσίπρα

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τα είχε όλα: τόνωση του εθνικού φρονήματος με τα αντίστοιχα μηνύματα προς την Τουρκία του Ερντογάν, το δίλημμα των επόμενων εκλογών για την σταθερότητητα της χώρας και οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατομμυρίων πολιτών.

Σε τόνους προεκλογικούς – παρότι έκλεισε ξανά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών – κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός, αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπήρξε φειδωλό μέχρι και την τελευταία στιγμή για τα μέτρα στήριξης – καθόσον ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει το… «δώστα όλα» άλλων εποχών – προχώρησε σε μία σειρά εξαγγελιών, που ανεβάζει τον πήχη των κυβερνητικών σχεδιασμών και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα είχε όλα: τόνωση του εθνικού φρονήματος με τα αντίστοιχα μηνύματα προς την Τουρκία του Ερντογάν, το δίλημμα των επόμενων εκλογών για την σταθερότητητα της χώρας και οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατομμυρίων πολιτών.

Τα μέτρα 5,5 δισ.

Δέσμη 21 μέτρων στήριξης, με στόχο την ανακούφιση των ομάδων πληθυσμού που – λίγο ως πολύ – κινούνται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή των φοιτητών, των συνταξιούχων, των ευάλωτων πολιτών, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την τόνωση των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα, μόνιμα και έκτακτα, αθροίζονται σε 5,5 δισ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 21 πρωτοβουλίες, σε τρεις χρονικούς κύκλους, με 8 μέτρα άμεσης εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2022, με 12 μέτρα που θα εφαρμοστούν την αρχή του 2023 και θα διατηρηθούν σε μόνιμη βάση και με ένα σχέδιο – τομή 6 σημείων, που απαντά στο πρόβλημα στέγης κυρίως των νέων, το οποίο υλοποιείται αμέσως.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν τα εξής άμεσης εφαρμογής:

– Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.

– Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει στα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.

– Θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ, ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Παράλληλα, 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

– Θα διευρυνθεί το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει επιπλέον 200.000 νέους δικαιούχους.

– Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Στέγαση

Δρομολογείται ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους, με μία σειρά από πρωτοβουλίες, για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Το δίλημμα των εκλογών: «Δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρίσκο στη συμφορά;»

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο, τονίζοντας πως «όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν».

Και θέτοντας το δίλημμα των επόμενων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω, ή χτίζουμε στα γερά θεμέλια που βάλαμε τα τελευταία χρόνια ή βαδίζουμε στο άγνωστο, ή δίνουμε δεύτερη ευκαρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε για δεύτερη φορά την συμφορά».

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας, εγώ δεν πρόκειται να γίνω»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει οριστικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας:

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας, εγώ δεν πρόκειται να γίνω!».

«Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια στο τέλος της τετρεατίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα στον Ερντογάν: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

Ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Αρχικά, αναφέρθηκε στις διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες, με πιο σημαντικές αυτές με την Γαλλία και τις ΗΠΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε ότι η ελληνική απάντηση στις απειλές της Άγκυρας είναι «η επιφυλακή μας, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ακμαία οικονομία μας, οι διεθνείς συμμαχίες μας, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως η ενότητά μας».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Στις απειλές της άλλης πλευράς του Αιγαίου, απαντά μόνο μία ελληνική λέξη: ‘Όχι’, κύριε Ερντογάν».

Μάλιστα, απευθύνοντας μία σαφή προσωπική αιχμή στον τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Για να το πω στη δική του γλώσσα: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα!».

 

Ενεργειακή ακρίβεια: «Ο λογαριασμός στον Πούτιν»

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ενεργειακή ανασφάλεια σε πολιτική αστάθεια».

Και «έδειξε» ως αποκλειστικό υπεύθυνο της ενεργειακής ακρίβειας τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο λογαριασμός της ακρίβειας να επιστραφεί στον κ. Πούτιν, αυτόν που τη δημιουργεί».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είμαστε με τον αμυνόμενο, τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο«, ως προς την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως «έχουμε ένα λόγο παραπάνω, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίναι η απειλή από γείτονες»

Όσο για τη «μάχη» της ενέργειας, όπως την χαρακτήρισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε δέκα φορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο, σας πουλάει φθηνά ψέματα σε ακριβή τιμή».

Έτσι, πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια στη θέρμανση και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «τον Οκτώβριο θα υπάρξουν κίνητρα, αλλά και αντικίνητρα» για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και ειδική πρόνοια για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

in.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Κλείστε το παρακαλώ πολύ! Μη με εκθέτετε έτσι»

Newsroom

Θανάσης Παπαθανάσης: «Δεν αλλάζει το καθεστώς των Δικαστηρίων στην Αιτωλοακαρνανία-Παραμένει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας»

Newsroom

Αγία Παρασκευή: Άφαντοι οι γονείς των ανηλίκων που βασάνιζαν τον 14χρονο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com