17.4 C
Θέρμον
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, 15:58
news1

Προσωπικός γιατρός: Οι ειδικότητες, οι εγγραφές χωρίς κινητό και τα ”προνόμια”

Οι εγγραφές σε προσωπικό γιατρό έχουν ξεκινήσει και στα φαρμακεία, χωρίς να χρειάζεται κινητό τηλέφωνο για επιβεβαίωση. Ποια είναι όμως τα προνόμια, και μέχρι πότε η διορία.

Αρχικά πολλοί ρωτάνε τι ειδικότητας μπορεί να είναι κάποιος προσωπικός γιατρός, αρχικά σε αυτή τη φάση ως προσωπικοί γιατροί ορίζονται ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Αργότερα θα δοθεί η δυνατότητα ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, καθώς και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι διορία εγγραφής δεν υπάρχει, ωστόσο από 1 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα αντικινήτρων που προβλέπει αυξήσεις στη συμμετοχή των φαρμάκων.

Ποια είναι τα προνόμια για όσους εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό

Από 01/09/2023 δίνεται προτεραιότητα στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει όλες τις παραπάνω συνέπειες στην αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις.

Τι θα προσφέρει ο προσωπικός γιατρός σε κάθε πολίτη

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:

  • α) Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συντονισμό και διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς, καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς.
  • β) Υποστήριξη, προσανατολισμό και υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα Υγείας.
  • γ) Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
  • δ) Κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.
  • ε) Δημιουργία και τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και το συντονισμό της φροντίδας.

Πώς μπορεί να γίνει η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό

Έτσι, ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή στη πλατφόρμα Προσωπικός Γιατρός με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

 

dikaiologitika.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom

Πάτρα: Πέθανε 41χρονος αστυνομικός σε διαδικτυακή συζήτηση μέσα στο σπίτι του

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com