11.6 C
Θέρμον
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 2:23
news1

Συναγερμός για τις τιμές του ρεύματος: Γιατί έρχονται νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο – Τι θα γίνει με την επιδότηση

Υπό τις χειρότερες προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η πτώση της στάθμης του Ρήνου και οι δυσκολίες που μπορούν να προκληθούν στην μεταφορά ενεργειακών προϊόντων, έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των τεράστιων προβλημάτων που εκτοξεύουν την τιμή του φυσικού αερίου. Χθες, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ η τιμή επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήτοι πάνω από τα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η προφανής επίπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και το γεγονός ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τιμές λιανικής βασιζόμενες στις (δυσμενείς) προβλέψεις τους για τον Σεπτέμβριο και γενικά για το φθινόπωρο, αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον Σεπτέμβριο, δεν αναμένεται να υπάρξει πάροχος που να πουλάει το ηλεκτρικό ρεύμα κάτω από 50 λεπτά την κιλοβατώρα. Αυτό θα υποχρεώσει και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να ανακοινώσουν νέα αύξηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Προσωρινά αυτό σημαίνει ότι η τιμή λιανικής για τον προσεκτικό καταναλωτή που θα επιλέξει τον φθηνότερο πάροχο θα παραμείνει στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όμως, θα χρειαστεί να διατεθούν πόροι άνω των 1,3 δις. ευρώ μόνο για έναν μήνα κάτι που προφανώς θα στενέψει τα περιθώρια για άλλες παροχές που προφανώς θα χρειαστούν, καθώς εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα, το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολοι και όσον αφορά στις τιμές των τροφίμων και όσον αφορά στο κόστος της θέρμανσης.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα:

1. Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται να ανακοινωθούν τιμές λιανικής που θα κυμαίνονται από 52-53 λεπτά του ευρώ έως και πάνω από 60-65 λεπτά. Η επιδότηση, από τα 33 λεπτά του Αυγούστου αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 37 λεπτά για τα νοικοκυριά και πάνω από τα 40 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Η τελική λιανική τιμή μετά την επιδότηση για το νοικοκυριό θα κυμαίνεται από τα 15-17 λεπτά (ή τα 11-12 λεπτά για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου) και θα φτάνει ακόμη και πάνω από τα 20 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτείται προσεκτική επιλογή από την πλευρά των καταναλωτών.

2. Η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου είναι αυτή που θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο καθώς όσο παραμένει η διεθνής τιμή πάνω από τα 200 ευρώ, τόσο η κιλοβατώρα θα φτάνει να κοστίζει πάνω και από 17-18 λεπτά η κιλοβατώρα. Η αύξηση θα αρχίσει να γίνεται ήδη αισθητή από τον Σεπτέμβριο στις περιοχές που θα λειτουργήσει ο καυστήρας φυσικού αερίου για το ζεστό νερό χρήσης ενώ από τον Οκτώβριο που θα ανάψει η θέρμανση, το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και σχεδιάζεται ήδη στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, να ενσωματωθεί και μια αυξημένη επιδότηση του φυσικού αερίου, πρόσθετη του επιδόματος θέρμανσης που φέτος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

 

thetoc.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Εντοπίστηκε βακτήριο λιστέρια

Newsroom

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Newsroom

Ε.Σ. Αγρινίου: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com