13.5 C
Θέρμον
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 22:04
ΑπόψειςΝέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Θέρμο: Μήτρα Πολιτισμού

Του Γρηγόρη Θεοδωράκη

Πρώην Γενικού Γραμματέα

του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 

Α! γη μου, Α! πατρίδα μου, Α! ρίζα βαθιά,

πότε θα ξαναγίνεις δέντρο για σένα και τον κόσμο;

[Μήτσος Κασόλας, “Για ένα μανιφέστο πολιτισμού”]

Θέρμο Αιτωλίας: οι τουρίστες το αναφέρουν ως μια πανέμορφη γραφική κωμόπολη, οι παλιότεροι το θυμούνται ως Κεφαλόβρυσο με το ονομαστά παζάρια του, οι πιο ενημερωμένοι το γνωρίζουν ως πρωτεύουσα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που έφερε στην αρχαία Ελλάδα την ομοσπονδοποίηση των πόλεων ως πρόταση πολιτικής ανανέωσης και επιβίωσης του Ελληνισμού.

Το  βέβαιο είναι πως το σημερινό Θέρμο, ως πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, είναι το κέντρο μιας ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας, που περιλαμβάνει τα χωριά του Απόκουρου, ορισμένα παραλίμνια χωριά της Τριχωνίδας, τον Πέρκο και το Διασελάκι από την παλιά επαρχία Ναυπακτίας.Τόπος με πλούσια ιστορία, με έντονη θρησκευτική παράδοση, με αξιόλογη πνευματική παρουσία ο σημερινός Δήμος Θέρμου διεκδικεί τη θέση που του αρμόζει στον χάρτη της Αιτωλοακαρνανίας. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να την  κατοχυρώσει.

Όσο και αν ο νομός μας, συνεπώς και ο Δήμος Θέρμου,ακολουθεί την πτωτική δημογραφική πορεία της χώρας, εν τούτοις οι προϋποθέσεις για να αντιστραφούνοι εξελίξεις υπάρχουν.Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως η ιστορική μνήμη βαραίνει στην πορεία των λαών και εν πολλοίς καθορίζει το μέλλον τους. Το Απόκουρο κουβαλά μια τεράστια ιστορική παρακαταθήκη. Απ’ αυτήν αντλεί και σήμερα, σ’ αυτήν στηρίζεται και μ’ αυτήν οφείλει να πορευτεί. Δίπλα στο μεγάλο οικονομικό κέντρο του Αγρινίου, με πρόσβαση στη Ναύπακτο και από κει στους Δελφούς και στην Ολυμπία, με καλό οδικό άξονα προς την Ευηνολίμνη, τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και την Ευρυτανία, η περιοχή του Θέρμου μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της αυτόνομο ρόλο. Φτάνει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το δυναμισμό του αυτοδιοικητικού και πολιτικού προσωπικού καθώς και την αλκή του πνευματικού κόσμου που έχει τις ρίζες του σ’ αυτήν.

Από εκκλησιαστικής πλευράς στην ξεχασμένη περιοχή του Απόκουρου,τα μοναστήρια του Πατροκοσμά στο Μέγα Δέντρο, της Θεοτόκου στη Μυρτιά, της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα, του Αι Γιάννη στη Δερβέκιστα μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης και προσκυνηματικού τουρισμού.

Τα χωριά της ορεινής και ημιορεινής ζώνης,το Πετροχώρι και η Ανάληψη, η Μυρτιά και ο Δρυμώνας, η Αετόπετρα και η Μελίγκοβα, η Κόνισκα και ο Διπλάτανος, η Κοκκινόβρυση και το Αργυρό Πηγάδι, ο Αβαρίκος και η Χρυσοβίτσα το Μέγα Δέντρο και ο Ταξιάρχης, με ξεχωριστή φυσική ομορφιά, προσφέρονται όλες τις εποχές του χρόνου για χαλάρωση και ηρεμία του κουρασμένου κατοίκου των αστικών κέντρων.

Φυσικά, η πρωτεύουσα, το Θέρμο με τον αρχαιολογικό τόπο και το Μουσείο, με την γραφική πλατεία και τα νερά της, τα αιωνόβια πλατάνια και τα πετρόχτιστα σπίτια, είναι ο τόπος που ενώνει το ετερόκλητο πλήθος των περιηγητών, των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου, όλων, όσοι θέλουν να «δοκιμάσουν»ήχους και χρώματα, εικόνες και γεύσεις της ρουμελιώτικης παράδοσης.

Πάντως, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί η τουριστική ανάπτυξη ως μονόδρομος για την περιοχή του Θέρμου. Δεν λείπουν οι δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στην κτηνοτροφία.Εναπόκειται στην ηγεσία του τόπου – και αυτό αφορά όλη τη χώρα – στα κόμματα, στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, στους πνευματικούς ανθρώπους, να δουλέψουν με σύστημα για να γίνει πράξη το όραμα της αποκέντρωσης και της δημιουργίας Δήμων που δεν θα εξαρτώνται από την Κεντρική Διοίκηση και θα έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δυστυχώς σήμερα ο δημοσιονομικός συγκεντρωτισμός και η εξάρτηση από τις κρατικές επιχορηγήσεις λειτουργεί ως τροχοπέδη στη λειτουργία των ΟΤΑ. Η αποφασιστική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελούσε θεμελιώδη διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Επιπλέον, επιβάλλεται να δοθούν σοβαρά κίνητρα σε όσους νέους επιμένουν και μένουν στον τόπο τους, αγαπούν την καλλιέργεια της γης ή συνεχίζουν την δύσκολη ζωή του κτηνοτρόφου. Και – κακά τα ψέματα – η Πολιτεία πρέπει να ενεργοποιηθεί και να δει πως θα ανακόψει το ρεύμα του δημογραφικού μαρασμού που πλήττει τη χώρα μας και ξεχωριστά το Απόκουρο.

Υποστηρίζω πάντοτε πως το κλειδί για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται σε δυο«μαγικές» λέξεις: ισορροπία και ενότητα! Τουτέστιν: ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων χωρίς αποκλεισμούς και συνεργασία όλων δίχως τοπικιστικά πάθη και μικρομεγαλισμούς. Ο Δήμος Θέρμου διαθέτει  πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη με εμπειρία και κυρίως διαθέτει μακρά πνευματική παράδοση.

Συνεπώς, στην κοινή πορεία των Αιτωλοακαρνάνων οι Θερμιώτες κατέχουν εξέχουσα θέση, έχουν τη δική τους ιστορική συνεισφορά, τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Τους τον αναγνωρίζουμε, τους τιμάμε γι’ αυτό και συμπορευόμαστε μαζί τους στον κοινό αγώνα!

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αγρίνιο: Νέα σύγχρονα φωτιστικά στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως (ΦΩΤΟ)

Newsroom

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι υδάτων σε παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας

Newsroom

Θέρμο: Πένθος για τον θάνατο του Κώστα Μπουγά

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com