12.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:52
Υγεία

Προσωπικός γιατρός: Πότε ξεκινούν οι εγγραφές των πολιτών – Ποιοι γιατροί μπορούν να συμμετέχουν

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη εγγραφών των πολιτών σε προσωπικό γιατρό, που υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του μήνα. Έως και τώρα ρυθμίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες για την έναρξη εφαρμογής της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δηλώνουν την πρόθεσή τους οι γιατροί που θα συμμετέχουν.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο πλαίσιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγους μπορούν να συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί και ιδιώτες άλλων ειδικοτήτων, όπως επίσης και γιατροί εργασίας.

Η ελευθερία σε σχέση με τις ειδικότητες των γιατρών που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της νέας ΠΦΥ είναι κάτι το οποίο είχε εξαγγείλει από την αρχή που διαμορφωνόταν το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Και αυτό για να διευκολυνθούν οι πολίτες με χρόνια νοσήματα που ήδη έχουν το δικό τους γιατρό που τους φροντίζει και παρακολουθεί. Επομένως, μπορούν να εγγραφούν σε αυτόν που θα τους παραπέμπει στο Σύστημα Υγείας για ό,τι χρειάζονται και δεν απαιτείται να αναζητήσουν άλλον προσωπικό γιατρό.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία, ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

γ) ιατρός που ασκεί ελευθέριο επάγγελμα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικός ιατρός, με εγγεγραμμένο πληθυσμό, εξαιρετικώς και μόνο για τις ανάγκες του παρόντος, ανεξάρτητα από το αν συμβάλλεται ήδη ή αν ήδη λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α1 143), ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα που δεν περιλαμβάνονται στη Γενική Κυβέρνηση.

Η ίδια τροπολογία ορίζει ότι ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας ή οι ιατροί εργασίας για τον ενήλικο πληθυσμό, κάτι που προστίθεται τώρα στο νέο πλαίσιο της ΠΦΥ. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και απλοί ιδιώτες ιατροί, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, και παιδίατροι για τον ανήλικο πληθυσμό.

Οι εγγραφές των πολιτών στον προσωπικό γιατρό αναμένεται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προς το τέλος του μήνα. Οι πολίτες – από 16 ετών και πάνω – θα μπορούν να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω πλατφόρμας, στην οποία ο κάθε πολίτης θα εισέρχεται με κωδικούς taxisnet. Η πλατφόρμα και τα αναλυτικά βήματα εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ο δεύτερος τρόπος είναι εγγραφή αυτοπροσώπως από τον πολίτη στη δομή ή στον προσωπικό ιατρό, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα εγγραφής και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, ακριβώς όπως γίνεται ο προγραμματισμός ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom

Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που αγγίζουμε κάθε μέρα – Τι αναφέρει βρετανική μελέτη

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com