10.8 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 9:17
Αστυνομικά

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παίζει το τελευταίο της «χαρτί» για να πείσει ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Το θρίλερ της Πάτρας με τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, όπως εκτιμούν αστυνομικοί και εισαγγελικοί κύκλοι, δεν αναμένεται να έχει νέα παράταση.

Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την υπεράσπισή της και την Τετάρτη 13 Ιουλίου θα πρέπει να κατατεθεί στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής το υπόμνημα με τις εξηγήσεις της για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Από το υπερασπιστικό «μέτωπο» της 33χρονης, που είναι ήδη προφυλακισμένη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, γίνεται γνωστό ότι η έκθεση του τεχνικού συμβούλου που θα αντικρούει το πόρισμα των ιατροδικαστών, Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά, έχει ήδη συνταχθεί και θα κατατεθεί στις διωκτικές αρχές μαζί με το γραπτό υπόμνημα της ύποπτης.

Η θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου, σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, είναι δυσχερής καθώς γνωρίζει πως το υπόμνημα αποτελεί την τελευταία της ευκαιρία να πείσει ότι δεν ευθύνεται για τους θανάτους της 6,5 ετών Μαλένας και της 6,5 μηνών Ίριδας ταυτόχρονα, ωστόσο, την φέρνει και πιο κοντά στην άσκηση μιας νέας ποινικής δίωξης σε βάρος της, καθώς με τη διαβίβαση της ανωμοτί κατάθεσής της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, οι εισαγγελείς θα κλείσουν την έρευνα και θα αποφανθούν για το αν προκύπτουν ενδείξεις ποινικής εμπλοκής της στην υπόθεση .

Την ίδια στιγμή, κι ενώ η ανάκριση για το θάνατο της Τζωρτζίνας έχει ολοκληρωθεί, έρχεται στο φως η πραγματογνωμοσύνη της ψυχοθεραπεύτριας, Δέσποινας Σαββόγλου, που ανέλυσε, κατόπιν παραγγελίας της 18ης τακτικής ανακρίτριας, Χριστίνας Σαλάππα τις ζωγραφιές της μικρής.

Προσπάθεια ανατροπής

Με την έκθεση του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος λέγεται ότι είναι ξένος επιστήμονας, πιθανότατα Γερμανός σε συνδυασμό με τις πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις που απέδιδαν τους θανάτους των Μαλένας και Ίριδας σε παθολογικά αίτια, η υπεράσπιση θα επιχειρήσει να θέσει εν αμφιβόλω τα συμπεράσματα των Καρακούκη – Καλογρηά περί εγκληματικής ενέργειας και ασφυκτικού θανάτου δια αποφράξεως των αναπνευστικών οδών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Όθωνα Παπαδόπουλο οι πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις των ιατροδικαστών, Αγγελικής Τσιόλα και Χριστίνα Τσάκωνα για Ίριδα και Μαλένα, αντίστοιχα, όπως και πρόσφατη δήλωση της πρώτης που είναι και προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, αποτελούν «δυνατό χαρτί» για την υπεράσπιση.

Η Αγγελική Τσιόλα δεν αμφισβητεί το πόρισμα των ιατροδικαστών

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», δήλωσε επιφυλακτικός για αυτό που λέει η κ. Τσιόλα, καθώς όπως τόνισε, με την ανακοίνωσή της δεν αμφισβητεί το πόρισμα των Καρακούκη – Καλογρηά.

Ο κ. Λέων ανέφερε ότι η κ. Τσιόλα στο πόρισμα της είχε μια αιτία θανάτου, ωστόσο, φαίνεται τώρα να συντάσσεται με το αποτέλεσμα του πορίσματος των Καρακούκη – Καλογρηά.

«Τα στοιχεία είναι ισχυρά και δεν χωρά αμφισβήτηση», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τους τεχνικούς συμβούλους από το εξωτερικό που επικαλείται η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια έκθεση από την πλευρά τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι «τεχνικός σύμβουλος δεν είναι αυτός που συμβουλεύει στα κρυφά έναν συνήγορο υπεράσπισης», προσθέτοντας ότι κατά την γνώμη του είναι δύσκολο να βρεθεί μια άλλη άποψη για τους θανάτους των δυο πρώτων παιδιών, καθώς τα στοιχεία έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά.

«Το δικαστήριο κρίνει με βάση τα στοιχεία και αυτά είναι ακλόνητα» είπε και συμπλήρωσε ότι η υπόθεση έχει δέσει 100% για τους δυο πρώτους θανάτους.

«100% βέβαιο είναι και το αίτιο θανάτου της Τζωρτζίνας», είπε ακόμα ο κ. Λέων σημειώνοντας ότι εκεί που υπάρχει ερωτηματικό είναι για τις προηγούμενες κρίσεις που είχε το παιδί, ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτό δεν επηρεάζει την έκβαση της υπόθεσης.

Τζωρτζίνα: Τι λέει η επίσημη πραγματογνωμοσύνη για τις ζωγραφιές της

Την εικόνα του ψυχικού κόσμου της Τζωρτζίνας μέχρι την ηλικία των 7,5 ετών – τότε έπαθε ανακοπή και παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής της με τετραπληγία – = όπως προκύπτει από τις ζωγραφιές της, περιγράφει στην πραγματογνωμοσύνη της η ψυχοθεραπεύτρια, Δέσποινα Σαββόγλου.

Στην πρώτη από τις τρεις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, που εξέτασε η ειδικός, κατ΄ εντολήν της 18ης ανακρίτριας, το κορίτσι έγραφε: «Στη μαμά που πετάει. Χρόνια πολλά. Σε ευχαριστώ για όλα και είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου».

Στην ζωγραφιά που υπάρχει στην πίσω όψη του ίδιου χαρτιού, το άτυχο κορίτσι ζωγράφισε δυο καρδιές, μέσα σε ένα μεγάλο κύκλο, που μοιάζει με μπαλόνι.

Στη δεύτερη ζωγραφιά, η μικρούλα έγραφε «Για εσάς» και είχε ζωγραφίσει ένα παιδάκι που κάνει κούνια, σε ένα δέντρο, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει το ουράνιο τόξο, ήλιος και σύννεφα με βροχή.

Η τρίτη ζωγραφιά φαίνεται να είναι η πιο κρίσιμη, καθώς σε αυτή, η Τζωρτζίνα έχει γράψει 8 λέξεις περιγράφοντας την μητέρα της –και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την δολοφόνο της – Ρούλα Πισπιρίγκου σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Έγραψε «Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΥΡΛΙΑΧΤΟ».

Η κ. Σαββόγλου αναφέρει στην πραγματογνωμοσύνη της ότι «στην πρώτη ζωγραφιά έχουν παρεμβληθεί τα γράμματα ενός ενήλικα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ζήτησε το παιδί από κάποιον ενήλικα να τα γράψει ή κάποιος πήρε την πρωτοβουλία. Η μητέρα είπε ότι τα έγραψε η δασκάλα του παιδιού, τον Μάιο του 2019, για την Γιορτή της Μητέρας»

Η κεντρική φιγούρα είναι αυτή του πατέρα και μολονότι τα χέρια όλων εκτείνονται σαν να βρίσκονται στην προσπάθεια να κρατηθούν, τελικά δεν κρατιούνται. Εκτός από το ένα χέρι της Τζωρτζίνας, που κρατά το χέρι του πατέρα της.

Η δεύτερη ζωγραφιά, σύμφωνα με την Ρούλα Πισπιρίγκου, ήταν στην πόρτα του ψυγείου του σπιτιού τους και η Τζωρτζίνα την ζωγράφισε σε ηλικία 5 ετών.

Όπως τονίζει η ειδικός, «εάν πράγματι είναι προγενέστερη των προηγούμενων δυο φαίνεται η οπισθοχώρηση, η παλινδρόμηση του παιδιού μετά τον θάνατο της Μαλένας».

Η τρίτη ζωγραφιά έχει δημιουργηθεί όχι με χρώματα, αλλά με στυλό. Η Τζωρτζίνα έχει βάλει δυο αγγελάκια, το καθένα μέσα σε ένα κύκλο, σαν καρδιές που αιωρούνται.

«Αυτή η ζωγραφιά μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η Τζωρτζίνα βρισκόταν σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει και να κατανοήσει τον θάνατο πια των δυο αδελφών της και ίσως έναν ακόμη μεγαλύτερο φόβο της, ότι ίσως μπορεί αυτή τη φορά να συμβεί το ίδιο και σε εκείνη», υποστηρίζει στην πραγματογνωμοσύνη της.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα της ψυχολόγου ολοκληρώνεται με ατομικές συνεδρίες της με τους δυο γονείς.

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δυο συλλήψεις και συνολικά τρεις δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα

Newsroom

Μακρυνεία: Συνελήφθη άνδρας για διακίνηση ναρκωτικών

Newsroom

Εννέα συλλήψεις και συνολικά οκτώ δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com