9.7 C
Θέρμον
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 0:36
Κοινωνία

«Ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Τι περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων

«Κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%-50% το 2023 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το νέο πακέτο των φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να κλειδώσει το Φθινόπωρο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πλήρη κατάργηση του μέτρου από το 2024 που θα προσφέρει ταμειακές ανάσες σε περίπου 650.000 φορολογούμενους που επιβαρύνονται σήμερα ετησίως με ποσά που κυμαίνονται από 400 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και την έδρα της δραστηριότητας και ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων η αν έχουν κέρδη η ζημιές το προηγούμενο έτος.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη η υλοποίηση του σεναρίου για μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο μισό προϋποθέτει ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 200 εκ. ευρώ σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη πορεία του προϋπολογισμού, την πληθωριστική κρίση και το ρυθμό ανάπτυξης αφού ληφθούν υπόψη δύο ακόμα καθοριστικοί παράγοντες: το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και η δέσμευση της κυβέρνησης για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα με το πήχη για το 2023 να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ.

Σήμα για τη μείωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αποτελεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που «ψαλιδίζει» το τέλος κατά 40% στα 400 από 650 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια στους επαγγελματίες καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ προβλέπει την πλήρη απαλλαγή την περίοδο 2022-2024 για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Θέμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος έχει θέσει στην κυβέρνηση η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα. Στην έκθεση τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα καλώντας τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη Κομισιόν η επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση και να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σενάριο για μείωση του τέλους κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

– 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

– 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

– 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.

– 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Επισημαίνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε το 2011 και τα έσοδα του δημοσίου κυμαίνονται ανάλογα με τη χρονιά σε 350 – 400 εκατ. ευρώ και αντλούνται από 650.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων, τα κέρδη η τις ζημιές.

Πάντως σύμφωνα με το νόμο 13 κατηγορίες φορολογούμενων απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Στη λίστα περιλαμβάνονται:

1. Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

7. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

8. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

9. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

10. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

11. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

13. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δολοφονία Κυριακής: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”

Newsroom

Βίντεο με άγριο ξυλοδαρμό 14χρονου σε σχολείο – Συμμαθητές βιντεοσκοπούσαν αντί να βοηθήσουν

Newsroom

Αίγιο: Δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com