16.4 C
Θέρμον
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:05
Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Άρχισε η διανομή των εμβολίων – Ποιοι θα το κάνουν στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού καταγράφει ακόμη ένα μεγάλο ξέσπασμα στην Ευρώπη, συνεχίζεται η ανοδική τάση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων, για την οποία χθες ξεκίνησε η κατανομή των εμβολίων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αρχή έγινε με την Ισπανία, ακολουθεί η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν λάβει τα εμβόλια και οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πρώτες 5.300 δόσεις εμβολίων από τις συνολικά 109.090 που αγόρασε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) έφτασαν στην Ισπανία. Οι δόσεις εμβολίων κατανέμονται κατ’ αναλογία με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας,όπως ακριβώς έγινε και με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τα κράτη μέλη με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης) έχουν προτεραιότητα για τις παραδόσεις, όπως συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη. Τα εμβόλια παραδίδονται απευθείας από τη φαρμακευτική εταιρεία στα κράτη μέλη.

Το εμβόλιο 3ης γενιάς είναι προς το παρόν εγκεκριμένο σε επίπεδο ΕΕ μόνο για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει επίσης τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς αυτός ο ιός σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη χορηγήσει εθνικές εξαιρέσεις που επιτρέπουν την προσωρινή χρήση του εμβολίου κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι έτοιμος να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση τέτοιων εξαιρέσεων και έχει επικοινωνήσει με την εταιρεία για να επιταχύνει τη ρυθμιστική διαδικασία. Ετσι, και η χώρα μας εφόσον λάβει τις δόσεις του εμβολίου θα χρειαστεί κατ’ εξαίρεση έγκριση για χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Ευλογιά των πιθήκων: Χιλιάδες τα κρούσματα στην Ευρώπη

 Από την 1η Ιανουαρίου και έως τις 22 Ιουνίου 2022, έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ 3413 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος σε πέντε Περιφέρειες του ΠΟΥ.

Σε σχέση με την έκθεση του ΠΟΥ της 17ης Ιουνίου, έχουν αναφερθεί επιπλέον 1310 κρούσματα και οκτώ νέες χώρες ανέφεραν περιστατικά.

Η πλειονότητα των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2933 από τα 3413, ποσοστό 86%) αναφέρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Η χώρα μας καταγράφει τέσσερα περιστατικά (για το τελευταίο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η επιβεβαίωση ωστόσο ο πρώτος έλεγχος ήταν θετικός).

Ο συνολικός κίνδυνος αξιολογείται από τον ΠΟΥ ως μέτριος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι η απροσδόκητη εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων και η ευρεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε κάτω από τα επίπεδα που ανίχνευαν τα συστήματα επιτήρησης και η συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να μην ανιχνεύτηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, πάντως, ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει την ευλογιά των πιθήκων ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια Υγεία.

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Newsroom

Παιδιά: Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί την ερώτηση «Αν πεθάνεις;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com