10.8 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 8:43
Κοινωνία

Fuel Pass 2: 3+1 «παγίδες» που όλοι πρέπει να προσέξουν – Γιατί κινδυνεύουν 800.000 δικαιούχοι

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης των 45-100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2022 είναι πολύ πιθανό να βρεθούν περίπου 800.000 δυνητικοί δικαιούχοι της νέας αυτής έκτακτης ενίσχυσης.

Ο βασικός λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προχθές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση και να εισπραχθεί η επιδότηση στα τέλη Ιουλίου 2022 είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 από τον κάθε αιτούντα. Πρέπει, δηλαδή, να έχει αποσταλεί στο ΤΑΧΙSnet η φετινή φορολογική δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2022, ώστε, στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τις 31-7-2022, να έχει υποβληθεί η αίτηση και να έχει οριστικοποιηθεί το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Κι όλα αυτά για να είναι εφικτή η καταβολή της επιδότησης στο τέλος του φετινού Ιουλίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2022 και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει παράταση αρχικά μέχρι τις 15 Ιουλίου και εν συνεχεία μέχρι τις 27-29 Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο για να προλάβουν να υποβάλουν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης τις φετινές δηλώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένο και είναι πολύ πιθανό ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων να μην προλάβει να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις και εν συνεχεία τις αιτήσεις.

Ακτινογραφία

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί μόλις 3.354.305 φορολογούμενοι, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις υπερβαίνει τα 6,44 εκατ. Συνεπώς, το 48% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμη τις φετινές δηλώσεις. Εκτιμάται, δε, ότι με τους ημερήσιους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων, ακόμη κι αν δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ής-6-2022 μέχρι και τις 29-7-2022, ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν θα προλάβει μέχρι τότε να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του δηλώσεις. Ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται αυτή τη στιγμή με μέσο ημερήσιο ρυθμό της τάξεως των 40.000 δηλώσεων, υπολογίζεται ότι κι αν ακόμη ο ρυθμός αυτός αυξηθεί κατά 30%, στις 52.000, ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν θα προλάβουν να καταθέσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου τις φετινές δηλώσεις θα ανέλθει περίπου σε 1.200.000. Εξ αυτών, πάνω από 650.000 εκτιμάται ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης, καθώς το ποσοστό του συνόλου των δικαιούχων αυτών επί του συνόλου των φορολογουμένων έχει εκτιμηθεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχεται σε 54% περίπου. Συγκεκριμένα, οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν υπολογιστεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια και το σύνολο των φορολογουμένων που αναμένεται να υποβάλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις φθάνει τα 6,444 εκατομμύρια.

Κόφτες…

Δεν είναι, όμως, μόνο 650.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα είσπραξής της. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν επίσης:

* Οσοι φορολογούμενοι έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες εξωτερικού ή και σε ορισμένες ίσως μη συστημικές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί οι τράπεζές τους δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττουν και να αποδίδουν τα χρήματα στους πελάτες.

* Οσοι έχουν ένα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα και τα ετήσια εισοδήματά τους για το 2021 (τα δικά τους και των συζύγων τους αθροιστικά) βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια των 36.000 έως 45.000 ευρώ που ισχύουν ως εισοδηματικά κριτήρια για την είσπραξη της επιδότησης από όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, κάθε ένα από τα ενήλικα τέκνα που ανήκει σε μια οικογένεια «φορτώνεται» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ μόνο και μόνο επειδή κατά το έτος 2021 απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουν ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

* Τέλος, όσοι δεν έχουν κινητό τηλέφωνο με NFC δεν μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του, εφόσον διαθέτει τη σχετική δυνατότητα.

Καμπανάκι…

Υπολογίζεται ότι από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. επιβατικών και δικύκλων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι δυνητικοί δικαιούχοι, αυτοί που θα καταφέρουν σίγουρα να πληρούν όλα τα κριτήρια και να εισπράξουν τελικά την επιδότηση θα είναι 2,7 εκατομμύρια, ενώ οι υπόλοιποι 800.000 κινδυνεύουν να τη χάσουν.

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Οι 3 γλώσσες που σίγουρα πρέπει να μάθει το παιδί σας

Newsroom

Συντάξεις: Καμία αλλαγή στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως το 2027

Newsroom

Δεκάδες συλλήψεις για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στον Ρέντη

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com