11.9 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:07
Πολιτισμός-ΤουρισμόςΤοπικά νέα

Μεσολόγγι: Συνεχίζεται και εντυπωσιάζει το φημισμένο πανηγύρι του «Αη Συμιού»

Συγκινητική στιγμή η βράβευση των παλιών Πανηγυριστών από το δήμαρχο, Κώστα Λύρο

Με την βράβευση παλιών Πανηγυριστών ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του φημισμένου Πανηγυριού του «Αη Συμιού», το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο Χρυσόγελου στην Ι.Π. Μεσολογγίου με τίτλο: «ΑΗ -ΣΥΜΙΟΣ – Η Αυλή Πολιτιστική Κληρονομιά ως παράγοντας βιώσιμου πολιτιστικού Τουρισμού» που υλοποιεί ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κοινωνικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας & το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός» στα πλαίσια της υλοποίησης της πράξης «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χωρών (hubs) Holistic networking of crative industries via hubs – Creative@Hubs».

 

Ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι « αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του ιδιαίτερου ιστορικού και λαογραφικού πλούτου της περιοχής η διοργάνωση και η πραγματοποίηση του εργαστηρίου αυτού μέσα από το οποίο έρχονται στην επιφάνεια οι άγνωστες πτυχές της παράδοσης του πανηγυριού του Αη Συμιού που χάνονται στα βάθη των αιώνων και υπερτονίζεται η διαχρονική σημασία της διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και του πολύπαθου έθνους μας. Παράλληλα η ταυτόχρονη διεξαγωγή του βιωματικού και διαδραστικού αυτού εργαστηρίου με τον παραδοσιακό εορτασμό του πανηγυριού αναβαθμίζει την αλληλεπίδραση και την συμμετοχή των δημοτών και αναβαθμίζει την εικόνα του πανηγυριού προς το νεαρό και στο προερχόμενο από άλλες περιοχές κοινό επεξηγώντας τις επιμέρους διαστάσεις του μακραίωνου αυτού εθίμου που παραμένει ενεργό έως τις μέρες μας».

 

Tην εκδήλωση παρουσίασε o γνωστός φωτογράφος, Βασίλης Αρτίκος  ενώ εισηγητές ήταν η  Δρ. Ελένη Καρανικόλα – Τσουβέλα, Εκπαιδευτικός-Ερευνητής, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Το πανηγύρι του «Αη Συμιού», ρίζες  Πολιτισμού» ενώ στη σημασία της εγγραφής του Πανηγυριού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως Μοχλός Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Πολιτιστικού Τουρισμού, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Σοκόλας, Κοινωνιολόγος και Ιστορικός.

 

Συγκινητική στιγμή στη βραδιά  ήταν η βράβευση των παλιών Πανηγυριστών από το δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο.

 

Ειδικότερα βραβεύτηκαν οι εξής: 

Γρατσινόπουλος Αθανάσιος, Διαμαντόπουλος Κωνσταντίνος, Ζαχαράτος Σπυρίδων, Καλλιανέζος Ανδρέας και Γεράσιμος, Καραβίας Λεωνίδας, Μακεδονόπουλος Κωνσταντίνος, Μπελέκος Ιωάννης, Ξανθόπουλος Χρήστος, Παλαιολόγος Ζαφείρης, Σακελάρης Απόστολος, Σακιριανός Συμεών, Τσίτζος Ιωάννης, Τσούκαλος Ευστάθιος, Φιλιππόπουλος Μάκης και Νικήτας.

 

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της διαδραστικής έκθεσης  με θέμα «το Πανηγύρι του Αη Συμιού», η οποία φιλοξενείται στο Κτίριο Χρυσόγελου και το κοινό που ξεναγήθηκε εντυπωσιάστηκε από το  σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

 

Η πρώτη ημέρα του Πανηγυριού έκλεισε με τις παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων να γλεντούν μέχρι τις πρωινές ώρες, αφού προηγουμένως συγκεντρώθηκαν στα στέκια τους.

 

Το παραδοσιακό πανηγύρι ακολουθώντας το καθιερωμένο διαχρονικό του πρόγραμμα μετά την πόλη, το βράδυ του Σαββάτου ακoλούθησε στο φερώνυμο ιστορικό Μοναστήρι, το βράδυ της Κυριακής της Πεντηκοστής.

 

Προηγουμένως οι παρέες των Πανηγυριστών συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, έκαναν την προσευχή τους και πήραν τη σημαία των Εξοδιτών από τον εφημέριο του Ναού. Στη συνέχεια τελέσθηκε Τρισάγιο στο Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, παρουσία αρχών του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου και του νομού και μετά ξεκίνησαν για το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών διασχίζοντας την πόλη χορεύοντας με τα νταούλια και τους ζουρνάδες και το γλέντι συνεχίστηκε όλη τη νύχτα.

 

Σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε με κατάνυξη και  ευλάβεια η  Αρχιερατική θεία λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών  και εν συνεχεία τρισάγιο στο Σταυρό, Μνημείο των πεσόντων κατά την Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, Κώστα Λύρο, την Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσολογγίου, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας  και συλλόγων Πανηγυριστών.

 

Σήμερα το απόγευμα οι Πανηγυριστές  επιστρέφουν από το Μοναστήρι στην πόλη και το γλέντι θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα ενώ αύριο, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022  στο νησάκι της Κλείσοβας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του δήμου μας και για πρώτη φορά φέτος, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, Κώστα Λύρου, δημοσιογράφοι από διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται το τριήμερο αυτό  στην Ι.Π του Μεσολογγίου για να παρακολουθήσουν, να καταγράψουν και να προβάλλουν  τα εντυπωσιακά δρώμενα του πανηγυριού του Αη Συμιού.

 

 

Δείτε βίντεο με την δήλωση του δημάρχου, Κώστα Λύρου στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Gq2TmJlEfw4

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο τούνελ της περιμετρικής οδού – Αύριο δίνεται στην κυκλοφορία

Newsroom

Αγρίνιο: «…για τη Γυναίκα, ….για την Ισότητα  ….για τη Ζωή» – Δράση ενημέρωσης του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών

Newsroom

Μεσολόγγι: Παρασκεύαζαν είδη ζαχαροπλαστικής με κάνναβη

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com