16.4 C
Θέρμον
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 13:31
Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέχουμε(ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα είναι γεγονός, με τον υπουργό Υγείας πάντως να τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Πρόκειται για Έλληνα πολίτη 49 ετών που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία. Στο πρώτο δείγμα βγήκε θετικός ενώ γίνεται και επιπλέον εξέταση στο εργαστήριο του ΑΠΘ. Ο 49χρονος έχει απομονωθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ενώ έχει γίνει και η ιχνηλάτηση των επαφών του.

«Εισήχθη στο νοσοκομείο μας χτες στην κλινική μας. Είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία πριν 3 εβδομάδες κι επέστρεψε πριν από ένα 15θήμερο. Ανέβασε λίγο πυρετό κάτι δέκατα και εμφάνισε το εξάνθημα», δήλωσε ο καθηγητής Δερματολογίας Αλέξανδρος Στρατηγός.

Σήμερα ο 49χρονος νοσηλεύεται απύρετος με μοναδικό σύμπτωμα τα χαρακτηριστικά δερματικά εξανθήματα που εμφάνισε.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Εκείνα που χτύπησαν καμπανάκι στους ειδικούς για να εξετάσουν τον ασθενή ως ύποπτο κρούσμα είναι το πρόσφατο ταξίδι του σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο πυρετός και φυσικά τα εξανθήματα που συνήθως ξεκινούν από το πρόσωπο και επεκτείνονται στο υπόλοιπο σώμα.

«Πρέπει να είμαστε πολύ κοντά πρόσωπο με πρόσωπο για να γίνει μετάδοση. Ή κοντινή σωματική επαφή ή από μολυσμένα αντικείμενα», δήλωσε ο καθηγητής Προληπτικής Υγείας Γιάννης Τούντας.

Η ειδοποιός διαφορά με τον κορωνοϊό είναι πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται μεταξύ των ασυμπτωματικών αλλά μεταδίδεται μόνο από φορέα που ήδη είναι εμπύρετος και έχει εμφανίσει εξανθήματα.

Κίνδυνος να γίνει ενδημική η νόσος;

Την ώρα που οι επιστήμονες καθησυχάζουν, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει ενδημική η νόσος αλλά μπορεί να αποτραπεί.

Πάνω από 1.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 29 χώρες εκτός Αφρικής. Όλες οι περιπτώσεις είναι ήπιες ενώ δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Από την αρχή της χρονιάς, εξετάζονται 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική ενώ στις αφρικανικές χώρες έχουν καταγραφεί και 66 θανάτοι.

 

megatv.com

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Τι μπορεί να προκαλέσει η αφρικανική σκόνη στην υγεία – Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Newsroom

Παιδιά: Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί την ερώτηση «Αν πεθάνεις;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com