16.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:52
Τοπικά νέα

Στο Αιτωλικό επισφραγίστηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Ι.Π Μεσολογγίου και Μετεώρων

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τελετή αδελφοποίησης των Δήμων  Ι.Π. Μεσολογγίου και Μετεώρων το απόγευμα του Σαββάτου (4/6/2022), ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση του Αιτωλικού.

 

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων έγινε με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και του έργου του Κλεινοβίτη ήρωα του 1821 και υπερασπιστή του Αιτωλικού Γρ. Λιακατά και για  τη σύσφιξη των διαχρονικά ιστορικών σχέσεων, της ιστορικής Κοινότητας Κλεινοβού με την Κοινότητα Αιτωλικού. Οι δεσμοί του ήρωα Λιακατά με το Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου αναπτύχθηκαν με την ηρωική μάχη της νήσου Ντολμά στο Αιτωλικό κατά την δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και τον ένδοξο και ηρωικό θάνατό του στο πεδίο της μάχης .

 

Η τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων  πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αιτωλικού  παρουσία του Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου και της αντιπροσωπίας του Δήμου Μετεώρων, με επικεφαλής το Δήμαρχο, Θεόδωρο Αλέκο.

 

Αρχικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π Μεσολογγίου, Ιωάννης Τσώλος  ανέγνωσε  την απόφαση του Δ.Σ.  για τους λόγους και τους στόχους της αδελφοποίησης, ενώ την απόφαση του Δ.Σ Μετεώρων ανέγνωσε ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Αλέκος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του, στο Δήμαρχο, Κώστα Λύρο και στην Πρόεδρο του Αιτωλικού, Κωνσταντίνα Μαντζή, για τη φιλοξενία όλης της αποστολής και δεσμεύτηκε να την ανταποδώσει σύντομα. Αναφέρθηκε στη σημασία της αδελφοποίησης, η οποία φέρνει, όπως είπε, κοντά τις τοπικές κοινωνίες και τη δημιουργία άρρηκτων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας.

 

Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος χαιρετίζοντας την τελετή εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο  «σπόρος» της αδελφοποίησης των δυο περιοχών μπήκε από τον πρώην Δήμαρχο Αιτωλικού, Αντώνη Γρίβα

 

“Συναντιόμαστε σήμερα εδώ στη «μικρή μας Βενετία»  την δική μας «μικρή Βενετία» , το γραφικό  Αιτωλικό  για να ενώσουμε ιστορικές μνήμες. Τις ιστορικές μνήμες μας με το Δήμο Μετεώρων και το χωριό Κλεινοβό και να βαδίσουμε στα μονοπάτια της ιστορίας, του χθες, του σήμερα, αλλά και του αύριο .  Είναι πραγματικά τόσες πολλές οι στιγμές, τα γεγονότα, οι αγώνες και οι θυσίες που κάνουν τη χώρα μας μια πραγματική μεγάλη  οικογένεια. Γεμάτη αναμνήσεις και συναισθήματα. Μέσα σ ́αυτή τη γεωγραφική και ιστορική οικογένεια θέλουμε εμείς σήμερα να  επισημοποιήσουμε  μια αδελφική σχέση με το Δήμο Μετεώρων αλλά και το χωριό Κλεινοβό. Μια σχέση που ζυμώνεται για αρκετά χρόνια. Ήρθε η ώρα να την  επισημοποιήσουμε . Γιατί  μαζί τους μοιραζόμαστε έναν μεγάλο ήρωα. Τον οπλαρχηγό Γρηγόρη Λιακατά. Τον Γρηγόρη Λιακατά,  που έδωσε τη ζωή του για να υπερασπιστεί το τελευταίο οχυρό, το νησάκι Ντολμά κατά την επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους. Ο Λιακατάς,  αρματολός στο Κλεινοβό, με τους αγώνες του ένωσε άρρηκτα αυτά τα δύο γραφικά μέρη  της χώρας μας. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να τον τιμήσουμε και να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο Δήμους. Να ανοίξουμε  τις πύλες της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της κοινής προσπάθειας βελτίωσης της κοινής μας  πορείας».

 

Κλείνοντας ο Κώστας Λύρος την ομιλία του υπογράμμισε ότι για το Αιτωλικό είναι σήμερα, διπλή γιορτή και χαρά αφού εκτός από την αδελφοποίηση ο Δήμος τιμά και γιορτάζει την απελευθέρωση του Αιτωλικού, όπου αυτή η δημοτική αρχή από πέρυσι καθιέρωσε λαμπρές εκδηλώσεις.

 

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Κώστα Καραγκούνη, την Πρόεδρο του  Πολιτιστικού συλλόγου Κλεινοβού, Χρυσή Γραβάνη και ομιλία από εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αιτωλικιωτών Αττικής “Ο Λιακατάς”.

 

Στη συνέχεια  ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου και ο Δήμαρχος Μετεώρων υπέγραψαν το “Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης” επισφραγίζοντας μια ελπιδοφόρα συνεργασία και αντάλλαξαν δώρα.

 

Ξεχωριστή στιγμή ήταν τα αποκαλυπτήρια της  τοιχογραφίας Λιακατά που έγιναν από τους   Δημάρχους Μετεώρων και Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου καθώς και τον Αντιδήμαρχο Αιτωλικού, Χρήστο Μασαούτη, τον οποίο ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε για την σημαντική του συμβολή στην όλη διοργάνωση.

 

Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο «Λιακατά»  και στο μνημείο «Άστιγγος»,  από τους, Δήμαρχο Μετεώρων, Θεόδωρο Αλέκο, Πρόεδρο Πολιτιστικού συλλόγου Κλεινοβού, Χρυσή Γραβάνη, Πρόεδρο Κοινότητας Αιτωλικού,  Κωνσταντίνα Μαντζή και τον Δήμαρχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο ενώ τελέστηκε και Επιμνημόσυνη Δέηση.

 

Ακολούθησε πομπή έως την πλατεία του Αιτωλικού με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου “Χρήστος Καψάλης”

 

Παρόντες στην τελετή αδελφοποίησης ήταν επίσης  ο Αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Μαυρομάτης,  Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου  καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς xορούς από χορευτικά του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου «Άγιος Συμεών» και την Ομάδα Αρματωμένων Αιτωλικού.

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Αγρινίου: Σύσκεψη της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος

Newsroom

Κώστας Λύρος: Kακοδιαχείριση  “πριν ακόμη ο κόκορας λαλήσει” 

Newsroom

Δήμος Αγρινίου: Ευχαριστήρια Επιστολή της Αντιδημάρχου, Γεωργίας Μπόκα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com