13.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:03
Πολιτική

Ενεργειακό black out: Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα

Στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος», μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απαντώντας στο αν η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο για πιθανό ενεργειακό blackout σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση χειροτερέψει λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια έκτακτη κατάσταση ακόμα και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα της, για την επάρκεια εφοδιασμού δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες με την κίνηση να αναμένεται υψηλή, ίσως και στα επίπεδα ρεκόρ του καλοκαιριού του 2019 και γι’ αυτό το λόγο η χώρα πρέπει με κάθε τρόπο θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια όλο αυτό το διάστημα.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν το σχέδιο αυτό περιέχει μείωση της κατανάλωσης, συστάσεις, ή λιγότερα χιλιόμετρα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ο υπουργός σημείωσε ότι για το φυσικό αέριο έχουν σχεδιαστεί τέσσερις παρεμβάσεις με την πρώτη να είναι η τοποθέτηση μέσα στον επόμενο μήνα νέας πλωτής δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εγκατάσταση αεριοποίησης της Ρεβυθούσας ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητα και να μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να αντικαταστήσουμε την πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η δεύτερη παρέμβαση, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι η ετοιμασία 4 μονάδων φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να χρησιμοποιείται Diesel γιατί είναι μονάδες υγρού καυσίμου και έτσι με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε σε μία τέτοια περίπτωση την κατανάλωση φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή και να την αντικαταστήσουμε με Diesel.

Mάλιστα, αναφερόμενος στα υπάρχοντα αποθέματα ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει στις δεξαμένες των δύο μεγάλων διυλιστηρίων αποθέματα που διαρκούν για έξι μήνες.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τέτοιες ποσότητες ώστε «να μην πούμε ποτέ στον κόσμο ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατανάλωσης γιατί τα νοικοκυριά όπου είναι οι τελευταίοι που πρέπει να επηρεάζονται από μία κρίση». Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, ένας πιθανός περιορισμός πρώτα αναφέρεται στην ηλεκτροπαραγωγή, στη συνέχεια στη βιομηχανία και σε μία πολύ ακραία περίπτωση, ανοίγει η συζήτηση για διακοπές σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους, αποκλείοντας ωστόσο κάτι τέτοιο με βάση τον παρόντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Τέλος, ο υπουργός αναπτύσσοντας το σχέδιο ενεργειακής θωράκισης της χώρας, ανέφερε μια ακόμα παρέμβαση η οποία έχει να κάνει με τα λιγνιτικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις μονάδες για να παρέχουν ενέργεια και βεβαίως υπάρχει και η συζήτηση με την Ιταλία για να αποθηκεύσουμε και στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου ώστε εφόσον υπάρχει μία έκτακτη ανάγκη με αντίστροφη ροή μέσα από τον αγωγό να λάβουμε τα ανάλογα αποθέματα στη χώρα μας και έτσι να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα.

 

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση Μίλτου Ζαμπάρα με τον Πρόεδρο της Β’ ΕΛΜΕ για τα προβλήματα σχολικής στέγης

Newsroom

Συνάντηση αντιπροσωπίας Νέας Αριστεράς με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ)

Newsroom

Στέφανος Κασσελάκης: Πρώτη έξοδος από το στρατόπεδο της Θήβας – «Αύριο θα παρελάσω στη Θήβα»

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com