12.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:27
Πολιτική

Γιατί αλλάζει το όνομα στο ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης – Το παρασκήνιο της απόφασης

Στο γήπεδο της Α’ εθνικής κατηγορίας φιλοδοξεί να μπει ο Νίκος Ανδρουλάκης, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο, το παλιό με το σήμερα και παρά τις επιμέρους αντιδράσεις, ο ίδιος φιλοδοξεί σήμερα, στο δημοψήφισμα για το όνομα της παράταξης, που καλούνται να ψηφίσουν μέλη και φίλοι του κόμματος, να κάνει μια νέα αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα με το όνομα της παράταξης του «ΠΑΣΟΚΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» και να γίνει ο ιδρυτής, παίζοντας ισότιμα, αν τα καταφέρει με τους κυρίους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η κυβερνητική παράταξη σήμερα ολοκληρώνει το δικό της συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφιστεί ξανά την επόμενη Κυριακή 15 Μαΐου αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θέλει να είναι «νονός» στα βαφτίσια του δικού του παιδιού.

Από το πρωί της Κυριακής, που θα ανοίξουν οι πράσινες κάλπες, αναμένεται να προσέλθουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κομματικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη περί τις 100 χιλιάδες ψηφοφόροι. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα κομματικά στελέχη, με την επικαιροποιημένη κομματική λίστα να τους τοποθετεί στις 180 χιλιάδες, αλλά και φίλοι της παράταξης, που εάν εγγραφούν, ακόμη και πριν ψηφίσουν, δίνοντας ένα ευρώ, θα γίνουν συν- ιδρυτές του κόμματος, έχοντας δικαίωμα να ψηφίσουν το όνομα της αρεσκείας τους.

Το δίλλημα στην κάλπη

Το ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους τα μέλη του κόμματος για το όνομα που θα έχει η παράταξη στις εθνικές εκλογές περιλαμβάνει δύο προτάσεις: «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» ή «ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» με τα αντίστοιχα σύμβολα. Η ηγεσία υπό τον κ. Ανδρουλάκη προωθεί το δεύτερο όνομα για την παράταξη: «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ». Με την απόφαση αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει, ότι έχει εκπληρώσει τη προεκλογική του δέσμευση για την επαναφορά της λέξης «ΠΑΣΟΚ» και του πράσινου ήλιου ως συμβόλου, αλλά και το όνομα που είχε δώσει η Φώφη Γεννηματά «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο και το παλιό και το νέο. Ταυτόχρονα, επιθυμεί, για φορολογικούς λόγους να μην έχει προβλήματα με το ΑΦΜ και τις εξυπηρετήσεις των δανείων, για τα οποία, όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη «τα πάντα έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται εις το ακέραιο».

Το ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στην κάλπη τα μέλη του ΚΙΝΑΛ

 

Πώς πήρε την απόφαση για το όνομα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης «ζύγισε» πολύ όλα τα ονόματα που είχε στο τραπέζι, πριν λάβει την οριστική του απόφαση. Συνομίλησε μάλιστα και με στελέχη του γραφείου του, συνεργάτες του και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Απέρριψε γρήγορα το όνομα «ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική παράταξη», γιατί παρέπεμπε στο παρελθόν και ο ίδιος ήθελε να συμβολίσει το νέο. Επομένως, η λέξη «δημοκρατική παράταξη» δεν ταίριαζε στο δικό του προφίλ.

Από την άλλη, ήθελε οπωσδήποτε να υπάρχει η λέξη «ΠΑΣΟΚ», αλλά όχι μια σκέτη λέξη, που παρέπεμπε στην εποχή που το κόμμα ναι μεν άνθιζε πολιτικά, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε καθηλωθεί πολιτικά, αφού οι πολίτες το τιμώρησαν. Ήξερε όμως, ότι στη λέξη «ΠΑΣΟΚ» στοιχίζονται μια σειρά στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων συγκεκριμένης γενιάς, που δεν ήθελε να τη χάσει. Για αυτό και κατέληξε στο τέλος, να προσθέσει δίπλα από τη λέξη «ΠΑΣΟΚ» και το «Κίνημα Αλλαγής», που να συμπεριλαμβάνει και όλες τις άλλες συνιστώσες, σαν και αυτές που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά, δημιουργώντας τον μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα μαζί με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο στο τέλος διαλύθηκε, με το μισό να πηγαίνει στη ΝΔ και το άλλο μισό να παραμένει με λιγοστά στελέχη του στο ΚΙΝΑΛ.

Παρά το σκεπτικό του, όταν έγινε γνωστή η πρότασή του, υπήρξαν μεμονωμένες αντιδράσεις με κυριότερη του κ. Ανδρέα Τσούνη, συζύγου της Φώφης Γεννηματά. Με δύο αναρτήσεις του στα social media διαφώνησε κάθετα με τη λέξη «ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», που προτάθηκε γιατί θεωρεί, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρονται σωστές υπηρεσίες στο κόμμα, αλλά και στη μνήμη της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος γράφει στο διαδίκτυο:

«Θεωρώ λοιπόν ότι ακριβώς επειδή το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει θετική επίδραση μόνο σε εμάς που μείναμε πιστοί στον χώρο ακόμα και στα πιο δύσκολα, πέτρινα 12 τελευταία χρόνια αλλά όχι και στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν, όχι τον Γ. Παπανδρέου, τον Β. Βενιζέλο, την Φ. Γεννηματά ή τον Ν. Ανδρουλάκη η επιλογή μας αύριο πρέπει να είναι το Κίνημα Αλλαγής, το κόμμα που έχει αρχίσει και αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία και είναι ο φορέας που μπορεί να ηγηθεί του Προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα”.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα μια πρώτη κρούση διαφωνίας γράφοντας πάλι στο διαδίκτυο : «Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΉΣ από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Έτσι θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στο μαυρισμένο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ. Άρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο. Αν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη τότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει το όνομα.

Δηλαδή η Φώφη ήταν χαζή; Δεν μπορούσε αυτή να ονομάσει το κόμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΉΣ; Η Φώφη Γεννηματά ήταν λιγότερο ΠΑΣΟΚ; Είναι κάποιος περισσότερο ΠΑΣΟΚ από όσο ήταν η Φώφη; Μην τρελαθούμε. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για ρύθμιση των χρεών του κόμματος μέχρι το συνέδριο. Αυτό πια έχει ξεχαστεί από όλους.

Πολιτικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος άνθρωπος, όπως ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει να ταυτιστεί η πορεία του με ένα όνομα το οποίο φέρνει ευχάριστες μνήμες στο μυαλό κάποιου ανθρώπου που είναι από 50 χρονών και πάνω. Οι νεότεροι δεν έχουν να θυμούνται κάτι ιδιαίτερο από το ΠΑΣΟΚ και είναι ακριβώς αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος που υποτίθεται θέλει να απευθυνθεί η νέα ηγεσία. Με τον όρο ΠΑΣΟΚ απευθύνεσαι σε ανθρώπους της γενιάς μου και άνω.

Εάν θα έπρεπε να κάνω έναν παραλληλισμό, θα ήταν σαν ο Ανδρέας Παπανδρέου να ονόμαζε το κόμμα του Ένωση Κέντρου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ΕΡΕ (που και την ΕΡΕ αυτός την είχε ιδρύσει αλλά καταλάβαινε την αξία του νεωτερισμού και άλλαξε το όνομα που είχε δώσει ο ίδιος). Άρα η Φώφη Γεννηματά έσπρωξε τον χώρο μπροστά, στο μέλλον, ο Ν. Ανδρουλάκης μας γυρνάει πίσω.

Σε διαφορετικές γραμμές

Στην αντιπέρα όχθη, ο Μανόλης Όθωνας, πρώην διευθυντής της Φώφης Γεννηματά, σπεύδει να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για την ενότητα του κόμματος γράφοντας στο διαδίκτυο:

«Η Φώφη τα είχε πει και προαναγγείλει όλα» επισημαίνει στην ανάρτησή του ο Μανώλης Όθωνας.

«ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (1 ): “Δεν μπορεί να υπάρξει ΠΑΣΟΚ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Ούτε Κίνημα Αλλαγής χωρίς το ΠΑΣΟΚ»
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (2) : “Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει το δρόμο του Κινήματος Αλλαγής. Και ναι, θεωρώ ότι εκτός από το ψηφοδέλτιό είναι υποχρέωσή μας να ανεβάσουμε περισσότερο τον ήλιο και θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στο συνέδριό μας βήμα – βήμα”.
Προχωράμε σε αυτό το δρόμο». Μάλιστα, καταλήγει με νόημα γράφοντας το εξής: «Καμιά εσωστρέφεια, κανένας διχασμός για την παράταξη».

Εκτός από το όνομα που στην ουσία είναι το «τυράκι» για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, τα μέλη του κόμματος καλούνται να ψηφίσουν και για τις νέες οργανώσεις: Δημοτικές και Νομαρχιακές, καθώς και 4,5 χιλιάδες συνέδρους, που θα μετέχουν στο συνέδριο του νέου κόμματος στις 20 Μαΐου. Βέβαια, δεν έχουν προηγηθεί για το συνέδριο ούτε διαδικασίες οργανωτικές ούτε έχει -όπως άλλες φορές- φτιαχτεί ΚΟΕΣ και για αυτόν τον λόγο, ορισμένα στελέχη θεωρούν, ότι θα έπρεπε ήδη να είχαν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

cnn.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας: ”2 γυναίκες κατά μέσο όρο το μήνα νεκρές, επειδή είναι γυναίκες”

Newsroom

Μίλτος Ζαμπάρας: Απογοητευτική η κατάσταση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου

Newsroom

Ευρωεκλογές 2024: Πρωτιές Φαραντούρη, Αυγέρη και Κουρουμπλή στη «μάχη» για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com