16.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:26
Αγροτικά Νέα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οδηγίες πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης

Η διαδικασία πληρωμής προκαταβολής, μερικής και τελικής πληρωμής

Εγκύκλιο με τη διαδικασία που εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση προκαταβολής, μερικής πληρωμής και τελικής πληρωμής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» (σχέδια βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης όπως απορρέουν από την Απόφαση Ένταξής του.

Βάσει των στοιχείων αυτών βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για τη φύση, το εύρος και τα όρια της εκτελεσθείσας εργασίας, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:

1. Τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις).

2. Την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής.

3. Την πραγματικότητα των πράξεων.

4. Την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.

Οι αιτήσεις χορήγησης προκαταβολής

Μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής η οποία δεν υπερβαίνει το 50% της υπολειπόμενης δημόσιας δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.

Ο δικαιούχος υποβάλλει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) τυποποιημένη αίτηση προκαταβολής σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (έντυπο αίτησης λήψης προκαταβολής δικαιούχου).

Η πληρωμή προκαταβολής υπόκειται στη σύσταση τραπεζικής εγγύησης από αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα ή ισοδύναμης εγγύησης που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής.

Η εγγυητική επιστολή πρέπει να είναι διατυπωμένη σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (Ε_1). Επιπλέον, απαιτείται βεβαίωση τραπεζικού ιδρύματος για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για τους σκοπούς της προκαταβολής. Οι εγγυητικές επιστολές εξωτερικού θα πρέπει να συνοδεύονται από Επίσημη Μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα και να έχουν εκδοθεί από αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα σύμφωνα με τη λίστα που κάθε φορά επικαιροποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αιτήσεις προκαταβολής μαζί με την πρωτότυπη εγγυητική επιστολή και τη βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος διαβιβάζονται από τη ΔΑΟΚ στη ΔΑΟΠ η οποία και αποφασίζει επί αυτών, συμπληρώνοντας τυποποιημένο υπόδειγμα από το ΠΣΚΕ (έντυπο αξιολόγησης αίτησης λήψης προκαταβολής).

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ

in.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος – Όλες οι φορολογικές αλλαγές

Newsroom

Αγρότες: Μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Newsroom

Ν. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com