15.4 C
Θέρμον
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 15:42
Υγεία

Κορονοϊός – μεταλλάξεις: Υπάρχει για την Ελλάδα ανησυχία από την Ομικρον ΧΕ; – Τι είναι έως τώρα γνωστό για τη νέα παραλλαγή

Κορονοϊός: Εν αναμονή των πιθανών επιπτώσεων από την εξάπλωση της μετάλλαξης ΧΕ είναι οι υγειονομικές αρχές. Στη χώρα μας ακόμη διατηρείται η αισιοδοξία για περαιτέρω αποσυμπίεση της πανδημίας μετά το “πικ” του κύματος της Ομικρον 2 η οποία ανευρίσκεται στη μεγάλη πλειονότητα των δειγμάτων.

Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί η παραλλαγή ΧΕ στην Ελλάδα, ωστόσο εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη, τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα φτάσει και στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες πάντως να είναι καθησυχαστικοί έως ότου “αποκαλυφθεί” το προφίλ της νέας παραλλαγής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τους ειδικούς των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, η Ομικρον ΧΕ ίσως έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Ομικρον 2 – που θεωρείται κατά τουλάχιστον 30% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος Ομικρον. Ακόμη και αυτό, όμως, δεν είναι σίγουρο καθώς τα κρούσματα με αυτή την παραλλαγή δεν είναι ακόμη αρκετά παγκοσμίως ώστε να δώσουν αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα.

Tα κρούσματα του νέου στελέχους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδικότερα, έως τις 5 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 1.125 κρούσματα XE στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 637 στις 25 Μαρτίου.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της συγκεκριμένης παραλλαγής ταυτοποιήθηκε περί τα μέσα Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχε απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές καθώς τα περιστατικά ήταν λίγα και διάσπαρτα. Έκτοτε, το XE εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία και στο Ισραήλ.

Το XE είναι στέλεχος γνωστό ως “ανασυνδυασμένο”, που σχηματίζεται, όπως έχει εξηγήσει ο Δρ. Άντριου Μπάντλεϊ, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στην κλινική Mayo, “όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2”. Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα δύο στελέχη της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος ΧΕ περιέχει ένα μείγμα του προηγουμένως εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Όμικρον BA.1, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, και της νεότερης παραλλαγής BA.2, που επί του παρόντος είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ΧΕ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει τρεις μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα στελέχη ΒΑ.1 και ΒΑ.2.

“Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν συνδέονται συχνά με περισσότερο κίνδυνο”, ανέφερε ο κ. Μπάντλεϊ.

Στο μεταξύ, στο “μικροσκόπιο” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν μπει οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα αδερφικά στελέχη του αρχικού στελέχους της Όμικρον ΒΑ.1. Μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις της παραλλαγής BA.4 και BA.5 έχουν αναφερθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η BA.4 βρέθηκε στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου. Επίσης, όλα τα κρούσματα BA.5 βρίσκονταν στη Νότια Αφρική μέχρι την περασμένη εβδομάδα, αλλά πριν λίγα 24ωρα το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα δήλωσε ότι είχε εντοπίσει τέσσερα κρούσματα BA.4 και BA.5, όλα μεταξύ ατόμων ηλικίας 30 έως 50 ετών που ήταν πλήρως εμβολιασμένα και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με τις μεταλλάξεις, καμία από τις παραπάνω δεν απασχολεί ακόμη. “Θα μας απασχολήσουν όταν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα σε άλλες χώρες και έρθουν και σε εμάς”, λένε χαρακτηριστικά. Προς το παρόν η χώρα μας βρίσκεται στον … κλοιό της Ομικρον 2 και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και μετά το Πάσχα θα υπάρξει – εφόσον συνεχίσουν τα ίδια δεδομένα – μεγαλύτερη απελευθέρωση των μέτρων.

 

 

eleftherostypos.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom

Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που αγγίζουμε κάθε μέρα – Τι αναφέρει βρετανική μελέτη

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com