17.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 19:18
Υγεία

Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει η «Ο» από τη «Δ» – Τα συμπτώματα και η διάρκεια νόσησης

Κορονοϊός: Μικρότερης διάρκειας νόσησης και συμπτώματα διαφορετικά σε σχέση με αυτά της παραλλαγής «Δέλτα» προκαλεί η μετάλλαξη «Ομικρον», όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet». Πρόκειται για διαφορές στις οποίες έχουν αναφερθεί οι ειδικοί πολλές φορές και έχουν αντιληφθεί και όλοι οι πολίτες από τον κοινωνικό τους περίγυρο και τους γνωστούς τους που νοσούν σήμερα με τον ιό.

 

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα, κατά μέσο όρο δύο μέρες νωρίτερα, και έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο, δίνοντας συνέχεια στα στοιχεία της μεγάλης βρετανικής μελέτης «Zoe Covid», που βασίζεται σε αναφορές των ασθενών.

Οι ερευνητές αντιστοίχισαν σχεδόν 4.990 συμμετέχοντες που είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Covid μεταξύ 1ης Ιουνίου και 27ης Νοεμβρίου 2021, όταν η «Δέλτα» ήταν η πιο διαδεδομένη μετάλλαξη με 4.990 άτομα που ανέφεραν μόλυνση μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή «Ομικρον».

Εντοπίστηκε ότι τα συμπτώματα διαρκούσαν κατά μέσο όρο 6,9 μέρες όταν επικρατούσε η «Ομικρον» και 8,9 όταν επικρατούσε η «Δέλτα», με τις μολύνσεις κατά την περίοδο της «Ομικρον» να συνδέονται με 25% χαμηλότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μόνο το 17% των ανθρώπων που νόσησαν με κορονοϊό, όταν επικρατούσε η «Ομικρον», έχασε την αίσθηση της οσμής σε σύγκριση με το 53% όταν επικρατούσε η «Δέλτα». Από την άλλη, ο πονόλαιμος είναι κάπως πιο συχνό σύμπτωμα στην «Ομικρον» (71%) σε σχέση με τη «Δέλτα» (61%).

Η έρευνα, άλλωστε, προκύπτει λίγες μόνο μέρες αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας πρόσθεσε εννέα ακόμα συμπτώματα της Covid-19 στην ήδη υπάρχουσα λίστα με τον πυρετό, τον επίμονο βήχα και την απώλεια γεύσης και οσμής.

«Είναι ένα μάθημα ότι όλοι πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί στο τι πραγματικά είναι ο ιός και πώς πρόκειται να εμφανιστεί (στο μέλλον)», είπε ο καθηγητής Tim Spector, συν-συγγραφέας της έρευνας από το King’s College του Λονδίνου.

Στο μεταξύ, λιγότερα από 10.000 κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες, με το ρυθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να κινείται πτωτικά. Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.635 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός επαναλοιμώξεων σε ένα 24ωρο ανήλθε σε 118, με τον συνολικό αριθμό των χθεσινών κρουσμάτων να ανέρχεται σε 8.753. Η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 5,7%, καθώς έγιναν 151.353 διαγνωστικοί έλεγχοι. Σταθερά κινούνται οι «σκληροί» δείκτες. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 51 νέοι θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει στους 357. Αξίζει να σημειωθεί ότι μειώθηκαν ελαφρώς και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να είναι 357 ασθενείς. Από όλα τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται μια «εκτόνωση» της έξαρσης από την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», που τις επόμενες εβδομάδες βελτίωσης και του καιρού υπάρχει η ελπίδα να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

 

eleftherostypos.gr

 

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τι είναι & ποια είναι τα πιο γνωστά

Newsroom

Σε σοβαρή κατάσταση 42χρονη με μηνιγγίτιδα – Διακομίστηκε στην Πάτρα

Newsroom

Πάτρα: Η μηνιγγίτιδα «βάζει φωτιά» στο Καρναβάλι – Χημειοπροφύλαξη σε 5.000 φοιτητές

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com