12.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 11:22
Υγεία

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer – Πότε ξεκινά η χορήγησή τους

Με αυξητικές τάσεις κινείται η επιδημία στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται και από τα καθημερινά κρούσματα, στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% την εβδομάδα που μας πέρασε, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες, σε συνδυασμό με την «αποσύζευξη» λοιμώξεων και «σκληρών» δεικτών.

Η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας αντικατοπτρίζεται και στα ενεργά κρούσματα, τα οποία ανέρχονται στα 130.000, δηλαδή 130.000 άτομα νοσούν αυτή τη στιγμή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η έξαρση των νέων μολύνσεων χαρακτηρίζεται ως «πολυπαραγοντική», με τη συμβολή αρκετών παραμέτρων, εξηγώντας ότι «κυρίως, οφείλεται στην σταδιακή επικράτηση της «Omicron 2», η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, την ώρα που πιθανότητα ξεκινά να μειώνεται και η προστασία από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε συνανθρώπους μας με ανοσοκαταστολή».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η «Omicron 2» τείνει να επικρατήσει στη χώρα μας, με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 50%, ενώ στην Κρήτη εκτιμάται ότι έχει ήδη επικρατήσει πλήρως. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στην σταθερή ανοδική πορεία των νέων λοιμώξεων του νησιού αλλά και στην αύξηση του ιικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) του Ηρακλείου εντοπίζονται σταθερά από την προηγούμενη εβδομάδα  ημερησίως πάνω από 1.000 κρούσματα.

Ήρθαν στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer- Πότε ξεκινά η χορήγησή τους

Από την πλευρά της, η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στα αντι-ιικά σκευάσματα της εταιρείας Pfizer κατά της λοίμωξης Covid-19, τα οποία παρελήφθησαν χτες και η χορήγησή τους αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο. Συμπληρώνεται έτσι η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορωνοϊού, μετά και την μέχρι τώρα διάθεση της αντι-ιικής θεραπείας της  Merck (MSD στην Ελλάδα) ήδη από το τέλος του Ιανουαρίου, «με καλά αποτελέσματα» όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD όσο και της Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Εντούτοις, η Αναπληρώτρια Υπουργός Γκάγκα, επεσήμανε την αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, μιας και οι αντι-ιικές θεραπείες χορηγούνται επικουρικά. Μέσω του εμβολιασμού, παρέχεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ «είναι πολύ καλύτερο για τα δημοσιονομικά της χώρας γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος των εμβολίων για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για τον καθένα από εμάς σε σχέση με το κόστος των φαρμάκων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, ο εμβολιασμός εξακολουθεί  να είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Τι θα γίνει με τη τέταρτη δόση

Η συζήτηση για την τέταρτη δόση έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και ειδική μνεία έγινε για ακόμα μια φορά και στην χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, «είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στη Σουηδία που χορηγείται στους άνω των 80, στη Γερμανία άνω των 70 και στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 75 ετών έξι μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης».

Τα στοιχεία που προέρχονται από το Ισραήλ αναδεικνύουν, ωστόσο, το ισχυρό όφελος της τρίτης δόσης. Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».

Επιπλέον, η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο και για τη συχνότητα των επαναλοιμώξεων, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες. Ακόμα όμως κι αν κάποιος νόσησε δε θα πρέπει να επαναπαυτεί στη φυσική νόσηση, καθώς  «είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19» σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ και με την επικράτηση της παραλλαγής «Omicron», μειώθηκε η προστασία από μόλυνση και έφτασε στο 62%, αλλά η προστασία παραμένει υψηλή ενάντια στη διασωλήνωση κατά  91% και κατά 87% κατά του θανάτου.

Όσον αφορά στους «σκληρούς» δείκτες, η αποσυμφόρηση συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, καθώς παρά την αύξηση στο μέσο κυλιόμενο όρο νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου, που έχει φτάσει τώρα τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% έως 9%. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των  νέων διασωληνώσεων, αλλά και του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr και του protothema.gr, μικρή αύξηση παρατηρείται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες το τελευταίο τριήμερο. Μόλις την Παρασκευή νοσηλεύονταν 2.104 ασθενείς, με τον χθεσινό αριθμό ασθενών να έχει φτάσει στους 2.330, επιβεβαιώνοντας το «πάγωμα» της καθοδικής πορείας των ασθενών που νοσηλεύονται στις συγκεκριμένες κλίνες. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση βρίσκεται υπό επιτήρηση και προς το παρόν υπό έλεγχο.

 

 

protothema.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom

Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που αγγίζουμε κάθε μέρα – Τι αναφέρει βρετανική μελέτη

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com