15.7 C
Θέρμον
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 18:17
Υγεία

Όμικρον: Νέα επιπλοκή στο αναπνευστικό των παιδιών, τα ανησυχητικά σημάδια

Μελέτη έδειξε αύξηση των ποσοστών λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας στα μικρά παιδιά με COVID από τη στιγμή που η παραλλαγή Ομικρον έκανε την εμφάνισή της.

Η κυριαρχία της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε μια, εν δυνάμει σοβαρή, επιπλοκή της COVID-19 στα μικρά παιδιά, η οποία δεν είχε εμφανιστεί όσο επικρατούσαν προηγούμενες παραλλαγές του ιού: πρόκειται για τη λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα.

Η μελέτη

Στην πρώτη μελέτη σχετικά με το ζήτημα που πέρασε από έλεγχο κριτών και η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics», ειδικοί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιγράφουν τις περιπτώσεις 75 παιδιών με COVID-19 που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου με συμπτώματα λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας από την 1η Μαρτίου του 2020 ως τις 15 Ιανουαρίου του 2022.

Οπως έδειξαν τα ευρήματα της ομάδας, τα περισσότερα από τα 75 παιδιά με COVID-19 της μελέτης που εμφάνισαν λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ήταν κάτω των δύο ετών και το 72% ήταν αγόρια. Παρότι ευτυχώς κανένα παιδί δεν κατέληξε, εννέα (ποσοστό 12%) χρειάστηκαν νοσηλεία και τέσσερα παιδιά (44% επί των νοσηλευομένων και 5% επί του συνόλου) νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (συγκριτικά, πριν από την εμφάνιση της COVID-19, ποσοστό μικρότερο του 5% των παιδιών με λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα χρειαζόταν νοσηλεία και από αυτά μόνο το 1%-3% είχε ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ).

Τι είναι η λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι κοινή αναπνευστική ασθένεια που εντοπίζεται κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Χαρακτηριστικά της ο έντονος βήχας και οι θορυβώδεις εισπνοές. Προκαλείται όταν τα κρυολογήματα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο. Τα συμπτώματα της ξεκινούν με συνάχι και ξηρό βήμα, με ή χωρίς πυρετό, ενώ ποικίλλουν από παιδί σε παιδί. Συνήθως εκδηλώνεται με δύσκολη αναπνοή, χαρακτηριστικό ήχο όταν το παιδί εισπνέει (συριγμός), βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου).

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων για αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η κλινική εξέταση από παιδίατρο. Στις σοβαρές περιπτώσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στη Βοστώνη, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη δυσχέρεια της αναπνοής. Η διάρκεια τους πάντως ποικίλλει αλλά δεν ξεπερνά τις επτά ημέρες.

Ορισμένες εκ των περιπτώσεων λαρυγγίτιδας με κορονοϊό κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, απαιτώντας νοσηλεία και αυξημενη χρήση φαρμάκων συγκριτικά με την λαρυγγίτιδα από άλλα αίτια.

Τα σημάδια που κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» στους γονείς

Ο δρ Μπριούστερ περιέγραψε τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσει το παιδί όταν πάσχει από COVID-19 και τα οποία πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς ώστε να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο ή να καταφύγουν στο νοσοκομείο. Αυτά είναι:

  • Γρήγορη αναπνοή με συριγμό και επίμονος βήχας ενώ το παιδί βρίσκεται σε ηρεμία.
  • Εντονη δύσπνοια. Η κοιλιά του παιδιού κινείται πιο πολύ και πιο γρήγορα σε σύγκριση με το φυσιολογικό για να καταφέρει να πάρει ανάσα.
  • Αυξημένη κόπωση και υπνηλία.
  • Κυάνωση των χειλιών και των νυχιών.
  • Θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών Κελσίου για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών.
  • Τα συμπτώματα της ήπιας λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας διατηρούνται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

Η θεραπεία

Συνολικά, στο 97% των παιδιών χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές. Όλα τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν, έλαβαν ρακεμική επινεφρίνη μέσω νεφελοποιητή, η οποία προορίζεται για μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις. Όσα νοσηλεύθηκαν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 6 δόσεις δεξαμεθαζόνης και 8 αναπνευστικές θεραπείες επινεφρίνης για να ελέγξουν τα συμπτώματα.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία με δεξαμεθαζόνη και υποστηρικτική βοήθεια» τόνισε ο Brewster. «Το σχετικά υψηλό ποσοστό νοσηλείας και ο μεγάλος αριθμός δόσεων φαρμάκων που χρειάστηκαν υποδήλωνε πως η COVID-19 μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή λαρυγγίτιδα από ό,τι άλλοι ιοί» , ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αντιμετωπιστεί πολύ πιο άμεσα.

 

dikaiologitika.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Newsroom

Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο που αγγίζουμε κάθε μέρα – Τι αναφέρει βρετανική μελέτη

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com