12.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:30
Κοινωνία

«Μυρίζει» lockdown; – Το καλό και το κακό σενάριο των επόμενων 30 ημερών

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η «εκτίναξη» των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ καταγράφει απανωτά «μαύρα» ρεκόρ, ενώ τα κρούσματα παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 7.000-8.000.

Χθες, Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 7.287 νέες μολύνσεις και 105 θανάτους, με τους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ να ξεπερνούν πλέον τους 600 και να ανέρχονται στους 608.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι για τις επόμενες 30 ημέρες, παρουσιάζοντας το καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος, που «οδηγούν» οι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Ειδικότερα, το πρώτο θέλει την κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το δεύτερο θέλει το «πικ» στην καρδιά των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η Θεσσαλονίκη θα εισέλθει σταδιακά σε φάση αποκλιμάκωσης, ενώ αντίθετα για την Αθήνα τα χειρότερα είναι μπροστά.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας, νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ από χθες, τα οποία αφορούν τους ανεμβολίαστους και τους άνω των 60 ετών. Οι πρώτοι είναι πλέον αποκλεισμένοι από όλους τους εσωτερικούς χώρους, πλην όσων σχετίζονται με την κάλυψη πρώτων αναγκών, και για τους δεύτερους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσουν στη χορήγηση της αναμνηστικής, έτσι ώστε να το ανανεώσουν.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, κι ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλει γενική ή μερική «καραντίνα», οι ειδικοί κρατούν το «όπλο» του lockdown πάνω στο «τραπέζι,», τονίζοντας βέβαια πως είναι η έσχατη εναλλακτική.

Γώγος: Στη φαρέτρα μας το lockdown

Για το ενδεχόμενο ενός lockdown, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, «για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στη φαρέτρα μας».

Συνέχισε δε, λέγοντας πως σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι. Συμπλήρωσε, πάντως, πως δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους, τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα», είπε.

Πρόσθεσε, πάντως, «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

Τζανάκης: Ιδιότυπο lockdown, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα 

Θετικός σε ένα νέο lockdown, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα, εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως υποστήριξε στον ΑΝΤ1 χθες το πρωί, τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε, «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Θεμιστοκλέους: Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει lockdown, γιατί έχει και αυτό τις δικές του παρενέργειες. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό, είναι ο εμβολιασμός», ξεκαθάρισε στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται το «όπλο» του εμβολίου, καταρρίπτοντας τα παραπάνω σενάρια.

Σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν στη λήψη σκληρότερων μέτρων ενόψει των γιορτών, δημιουργώντας ένα πολεμικό «σκηνικό» σε κοινωνικό επίπεδο, με εξεγέρσεις διαδηλωτών και βίαια επεισόδια σε διαμαρτυρίες, όπως αυτά που καταγράφτηκαν το Σαββατοκύριακο.

Σε εθνικό lockdown η Αυστρία

Από χθες, η Αυστρία μπήκε επισήμως σε lockdown. Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια έχουν κλείσει στη Βιέννη, ενώ μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Οι Αυστριακοί απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Επίσης μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο, αν και οι αρχές συνιστούν στους γονείς να τα κρατήσουν στο σπίτι.

Ο «εφιάλτης» του lockdown πάνω από τη Γερμανία

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προανήγγειλε lockdown, τονίζοντας πως τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα στη χώρα δεν αρκούν απέναντι στην «δραματική κατάσταση» που έχει προκαλέσει η αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η υγειονομική κατάσταση «θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει» μέχρι σήμερα, προειδοποίησε η ίδια, απευθυνόμενη σε στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πηγή του κόμματος.

Υγειονομικό πάσο στη Γαλλία

Η Γαλλία διαφοροποιεί τη θέση της από εκείνες τις χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους. Όπως δηλώνει o πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι χώρες που υιοθετούν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο.

Συνεπώς, το lockdown δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία, στην οποία εφαρμόζεται το υγειονομικό πάσο.

Ετοιμη για καθολικό lockdown και η Ιταλία

Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown είναι και η Ιταλία.

Ειδικότερα, από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για τη χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνο με «πράσινη κάρτα εμβολιασμένου».

Νέα μέτρα στην Ολλανδία και βίαια επεισόδια

Στην Ολλανδία η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, για τρεις εβδομάδες. Τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στο Ρότερνταμ και σε άλλες πόλεις σοβαρά επεισόδια.

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο Δημόσιο στην Κροατία

Στην Κροατία η κυβέρνηση αποφάσισε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Τσεχία και Σλοβακία κλείνουν την «πόρτα» στους ανεμβολίαστους σε εστίαση και Δημόσιο

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας ισχύουν σε Τσεχία και Σλοβακία.

Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες απαγόρευσαν την είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που γέμισαν τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, με τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά να αφορούν μη ανοσοποιημένους πολίτες.

Η τσεχική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατιώτες για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που υφίστανται πιέσεις – συνολικά νοσηλεύουν πάνω από 700 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα νέα μέτρα στην Τσεχία θα επιτρέπουν μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου να επισκέπτονται εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπηρεσίες ή δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες.

Σε μεγάλα τμήματα της Σλοβακίας, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε εστιατόρια να σταματήσουν να σερβίρουν καθήμενους πελάτες και να προσφέρουν μόνο γεύματα σε πακέτο, ενώ παράλληλα περιόρισε την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες.

Με το να επικεντρώνονται οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, οι κυβερνήσεις Τσεχίας και Σλοβακίας ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, που υστερούν του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου περίπου το 70% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η Σλοβακία έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με 46,8%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC), ενώ το 60% των Τσέχων έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αίγιο: Δέχθηκε επίθεση από τον σύζυγό της και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Newsroom

Πρέβεζα: 50χρονη έδωσε 190.000 ευρώ για να της «λύσουν τα μάγια»

Newsroom

Μερομήνια 2024: Τι καιρό θα κάνει την Μεγάλη Εβδομάδα – Τι λένε για το Πάσχα

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com