10.4 C
Θέρμον
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, 1:51
Cook Like A Chef

Συκώτι ρολό γεμιστό με αρωματικά

Υλικά (για 4 άτομα):
  • 1 ολόκληρο συκώτι(500γρ) μοσχαρίσιο (σε 1 ή 2 κομμάτια), χωρίς το νεύρο, πλυμένο και στεγνό
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο, (τα φύλλα ψιλοκομμένα)
  • 5-6 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένα (φρέσκα ή 10-12 αποξηραμένα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κλωναράκια θυμάρι (τα φύλλα)
  • αλάτι, ψιλοσπασμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα:
  • 250 ml ζωμό κρέατος
  • 100 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 2 φυλλαράκια φασκόμηλο φρέσκο ή 4-5 ξερά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζουμε το συκώτι: Ανακατεύουμε όλα τα αρωματικά με το σκόρδο και τα απλώνουμε στο συκώτι, απ’ το οποίο έχει αφαιρεθεί το κεντρικό νεύρο (μπορείτε να ζητήσουμε να μας το βγάλουν αλλά είναι εύκολο να το κάνουμε και μόνοι μας με το καλό μας μαχαίρι). Προσθέτουμε αλάτι και το πιπέρι, ρολάρουμε, στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες όπου χρειάζεται και δένουμε σχετικά σφιχτά με σπάγκο κουζίνας.

Κάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

Στη φωτογραφία το συκώτι είναι σε 2 κομμάτια και αντίστοιχα τα ρολά. Σε μεσαίο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο (να κάψουν χωρίς να καπνίσουν) και σοτάρουμε το δεμένο συκώτι για 3 λεπτά, γυρίζοντάς το να ροδίσει ωραία απ’ όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε απ’ το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ταψάκι ψησίματος.

Κρατάμε το τηγάνι με ό,τι έχει μείνει στο σκεύος απ’ το ρόδισμα.Ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 12-18 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του συκωτιού και το πως μας αρέσει. Προσοχή! Μην το παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Αυτό της φωτογραφίας που είναι μέσα ροζ προς κόκκινο είναι ψημένο στα 12 λεπτά.Το βγάζουμε και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το ζεστό να ξεκουραστεί για15 λεπτά.

Κάνουμε τη σάλτσα: Στο τηγάνι του ροδίσματος ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο του. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα του αλκοόλ και να μείνει περί το 1/3 του υγρού. Προσθέτουμε το ζωμό και το φασκόμηλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά.

Αποσύρουμε και σουρώνουμε. Προσθέτουμε όποιο ζουμί έχει βγάλει το συκώτι -που ξεκουράζεται- και το βούτυρο. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι αν χρειάζεται. Ρίχνουμε τον μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε τον σπάγκο από το συκώτι και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τις μοιράζουμε στα (ζεστά ανάλογα και με την εποχή) πιάτα και ρίχνουμε γύρω σάλτσα και πάνω τους αλάτι, πιπέρι και λίγο μαϊντανό. Σερβίρουμε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά.

Καλή Απόλαυση!

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Μπισκοτένια “πίτσα” με Nutella 

admin

Σούπα με μαύρο κοτόπουλο και κους κους

admin

Τάρτα λεμόνι με μαρέγκα

admin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies