10.4 C
Θέρμον
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021, 1:12
Νέα απο το Θέρμο Τοπικά νέα

Δήμος Θέρμου: Προβλήματα στη Μυρτιά και στις ορεινές περιοχές

Δελτίο τύπου του Δήμου Θέρμου:

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών στον Δήμο Θέρμου. Τα προβλήματα εντάθηκαν με τη χθεσινοβραδινή πλημμύρα, (αυτή της νύχτας 15 προς 16 Οκτωβρίου 2021), καθώς λόγω υπερχείλισης τριών ρεμάτων στη Μυρτιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αφού πλημμύρισαν σπίτια, καλλιέργειες και δρόμοι κι επιπλέον προστέθηκαν και νέα μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα στην ορεινή περιοχή.

Ο Δήμος Θέρμου παρενέβη από τα ξημερώματα με μισθωμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών στη Μυρτιά, ενώ και η Πυροσβεστική υπηρεσία συνέδραμε ανάλογα.

Εντωμεταξύ, εξαιτίας των συνεχών έντονων βροχοπτώσεων όλων αυτών των ημερών, η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις ορεινές κοινότητες της περιοχής έχει καταστεί ιδιαίτερα προβληματική, καθώς έχουν υπάρξει κατολισθήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ως συνέπεια την πλήρη αποκοπή της επικοινωνίας, συνεχείς πτώσεις λίθων από τα πρανή στο οδόστρωμα που καθιστούν την κυκλοφορία επικίνδυνη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη, κλείσιμο αγωγών απορροής ομβρίων και στομίων οχετών και δημιουργία επικίνδυνων νεροσυρμών στους χωματόδρομους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους δρόμους σύνδεσης των κοινοτήτων Αργυρού Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης και Κόνισκας, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και οι μεγαλύτερες κατολισθήσεις και μεταφορά από ρέματα μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών και η συσσώρευσή τους στους δρόμους, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα και από τους λοιπούς δρόμους σύνδεσης των κοινοτήτων Χαλικίου, Δρυμώνα, Αμβρακιάς, Διπλατάνου και Πέρκου, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι μετά τη χθεσινοβραδινή πλημμύρα παραμένουν ακόμη αποκομμένοι δρόμοι λόγω κατολισθήσεων στο Αργυρό Πηγάδι (στη θέση Γαρδικιώτη στο τμήμα Δρυμώνας – Αργυρό Πηγάδι και εντός του οικισμού στο τμήμα Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι) και στην Κοκκινόβρυση (θέση Σάρα Κοσίνας στο τμήμα Αμπέλια – Κοκκινόβρυση).

Οι παρεμβάσεις με μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η συνδρομή σ’ αυτό του Δήμου Θέρμου με κάθε διαθέσιμο μέσο, έχουν ως συνέπεια την αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό της στοιχειώδους βατότητας των δρόμων.

Παρ’ όλα αυτά, δοθείσης ευκαιρίας λόγω της κατάστασης αυτής, προβάλλει για πολλοστή φορά το εντονότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επαρχιακό οδικό δίκτυο της εν λόγω περιοχής, το μακράν χειρότερο οδικό δίκτυο στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ένα δίκτυο αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από υποτυπώδεις χωματόδρομους που παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από κατολισθητικά φαινόμενα, τα περισσότερα από τα οποία αντιμετωπίζονται μόνο προσωρινά, με αποτέλεσμα να προστίθενται με κάθε εκδήλωση έντονου καιρικού φαινομένου καινούργια προβλήματα επιβαρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα.

Γι’ αυτό, καθίσταται αδήριτη ανάγκη πλέον να υπάρξει μέριμνα αντίστοιχη του μεγέθους των προβλημάτων του εν λόγω οδικού δικτύου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αυτονόητο. Η δυνατότητα αξιοπρεπούς επικοινωνίας των ορεινών κοινοτήτων της περιοχής του δήμου Θέρμου, που τη στερούνται αδικαιολόγητα.

Με αφορμή την υπερχείλιση των ρεμάτων στη Μυρτιά και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε περιουσίες και δημόσιες υποδομές, καθίσταται οφθαλμοφανής η αναγκαιότητα για έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων καθώς και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς, αν είχε γίνει ο καθαρισμός των ρεμάτων αυτών στο πλαίσιο της αντίστοιχης εργολαβίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως είχε απαιτήσει ο δήμος Θέρμου, και δεν εμποδιζόταν αυτό λόγω άστοχων απαγορευτικών διατάξεων περί δήθεν προστασίας της προστατευόμενης περιοχής Natura, δεν θα είχε δημιουργηθεί το ζήτημα αυτό, κάτι που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Ως άμεσες ενέργειες είναι απαραίτητο να μισθωθούν τα απαραίτητα μηχανήματα από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των αγωγών και των οχετών απορροής ομβρίων στους επαρχιακούς δρόμους της εν λόγω περιοχής για την παροχέτευση των ομβρίων στους φυσικούς αποδέκτες, να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων και να εξασφαλιστεί νέα έκτακτη επιχορήγηση του δήμου Θέρμου από το Υπουργείο Εσωτερικών αντίστοιχη με τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την τρέχουσα κατάσταση.

Τέλος, ο Δήμος Θέρμου, στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνάς του για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή ευθύνης του, δεν θα πάψει να διεκδικεί με σθένος από τους αρμόδιους φορείς, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και της κεντρικής διοίκησης, τη δημιουργία των υποδομών εκείνων που έχει ανάγκη η περιοχή με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς επικοινωνίας και της ασφάλειας των πολιτών και την προστασία των περιουσιών τους.

Θέρμο, 16-10-2021

Από τον Δήμο Θέρμου

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Θέρμου: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό παντοπωλείο & το κοινωνικό φαρμακείο

admin

Συνάντηση Βασιλόπουλου με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων λιμνοθάλασσας Αιτωλικού- Μεσολογγίου

admin

Μεσολόγγι: Την έκθεση «Επιλογές Έργων της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών», υποδέχτηκαν η Π.Δ.Ε. και ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Κοροβέσης στο Κτίριο Χρυσόγελου

admin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν θέλετε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies