15.5 C
Θέρμον
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 15:02
Πολιτική

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Υπέγραψαν Δένδιας και Μπλίνκεν

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά τις κοινές τους δηλώσεις, κατά τις οποίες οι δύο άνδρες μίλησαν για την σημασία της συγκεκριμένης πενταετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εγκάρδιο.

Μπλίνκεν: «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε παίρνοντας πρώτος τον λόγο: «Ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα. Η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα. Είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

 

 

vradini.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας: ”2 γυναίκες κατά μέσο όρο το μήνα νεκρές, επειδή είναι γυναίκες”

Newsroom

Μίλτος Ζαμπάρας: Απογοητευτική η κατάσταση στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου

Newsroom

Ευρωεκλογές 2024: Πρωτιές Φαραντούρη, Αυγέρη και Κουρουμπλή στη «μάχη» για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com