19.6 C
Θέρμον
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 16:48
Τοπικά νέα

Σφοδρή αντίδραση από τον Πρόεδρο της ένωσης Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Σφοδρή αντίδραση από Θωμά Κουτσουπιά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: η κυβέρνηση καταργεί όσα η ίδια έχει ψηφίσει, αυτοαναιρείται και εξισώνει τις Ενεργειακές Κοινότητες με τους 5 -6 μεγαλοεπενδυτές.

Στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων, συμμετείχε χθες ο πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος και διαδικτυακή του παρέμβαση ανέδειξε τη νέα προσπάθεια υπονόμευσης της ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση με το προωθούμενο σχέδιο νόμου καταργεί το δικό της αφήγημα περί συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ενσωματώσει Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, που συμπληρώνεται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την ενίσχυση των ΑΠΕ και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Ανταγωνισμός που επίσης δεν ενισχύεται αλλά καταργείται στην πράξη, όταν τα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων εξισώνονται με τους μεγαλοεπενδυτές!

Σημειώνουμε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί και νέο νομοσχέδιο, για το λεγόμενο δεύτερο «κύμα» απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου των νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σε αυτό, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του έτους, περιλαμβάνονται μια σειρά από ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των υποψήφιων έργων.

Η ρύθμιση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κουτσουπιά περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που τώρα συζητείται και έχει να κάνει με την προωθούμενη κατάργηση του ισχύοντος άρθρου που δίνει προτεραιότητα διασύνδεσης με το δίκτυο στα ομαδοποιημένα αιτήματα των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

«Αυτό καταργεί ταυτόχρονα όλο το αφήγημα της ίδια της κυβέρνησης σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών να μετέχουν στα ενεργειακά έργα», τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισώσει τον μικρό επενδυτή, αγρότη ή μη, που συμμετέχει σε μια Ενεργειακή Κοινότητα, με τις εταιρείες των μεγαλοεπενδυτών.

Στο ενδεχόμενο που «περάσει» η εν λόγω ακύρωση της προτεραιότητας των κοινών αιτημάτων διασύνδεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων (άνω των 60 μελών), στην πραγματικότητα η κυβέρνηση «παραμερίζει» την κοινωνία, προς τέρψιν των 5 -6 μεγάλων εταιρειών.

Ταυτόχρονα στέλνει ένα απολύτως εσφαλμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και προκρίνει το μοντέλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ως το μόνο ικανό για την εξάλειψη της ενεργειακής ένδειας, ως ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο, με άμεσο μάλιστα και απτό αποτέλεσμα στις τοπικές κοινωνίες και ως εξίσου ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της μεγάλης προσπάθειας για την κλιματική ουδετερότητα και την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι το «προνόμιο» της προτεραιότητας των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που το θεσμοθέτησε, με δική της νομοθετική πρωτοβουλία, …που έρχεται τώρα να την αναιρέσει:

«Δεν μπορεί κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός να αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο κάθε τρεις και λίγο. Τα ίδια λάθη έγιναν και με τους Συνεταιρισμούς, οι ίδιες παλινωδίες», είπε με νόημα ο κ. Κουτσουπιάς.

 

 

 

e-ea.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Ν. Φαρμάκης για Π. Κοντό: «Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο Αιτωλοακαρνάνα, έναν μεγάλο Έλληνα»

Newsroom

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Tήρησε ενός λεπτού σιγή για τον Παναγιώτη Κοντό-Δήλωση Παπαναστασίου

Newsroom

Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο τούνελ της περιμετρικής οδού – Αύριο δίνεται στην κυκλοφορία

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com