12.7 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:50
Απόψεις

Η ενσυναίσθηση ενός θεραπευτή

Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Τσαμπά:

Το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή είναι άρρηκτα δεμένο με τον ανθρώπινο πόνο! Παθήσεις του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος με διάφορες μορφές τραυματισμών, περιλαμβάνουν πόνο, δυσκολίες στην κίνηση και ίσως μακροχρόνια αποκατάσταση! Χρονικά διαστήματα αποκατάστασης, ημερών, εβδομάδων, μηνών ακόμα και χρόνων….!

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του θεραπευτή να “μπαίνει” στη θέση του ασθενή και να συμπαραστέκεται στο πρόβλημά του, ασκώντας το λειτούργημά του ως προς το μέγιστο δυνατό όφελος της λύσης του ιατρικού του προβλήματος! Αυτό εδραιώνει την ” Θεραπευτική Συμμαχία” του ασθενή με τον θεραπευτή ώστε από κοινού να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα της θεραπείας!
Η υπομονή, η επιμονή η επιστημονική κατάρτιση, η διάθεση χρόνου, το ειλικρινές ενδιαφέρον (χωρίς το αίσθημα του οίκτου και της λύπησης) είναι κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να διέπουν τον θεραπευτή!

Στα περιστατικά με ελαφρούς τραυματισμούς, η γρήγορη επανένταξη στην καθημερινότητα του ασθενή είναι η αγωνία για την ταχεία αποκατάσταση! Ενώ στα μακροχρόνια είτε χρόνια περιστατικά, τα δεδομένα αλλάζουν! Η συνεχής και πολλές φορές επίπονη προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, απαιτεί ψυχικά αποθέματα και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης!

Η κούραση και η πίεση, σωματική και ψυχική είναι πολλές φορές τεράστια και απαιτεί υπομονή και αγάπη για τον πάσχοντα άνθρωπο! Το αποτέλεσμα όμως της όσο το δυνατόν καλύτερης εξέλιξης δικαιώνει τον κόπο και τη προσπάθεια φέρνοντας ικανοποίηση και χαμόγελα και από τις δύο πλευρές!
Και δεν είναι μόνο η προσφορά καλύτερης σωματικής υγείας! Η συνεχής παρουσία δίπλα στον ασθενή για 10 ημέρες…. 20 ημέρες….1 μήνα…..6 μήνες… είτε ακόμη. για… χρόνια… είναι ένα “δούναι και λαβείν” και της ψυχολογικής ισορροπίας των ανθρώπων αυτών που πρέπει να τονωθούν και να στηριχθούν και στον τομέα αυτό!

Η εμπειρία μου χρονών στο τομέα της φυσικοθεραπείας μου έδωσε πολλές χαρές και “ευχαριστώ” σε πλήθος περιπτώσεων από όλες τις ηλικίες και με πληθώρα περιστατικών και πολλές φορές δύσκολων καταστάσεων!…

Αντί για επίλογο σε αυτό το ευαίσθητο θέμα επιλέγω την οξυδέρκεια του πνεύματος του Ν. Καζαντζάκη….

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Διαδίκτυο- Ηλεκτρονικές Συσκευές: Το εύκολο και βολικό «Παρκάρισμα» των ανήλικων παιδιών!

Newsroom

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στη ζωή των μαθητών, η ευθύνη και το χρέος των γονέων

Newsroom

Όχι άλλες Ανθρωποθυσίες στο «ΜΟΛΟΧ» της ασφάλτου – Όχι άλλοι νέοι στο θάνατο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com