12.7 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:14
Απόψεις

“Φροντίζοντας τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας”

Γράφει η φυσικοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Τσαμπά :

Στις μέρες μας η αύξηση του προσδόκιμου ζωής  είναι γεγονός (79,6 έτη οι άντρες, και 84,5 οι γυναίκες). Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο λόγω καλύτερων συνθηκών ζωής, φαρμακευτικής περίθαλψης,  βελτιωμένης διατροφής, με αποτέλεσμα  να αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Καθώς γερνάμε παρατηρούνται παθολογικές, ψυχολογικές φυσικές,  και διανοητικές αλλαγές. Η περίθαλψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτό το στάδιο είναι σημαντική για την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Μεγαλώνοντας αλλάζει και ο τρόπος φροντίδας της υγείας μας. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητα σε διάφορες παθήσεις π. χ. Η ελάττωση του ασβεστίου στα οστά δημιουργεί οστεοπόρωση που μαζί με τη δυσκολία στη κίνηση έχει σαν αποτέλεσμα τις συχνές πτώσεις και τα κατάγματα.  Η αφυδάτωση πάλι λόγω χαμηλής λήψης νερού αποτελεί κίνδυνο εξάντλησης και εμφάνισης ουρολοιμώξεων.( Η χορήγηση ανά 1 ώρας ενός ποτηριού νερού ή μετά από κάθε επίσκεψη στη τουαλέτα αναπληρώνει ικανοποιητικά τα υγρά που χάνονται.)

Διατροφικά τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν τις βιταμίνες που χρειάζονται καθώς και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο και κυρίως το γιαούρτι με πέτσα που με τα προβιοτικά  που έχει βοηθάει την χλωρίδα του εντέρου.  Ακόμη η συχνή κατανάλωση άπαχων κρεάτων (κόκκινου η άσπρου) ανάλογα με τις ανάγκες μαζί με τα αυγά προσφέρουν τα συστατικά για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας που χάνεται με το χρόνο.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι το ετήσιο τσεκ απ  σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού. Η κίνηση επίσης με τη μέθοδο του περπατήματος επιβάλλεται για τη συντήρηση σε ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις ακόμη και με βοηθήματα όπως  το Π, και το μπαστούνι, αποφεύγοντας  έτσι την ακινησία και την συνεχή  ακινησία στον καναπέ. Με τη βοήθειά επίσης της φυσικοθεραπείας βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και προσφέρεται ανακούφιση σε πρόσφατα και χρόνια προβλήματα.

Τέλος η εγκεφαλική λειτουργία και η αποφυγή της άνοιας  ενισχύονται με το διάβασμα, τις κοινωνικές επαφές, το άκουσμα μουσικής.. Υπενθυμίζουμε επίσης ως νοητική άσκηση  να μας απαντούν για το  τι μέρα τι μήνα τι χρονολογία και τι εποχή έχουμε. Ακόμη η καλή ποιότητα του ύπνου με  φυσικά  ηρεμιστικά (χαμομήλι, τίλιο, βαλεριάνα) ηρεμούν σώμα και πνεύμα…

Κλείνουμε με το 1065  την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS για ηλικιωμένους για περιστατικά καταγγελίας κακομεταχείρισης  είτε παραμέλησης, μιας ακόμη  μάστιγας της εποχής μας..

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Διαδίκτυο- Ηλεκτρονικές Συσκευές: Το εύκολο και βολικό «Παρκάρισμα» των ανήλικων παιδιών!

Newsroom

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στη ζωή των μαθητών, η ευθύνη και το χρέος των γονέων

Newsroom

Όχι άλλες Ανθρωποθυσίες στο «ΜΟΛΟΧ» της ασφάλτου – Όχι άλλοι νέοι στο θάνατο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com