13.4 C
Θέρμον
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 23:42
Απόψεις

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γράφει ο Χαράλαμπος Καραπάνος*

Από το 1972 οπότε και η συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα, έχουν γίνει από πλευράς κατακτήσεων στο πλαίσιο του νομικού πολιτισμού παγκοσμίως αλλά και ευρωπαϊκώς αρκετά βήματα που αφορούν στην προστασία και θωράκιση του περιβάλλοντος.

Ο εθνικός νομοθέτης παρότι καθυστερεί κατά περίπτωση να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία διάφορες οδηγίες του ευρωπαϊκού δικαίου και φαίνεται ίσως ουραγός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ένωσης, προβλέπει ρητά στο άρθρο24 παράγραφος 1 του Συντάγματος ότι : «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον». Ενώ παράλληλα οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια το δίκαιο του περιβάλλοντος που είναι «το δίκαιο της πάλης κατά της οικολογικής βλάβης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος», είναι ιδιαίτερα ζωντανό και εξελισσόμενο προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα και αιτούμενα.

Αν αναλογιστούμε ότι το φυσικό περιβάλλον είναι επί της ουσίας τα φυσικά στοιχεία της ατμόσφαιρας, των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας και της πανίδας, θα αντιληφθούμε εύκολα ότι ζούμε σε έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο από το θεό, από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος και αναφέρομαι τόσο στην Ελλάδα συνολικά όσο και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, τον τόπο που μας γέννησε και μας ζει.

Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και δεν αποξενωνόμαστε από αυτό, τόσο περισσότερο βιώνουμε, συνεπώς αντιλαμβανόμαστε, την σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε με αυτό. Άλλωστε ως ένα ενιαίο σύνολο της δημιουργίας, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εκείνο δίχως εμάς ούτε και εμείς χωρίς εκείνο. Καλούμαστε λοιπόν να ζήσουμε αρμονικά προστατεύοντας το περιβάλλον και τελικά με αυτόν τον τρόπο προστατεύοντας και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Τέλος, να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της παρουσίας του μέτρου στην εκμετάλλευσή του, η οποία δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ακόμη και σήμερα αλόγιστα κινδυνεύοντας ο άνθρωπος λόγω της ελλείψεως μέτρου και αυτοσυνειδησίας να γίνει πολλές φορές ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός τρομοκράτης, χάνοντας την ελευθερία του και τραυματίζοντας το μέλλον των γενεών που ακολουθούν. Είναι τελικά η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων αλλά και της ατομικής μας ευθύνης.

 

*Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας, Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στη ζωή των μαθητών, η ευθύνη και το χρέος των γονέων

Newsroom

Όχι άλλες Ανθρωποθυσίες στο «ΜΟΛΟΧ» της ασφάλτου – Όχι άλλοι νέοι στο θάνατο

Newsroom

Μνήμες: Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου για έναν μεγάλο πατριώτη και συντοπίτη μας, τον Λάμπρο (Ντικ) Δ. Αντωνίου

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com