12.7 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 13:47
Πολιτική

Τι θα συζητήσουν σήμερα Δένδιας

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί τη ζήτησε και τι επιδιώκει ο Σουλτάνος; 

Μήνυμα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κομίζει σήμερα ο Νίκος Δένδιας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση τους, εκτός προγράμματος, στην Άγκυρα, με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου. 

Το αίτημα υποβλήθηκε χτες το βράδυ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, και προετοίμασαν το τετ α τετ των δύο ανδρών, το οποίο θα γίνει στις 3 το μεσημέρι στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Δύο ώρες πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ., η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Το μήνυμα της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαμηνύει στην Άγκυρα την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως και την ανάγκη για παύση των προκλήσεων, σε μια στιγμή μάλιστα που η στάση της βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτός πρωτοκόλλου συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ερμηνεύεται και ως μια κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει ένα απευθείας μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η στροφή της Λιβύης και η… έκρηξη Ερντογάν

Το αίτημα Ερντογάν έρχεται λίγες ώρες μετά την ευθεία τοποθέτηση του Προέδρου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η χώρα του επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, και τη συμφωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επανεκκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

Click4more Ερντογάν σε παραλήρημα: «Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα»

Μία ημέρα πριν, και ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, έβαζε φρένο στον Τούρκο Πρόεδρο. Ξεκαθάριζε ότι το “Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” – το οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης – είναι μια ‘”σημαντική συμφωνία”, ωστόσο η χώρα του, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων της, θα συζητήσει και με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν χτες την έκρηξη Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του παράνομου Τούρκο-λιβυκού μνημονίου, ενώ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Χαρακτηριστική του εκνευρισμού του είναι και η δήλωση του ότι στην Κύπρο “δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα θα τα κάνουν” σημείωσε, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο… τι είδους πλοία εννοεί.

Οι δηλώσεις αυτές, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία είναι πιστή στη θέση της ότι επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., δημιουργούν συνθήκες έντασης εν όψει των συναντήσεων σήμερα του Ν. Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η ατζέντα της Αθήνας

Στη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Δένδιας θα απλώσει όλη τη βεντάλια των ελληνικών θέσεων. Από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, που αποτελούν τις μόνες διαφορές μας προς επίλυση με την Τουρκία, ως τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το θέμα στο τέλος του μηνός. Επίσης οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Το μόνο που δεν μπαίνει σε συζήτηση με την Άγκυρα είναι ότι άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα.

Μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Από Ελληνικής πλευράς, στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θα παραθέσει, προς τιμήν του Έλληνα ομολόγου του, δείπνο “ιφτάρ”, λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Η πρόσκληση σε “ιφτάρ” θεωρείται εξαιρετικά τιμητική για τον προσκεκλημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Επίσκεψη Κώστα Καραγκούνη στην ΠΕΜΕΤΕ”Πανελλήνια Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών”

Newsroom

ΛΑ.Ο.Σ: Με Βέφα Αλεξιάδου, Εύη Βατίδου και Αγγελική Ηλιάδη το Ευρωψηφοδέλτιο!

Newsroom

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας: ”2 γυναίκες κατά μέσο όρο το μήνα νεκρές, επειδή είναι γυναίκες”

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com