18.5 C
Θέρμον
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 6:04
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Τιμή στη μνήμη του Νικόλαου Σιαλμά από την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στον Άη Στράτη θα βρεθεί ανήμερα του Πάσχα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.Θα συναντηθεί με τη δήμαρχο Μαρία Κακαλή καθώς επίσης και με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Νικόλαου Σιαλμά, ως ένδειξη τιμής.

Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε το 1965 στο Θέρμο. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1984 όπου και αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα  με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.Υπήρξε υποσμηναγός της Ελληνικής Αεροπορίας, χειριστής ενός αεροσκάφους Mirage f1CG.

Κλήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1992, να αναχαιτίσει ένα F-16 της Τουρκικής αεροπορίας. Η αερομαχία που ακολούθησε έγινε στην περιοχή του Άγιου Ευστράτιου. Γρήγορα  όμως η αναγνώριση, ύστερα από αντίδραση της τουρκικής πλευράς, εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Αυτό οδήγησε τα ελληνικά αεροσκάφη, στην προσπάθειά τους ν’ αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, να κατέβουν σε πολύ χαμηλό ύψος. Λίγο αργότερα όμως, το αεροσκάφος του Σιαλμά προσκρούεται στη θάλασσα και συντρίβεται. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πιλότος, που σκοτώθηκε σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη, που παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.Το μόνο που βρέθηκε ήταν η κάσκα του. Εκτίθεται στο Μουσείο  της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι.

Στο νότιο άκρο του νησιού Άη Στράτη, το οποίο μετονομάστηκε σε ακρωτήρι Νικόλαου Σιαλμά, στήθηκε ένα επιβλητικό μνημείο ως απόδοση φόρου τιμής στον ήρωα που έπεσε για την πατρίδα.

DCIM100MEDIADJI_0864.JPG

 

Συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του πατέρα του όταν αντίκρισε το μνημείο: «Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μας έλεγε ότι ‘’θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!’’ Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Που να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι αυτά τα μεγάλα γράμματα…»

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων έχει στηθεί στον λόφο του Αγίου Κοσμά στο Θέρμο, στο οποίο δεσπόζει ένα μουσειακό μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να τιμήσει τους πέντε αεροπόρους της πολεμικής μας αεροπορίας (Νικόλαο Ανδρέα Σιαλμά, Κωνσταντίνο Αθανασίου Κοντογιώργο, Βασίλειο Γεωργίου Κουρκούτα, Ευστάθιο Χαριλάου Τσίγκα και Ευάγγελο Γεωργίου Σταθόπουλο),  όλοι με καταγωγή από το Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου, που έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Video από drone μέσα από το κανάλι :

https://yt3.ggpht.com/ytc/AAUvwng1rkKwSmy_JwK88h00G6UW2g32Uvvh56ZNKgA81Q=s88-c-k-c0x00ffffff-no-rj

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Θέρμο: 19η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Μαθητικών Ομίλων

Newsroom

Δήμος Αγρινίου: Εγγραφές νηπίων και βρεφών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Newsroom

Δράση ενημέρωσης στο Νηπιαγωγείο της Κοινότητας Αγ. Ανδρέα και στο Νηπιαγωγείο της Κοινότητας Γραμματικούς

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com