21.3 C
Θέρμον
Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 21:53
Τοπικά νέα

Προτάσεις της ΔΡΩ για την ΟΧΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΔΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ   ΟΧΕ – «ΔΙΑΔΡΟΜΗ  ΦΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης του Δήμου Αγρινίου και της πρόσκλησής του για αποστολή προτάσεων  από την πλευρά πολιτών και συλλογικοτήτων, με στόχο τον σχεδιασμό του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Δήμου Αγρινίου, η Δρω-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλ/νία απέστειλε τις παρακάτω προτάσεις, τις οποίες εύχεται να υιοθετήσει ο Δήμος Αγρινίου κατά τον σχεδιασμό της ΟΧΕ.

1) Υποδομές και παραλίμνιος κατασκηνωτικός χώρος στην Τριχωνίδα, στην περιοχή του Παναιτωλίου, στον οποίο θα λειτουργεί εργαστήριο γλυπτικής δημιουργίας και Κέντρο μελέτης γλυπτικής που θα φιλοξενεί φοιτητές των Τμημάτων Γλυπτικής των Σχολών Καλών Τεχνών, αφιερωμένο στον γλύπτη Καπράλο, που γεννήθηκε στο Παναιτώλιο και το έργο του δώρισε στην Εθνική Πινακοθήκη και στη Γλυπτοθήκη Καπράλου στην πόλη μας.

2) Διαδρομή: τα γεφύρια του Αλάμπεη.

Πραγματοποίηση ανασκαφικών τομών σε τρεις τουλάχιστον θέσεις εκατέρωθεν της ενωτικής τάφρου των γεφυριών, με σκοπό τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τμήματος της θεμελίωσης των γεφυριών, έτσι ώστε αυτά να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της περιοχής και της ιστορίας του τόπου, με τη δημιουργία ομώνυμης πολιτιστικής διαδρομής.

3) Πολιτιστική διαδρομή «Αθανάσιος Παλιούρας» (με φυσική σήμανση και ψηφιακή πληροφορία στο διαδίκτυο): Σπηλαιώδη βυζαντινά μοναστικά κέντρα και ασκηταριά Αιτωλ/νίας, η οποία θα περιλαμβάνει:

α) τον Άγιο Νικόλαο Κρεμαστό,

β) την Παναγία Ελεούσα Άνω Μυρτιάς,

γ) τους Αγίους Πατέρες Βαράσοβας,

δ) τον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Βαράσοβας,

ε) τον Άγιο Νικόλαο Νότιας Βαράσοβας

στ) τον Άγιο Ανδρέα Χαλκιοπούλων,

ζ) την Παναγία Ελεούσα Μύτικα

 

4) ‘Ένταξη Πάρκου Αγρινίου στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπωντου Συμβουλίου της Ευρώπης (European Route of HistoricGardens).

5) Πρόταση αξιοποίησης και προβολής μέρους του ΒελανιδοδάσουςΞηρομέρου περιοχής Γουριώτισσας:

Δημιουργία περιπτέρου ενημέρωσης επισκεπτών εναλλακτικού και θρησκευτικού τουρισμού, στη θέση «Μετόχι» Γουριώτισσας / Διάνοιξη και ανάπλαση παραλίμνιου στη λίμνη Οζερό (Περιοχή Νατούρα) μονοπατιού και άλλων  μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών εντός του βελανιδοδάσου /  Πάρκο βιωματικής ανίχνευσης της ιστορίας και εμπορίας του βελανιδιού στη θέση «Φτερόλακκα» Γουριώτισσας.

6) Διάνοιξη και σήμανση περιπατητικής διαδρομής: Δουγρή- ερείπια αρχαίας οχυρωμένης πόλης (αρχαίου Φιστύου)-Άγιοι Απόστολοι Νερομάνας-Πύργος Μουχτάρ.

7)  Μουσείο Υδροηλεκτρικών φραγμάτων και τεχνητών λιμνών ποταμού Αχελώου, σε παραποτάμια περιοχή του Ματσουκίου.

– Ψηφιακή αναπαράσταση της πάλης του Ηρακλή με τον Αχελώο

– Τουριστική διαδρομή που θα ενώνει τα τρία σημαντικά φράγματα, τις τεχνητές λίμνες και τα πανέμορφα τοπία που σχηματίστηκαν μετά την κατασκευή τους. Το μουσείο και η τουριστική διαδρομή θα αποτελέσουν ένα ακόμα δημόσιο βήμα για την υποστήριξη της πάγιας θέσης της Αιτωλ/νίας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

8) Πολιτιστική διαδρομή: τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου (με φυσική σήμανση και ψηφιακή πληροφορία στο διαδίκτυο):Αγία Τριάδα Μαύρικα, Βασιλική Μεγάλης Χώρας, Παναγία Κάστρου Παραβόλας, Μονή Μυρτιάς, Άγιος Νικόλαος Μόκιστας, Παναγίτσα Καλλιθέας, Επισκοπή Μάστρου, Βαράσοβα, ΠαναξιώτισσαΓαυρολίμνης.

9) Θερινή διαδρομή Λυσιμαχίας

Με αφετηρία την Αγία Τριάδα Μαύρικα, για την δροσιά το καλοκαίρι, παρόχθιος χωμάτινος δρόμος για πεζούς και ποδήλατα με σημεία στάσης και ξεκούρασης. Εξέδρα μέσα στη λίμνη για στάση και ξεκούραση.

10) Διαδρομή: ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ (με φυσική σήμανση και ψηφιακή πληροφορία στο διαδίκτυο).

11) Αναστήλωση ναού του Στρατίου Διός, ανάδειξη και φωτισμός του τείχους με καθαρισμό και φροντίδα του εγκαταλειμμένου αρχαιολογικού χώρου. Το έργο θα συμπληρώσει την ανάδειξη και προβολή του ανακαινιζόμενου αρχαίου θεάτρου Στράτου και του προτεινόμενου Μουσείου Φραγμάτων και τεχνητών λιμνών ποταμού Αχελώου, μέσω των οποίων θα συγκροτηθεί ένα ολιστικό τουριστικό προϊόν στην ευρύτερη περιοχή.

12) Διαδρομή αρχαιοτήτων:  Ανάδειξη της αγοράς του αρχαίου Αγρινίου κοντά στον οικισμό Διαμανταίικα (περίπου 1 χλμ δυτικά από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου). Ψηφιακή και φυσική σύνδεση της αγοράς του αρχαίου Αγρινίου με τον ναό του ΣτρατίουΔιός, για τον οποίο επιβάλλεται αναστήλωση, καθώς και ανάδειξη και φωτισμός του τείχους με καθαρισμό και φροντίδα του εγκαταλειμμένου αρχαιολογικού χώρου.

13) Διαδρομή: «Χριστιανικοί ναοί σε αρχαιοελληνικούς χώρους» (με φυσική σήμανση και ψηφιακή πληροφορία στο διαδίκτυο): Επισκοπή Μάστρου, Παναγία Κάστρου Παραβόλας, Άγιος Γεώργιος Αγγελοκάστρου, Άγιοι Απόστολοι Νερομάνας, Άγιος Νικόλαος και Ταξιάρχες Μόκιστας, Βασιλική Κάτω Βασιλικής, Βασιλική στις Γράβες του Αστακού.

14) Παρατηρητήριο για τα άγρια άλογα του Πεταλά, κατασκευή ποτιστρών συλλογής νερού και κατασκευή καταφυγίων για τροφή και προστασία τους, ώστε να διασωθούν από την έλλειψη νερού το καλοκαίρι και την κακοκαιρία του χειμώνα.

15) Παρεμβάσεις, σήμανση και πληροφορίες για τα μοναδικά σωζόμενα οθωμανικά κτίσματα της περιοχής Αγρινίου, τον μιναρέ της Μεγάλης Χώρας και τον πύργο Μουχτάρ της Δουγρής. Τοποθέτηση επεξηγηματικών πινακίδων (με σύντομο ενημερωτικό κείμενο) στα κατάλοιπα του μιναρέ της Μεγάλης Χώρας και στον πύργο του Μουχτάρ στην Δουγρή, ο οποίος χρειάζεται παρεμβάσεις και σήμανση. Είναι απαραίτητη, επίσης, η διάνοιξη του μονοπατιού προς αυτόν. Ένταξή τους σε πανελλαδικά δίκτυα οθωμανικών μνημείων.

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμος Αγρινίου – Με επιτυχία η δράση: «Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Newsroom

Δήμος Αγρινίου: Εγκατάσταση Μονάδας Ταχυδιύλισης στην Σκουτερά 

Newsroom

Αιτωλοακαρνανία: Εορτή Λήξης Κατηχητικών Συνάξεων Δημοτικού της Ιεράς Μητροπόλεως

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com