Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024, 4:11
Νέα απο το ΘέρμοΤοπικά νέα

Αξιοπιστία & Προοπτική: Οφθαλμοφανής η υποβάθμιση του Δ.Σ. Θέρμου

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Συνδυασμού Αξιοπιστία & Προοπτική για τον Δήμο Θέρμου.

Αναφέρει:

Τα συνεχή δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε., του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και των κοινωνικών δικτύων, που έχουν ως αντικείμενό τους τις κυοφορούμενες αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας, αφορούν τον Νομό μας γενικώς αλλά και την Μητρόπολη στην οποία θα ανήκει ο Δήμος μας. Επειδή δε το γεγονός αυτό, όχι μόνο αφορά την περιοχή μας, αλλά την θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ήταν η αιτία της υποβολής αιτήματος για συζήτηση  προ ημερήσιας διατάξεως στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο   του Δήμου Θέρμου στις  25 Φεβρουαρίου 2022.

Η εισήγηση  είχε τίτλο «ΟΙ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ»

Στην εισήγησή μας εστιάσαμε στο πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα των επικείμενων αλλαγών στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας που αφορούν την περιοχή μας, κι αναφέραμε πως σ΄ ένα χώρο τόσο μικρό, μόλις 334 τετ. χιλ., συνυπάρχουν αιώνες τώρα κι αποπνέουν ιστορία και πολιτισμό, πολύ σημαντικά, μεγάλης βαρύτητας και ειδικού ενδιαφέροντος τα πολιτιστικά μας γνωρίσματα και χαρακτηριστικά :

  • Πέντε Ιστορικά Μοναστήρια: Μονή Μυρτιάς, Μονή Φωτμού, Μονή Άϊ-Γιάννη Δερβέκιστας, Μονή Αγίας Παρασκευής, Mονή Καταφυγίου
  • Πάνω από είκοση μετα-Βυζαντινά Μνημεία: Παναγία η Ελεούσα, Σύμπλεγμα Ναών Αγίας Σοφίας, Άγιος Θωμάς Πετροχωρίου, Άγιος Γεώργιος Ανάληψης, Άγιος Νικόλαος Κόνισκας, Άγιος Γεώργιος Αργυρού Πηγαδίου, Κοίμηση της Θεοτόκου Μωρόσκλαβου, Παναούλα Πετροχωρίου, κ.α.
  • Πλειάδα Αποκουριτών Αγίων: Άγιος Ιάκωβος, Άγιος Διονύσιος, Άγιος Θεωνάς, Άγιος Κάλλιστος, Άγιος Ευγένιος, Άγιος Κοσμάς, Άγιος Καλλίνικος, ο Ιερός Χρύσανθος.
  • Απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά. Κορυφαίο προσκήνυμα του τόπου μας στην νεοιδρυθείσα Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
  • Πλειάδα Λογίων, Χρύσανθος ο Αιτωλός, Ευγένιος ο Αιτωλός, Κοσμάς ο Αιτωλός, Γεώργιος ο Αιτωλός,ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος κ.α. που με τη ζωή, τη δράση και το έργο τους τίμησαν επάξια έθνος, λαό, κι Ορθοδοξία.

Επισημάναμε πως ένας τέτοιος τόπος, με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι ο δικός μας τόπος, κι είναι παράδοξο αυτή τη στιγμή των εντόνων  ζυμώσεων που γίνονται στους κόλπους της Εκκλησίας και της Πολιτείας, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, το κυρίαρχο θεσμικό όργανο της περιοχής, να είναι ανενημέρωτο και  να μην  εκφράσει  τη βουλησή του  με αποφασή του που θα επιδοθεί στους αρμοδίους.

Το θέμα χειρίζεται μεν η Ιεραρχία, αλλά η απόφαση είναι πολιτική και θα την λάβει η Υπουργός Παιδείας. Θυμίζουμε πως το 2005, στην τότε πρόταση και πάλι του Μητροπολίτη Πειραιώς, για διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας αντέδρασε η τότε Υπουργός Παιδείας κ. Μ. Κουτσίκου.

Η πλειοψηφία    των μελών του Δ.Σ. αρνήθηκε  τη συζήτηση του τόσο σοβαρού αυτού θέματος ευθυγραμμιζόμενη με την εισήγηση  του κ. Δημάρχου.

Για άλλη μία φορά η αντίληψη “της του ενός ανδρός αρχής” παραμέρισε και την πληροφόρηση και την διαφάνεια, κι ανέδειξε  την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Ασχολήθηκε όμως με ψηφίσματα κι άλλα θέματα διαπιστωτικού χαρακτήρα.

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Δήμαρχος να κομπάζει για το ότι γνωρίζει όλο το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο, να μην ενημερώνει τουλάχιστον  το Δ.Σ.

Είναι δυνατόν με παρασκηνιακές διαδικασίες να διεκπεραιώνονται τόσο σοβαρά και τόσο σημαντικά για τον τόπο μας θέματα; Που είναι η διαφάνεια;

Από το Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Θερμές Ευχαριστίες του Συλλόγου Αναληψιωτών για τη στήριξη στο «γαϊτανάκι της Ανάληψης»

Newsroom

Θέρμο: Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς στον Μύλο της Κασσάνδρας!

Newsroom

Ποιμαντικές Επισκέψεις του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com