16.6 C
Θέρμον
Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 22:06
Συνταγές

Ισλί  ανατολίτικα μελομακάρονα!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 2 κούπα(ες) νερό
  • 1 κ.γλ. κοφτό, σόδα
  •  αλεύρι όσο πάρει (κάτι λιγότερο από 1 κιλό)
  •  2 κούπα(ες) βούτυρο
  •  4 κούπα(ες) ζάχαρη
  •  1 λεμόνι, ξύσμα
  •   Για τη γέμιση:
  •  300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  •  4 κούπα(ες) ζάχαρη
  •  1 κ.γλ. κοφτό, κανέλα
  •  Για το σιρόπι:
  •  4 κούπα(ες) ζάχαρη
  •  2 κούπα(ες) νερό
  • 1 κ.γλ. κοφτό, κανέλα
  •   λεμόνι, χυμός (λίγος)
Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:

Διαλύω τη σόδα μέσα στο νερό και την ανακατεύω να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι. Επειδή η δόση δεν είναι συγκεκριμένη αλλά η ποσότητα έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα, γι’αυτό και λέμε “όσο πάρει”, ξεκινάω με μισό κιλό και προσθέτω μέχρι να πετύχω την υφή της ζύμης. Αφού ρίξω το αλεύρι στον κάδο, σχηματίζω έναν κρατήρα στον κέντρο και προσθέτω το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Χύνω αρχικά τον αφρό της σόδας και κατόπιν όλο το νερό. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω σταδιακά κι άλλο αλεύρι, να γίνει η ζύμη κανονική.

Σημαντικό: Δεν το παρακάνω στο δούλεμα της ζύμης, αλλιώς θα γίνουν πολύ σφιχτά τα ισλί .

Για τη γέμιση:

Αναμιγνύετε την καρυδόψιχα που έχετε χοντροκόψει στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος ενός καρυδιού, τα πατάτε ελαφρώς με τις παλάμες και βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι από το μείγμα των καρυδιών. Το κλείνετε μέσα στη ζύμη καί δίνετε σχήμα ωοειδές ή τριγωνικό, σαν μικρό πυραμίδα.Αν θέλετε να είστε πιο κοντά στην αυθεντική, Μικρασιατική εκδοχή, με τσιμπίδα οδοντωτή ή με τσιμπιδάκι φρυδιών κεντάτε την επιφάνεια του γλυκού η πιο έυκολα τα πιέζουμε πάνω σε ένα τρίφτη και πάντα  από την αντίθετη πλευρά του κλεισίματος του ισλί. Ετοιμάζετε όλα τα ιτσλί και τα βάζετε σε αβουτύρωτο (!) ταψί με την κεντημένη επιφάνεια προς τα επάνω.Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30′-45′. Ο χρόνος εξαρτάται αποκλειστικά από το φούρνο πάντοτε, αλλά κι από το μέγεθος που έχετε δώσει στα ιτσλί σας. Το ζητούμενο είναι τα πουγκάκια να πάρουν ένα ελαφρώς ρόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό να διαλυθούν καλά οι κόκκοι. Προσθέτετε την κανέλα και λίγο χυμό λεμονιού. Τρυπάτε, αν μπορείτε τα ιτσλί με μια χοντρή βελόνα, να φτάσει μέχρι τη γέμιση ή με οδοντογλυφίδα. Αυτό το κάνουμε για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι. Βυθίζετε με τρυπητή κουτάλα τα χλιαρά ιτσλί στο σιρόπι και τα αφήνετε για 3′ να τραβήξουν. Τα αραδιάζετε πίσω στο ταψί και τα περιχύνετε με σιρόπι, να πάει παντού και να γυαλίσουν. Δεν το παρακάνετε, όπως π.χ. με τα μελομακάρονα. Αφήνετε τα ιτσλί 1 ολόκληρο βράδυ. Την επομένη, προστατεύετε ένα-ένα τα ιτσλί με μεμβράνη, να μη στεγνώσουν.

Καλή Απόλαυση!

 

 

Παραδοσιακή συνταγή, η οποία εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία από το σεφ μας Μάνο Κουφόπουλο!

 

 

 

 

∗Φωτογραφίες: secretkitchenandtravel.gr

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Εύκολη και Γρήγορη Συνταγή: Καλαμάρια Γεμιστά για Όλες τις Περιστάσεις

Newsroom

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για μπουφέ: Ρολάκια λουκάνικα που θα γίνουν ανάρπαστα!

Newsroom

Η απόλυτη συνταγή για νόστιμη κιμαδόπιτα!

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com