12.8 C
Θέρμον
13 Οκτωβρίου 2025
Συνταγές

Γαλοπούλα με παραδοσιακή γέμιση!

Υλικά:

6-8 μερίδες

  • 1 γαλοπούλα βιολογική, 4,5 κιλά
  • 1/2 κούπα χυμός λεμονιού
  • 1/2 κούπα χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κιλό κιμάς μικτός
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ πελτές ντομάτας
  • 1 κούπα ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι πλυμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα (έτοιμα αν θέλετε) σε κομματάκια
  • 1/2 πακέτο κουκουνάρια
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
  • 2 κ.σ κονιάκ
  • 1 κούπα ζωμό κρέατος
  • 1 σύριγγα 20αρα
  • 1 φαρδιά βελόνα για τη σύριγγα
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τη γαλοπούλα. Αφαιρούμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι να μαγειρευτεί ελαφρά, να σωταριστεί. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε έντονα να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε και τα εντόσθια. Ρίχνουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε το νερό με το ζωμό κρέατος και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό, αλλά στο τέλος πρέπει να είναι ελαφρά υγρό, να έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Παίρνουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα, μέσα έξω.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση στην κοιλιά και στο λαιμό. Κλείνουμε το ένα άνοιγμα με πορτοκάλι. Ράβουμε τα άλλα σημεία με σακοράφα και σπάγκο για να μη χυθεί έξω η γέμιση. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω. Παίρνουμε μια σύριγγα, τη γεμίζουμε με το μείγμα πορτοκάλι, λεμόνι, κονιάκ, βούτυρο, αλατοπίπερο και κάνουμε ενέσεις στη γαλοπούλα, στο στήθος κυρίως αλλά και στα μπούτια. Αλείφουμε και απέξω με το μείγμα. Ψήνουμε σε φούρνο 160 βαθμών στις αντιστάσεις στη σχάρα, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, (μπορείτε να το βάλετε από την ανάποδη πλευρά) για τόσες ώρες όσες και τα κιλά της. Από κάτω βάζουμε ταψί με νερό να στάζουν τα υγρά που πέφτουν να μην πέσουν στο φούρνο. Μπορούμε να βάλουμε το ταψί με τις πατάτες επίσης, τις δυο τελευταίες ώρες, να γίνονται παράλληλα. Οπότε θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 210 βαθμούς. Κάθε 1 ώρα, αλείφουμε με το μείγμα απέξω, να γίνει τραγανή η πέτσα.Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ξεροψηθεί απέξω. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

Καλη Απολαυση!

 

 

 

Συνταγή- Εκτέλεση:  Μάνος Κουφόπουλος

 

 

 

 

∗φωτο: bettycrocker.com

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Πολυσπόρια: Ένα πιάτο με ιστορία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Χοιρινές Μπριζόλες Πανέ με Χυμό Λεμονιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom

Γρήγορη Άσπρη Σάλτσα με Μανιτάρια (BINTEO)

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com