14.1 C
Θέρμον
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 17:23
Πολιτισμός-Τουρισμός

Πέντε αριστουργηματικά πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας

Ο τόπος τους, η ιστορία και η εμπειρία που προσφέρουν – Εντυπωσιακές εικόνες

Τα πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην Ελλάδα μας, δεν μπορούν παρά να θεωρούνται κι αυτά αξιοθέατα της κάθε περιοχής, που αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία αν κάνεις μια στάση στις εκδρομές σου και να τα θαυμάσεις. Χτισμένα από ανθρώπινο χέρι με μπόλικο μεράκι βρίσκονται ακλόνητα στη θέση τους στο πέρασμα των ετών, να μας διηγούνται την ιστορία τους και δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να σταματήσεις και να αφουγκραστείς. Να πέντε απ´ αυτά που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείς…

Πέντε αριστουργηματικά πέτρινα γεφύρια

Γεφύρι της Κόνιτσας: Το γεφύρι της Κόνιτσας το στολίδι του νόμου Ιωαννίνων στέκει ακλόνητο απ´ τα τέλη του 19ου αιώνα, όπου και το φιλοτέχνησε μια ομάδα μαστόρων της περιοχής, πάρα τις άκαρπες προσπάθειες για πυρπόληση του απ´ τους Οθωμανούς λίγα χρόνια αργότερα. Τοποθετημένο στη νότια μεριά της ομώνυμης πόλης, εκεί όπου εξέρχεται η χαράδρα του Αώου ποταμού, θα βρεις αυτό το μονότοξο γεφύρι, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπείρου άλλα και ολόκληρων των Βαλκανίων, να αποδεικνύει περίτρανα  ότι η ανθρώπινη παρέμβαση είναι μερικές φορές ευεργετική για την ομορφιά της φύσης.

Αν αυτό το μοναδικό τοπίο συνδυαστεί με τις διακοπές σου, να ξέρεις πως το μέρος κάτω απτό γεφύρι είναι ιδανικό για τις βουτιές σου, ενώ κατά μήκος του μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία με φόντο το κατάφυτο περιβάλλον.

Γεφύρι της Κλειδωνιάς: Εκεί που τελειώνει η χαράδρα του ποταμού Βοϊδομάτη, ανάμεσα στο καταπράσινο τοπίο, θα δεις να στέκεται το μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς, μόλις δυο χιλιόμετρα απόσταση απ´ τον ομώνυμο οικισμό, στο Ζαγόρι. Κατά την εποχή του Βυζαντίου στο σημείο αυτό βρισκόταν μια γέφυρα που οι παλιές ιστορίες την έχουν συνδέσει με έναν ματωμένο γάμο.Αποτέλεσμα του φονικού εκείνου, ήταν η έναρξη μιας βεντέτας και η ερήμωση ενός ολοκλήρου χωριού. Σταδιακά η γέφυρα του παρελθόντος εγκαταλείφθηκε και στη θέση της χτίστηκε αυτό το πανέμορφο γεφύρι. Το γραφικό αυτό γεφύρι, εκτός από βόλτες και χαλάρωση στη φύση, προσφέρεται και για βουτιές κάτω απ´ την σκιά των πλατάνων του.

Γεφύρι της Πορτίτσας: Το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά, είναι ένα μέρος που θα λατρέψεις, αν αγαπάς τη φύση. Θα το αντικρίσεις να στέκει αγέρωχο, στην είσοδο της δυτικής πλευράς του ομώνυμου φαραγγιού. Χτισμένο τρεις περίπου αιώνες πριν, με προσφορές του μοναστηριού του Σπηλαίου θα σε εντυπωσιάσει το μαγικό του τοπίο, που πολλοί ομοιάζουν με τις μυθικές συμπληγάδες πέτρες του Ιάσωνα στο ταξίδι του με την Αργώ.Το μοναδικό σκηνικό συμπληρώνει ο ποταμός Βενετικός, με τα νερά του βαμμένα στις αποχρώσεις του πρασίνου. Αν σου αρέσει η περιπέτεια μπορείς να βουτήξεις και να θαυμάσεις την άγρια χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Γεφύρι της Βινιάνης: Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Βινιάνης αποτελούσε για χρόνια το μοναδικό συνδετικό κρίκο του Καρπενησίου με τα υπόλοιπα χωριά της Ευρυτανίας. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και έχει υπάρξει τόπος διεξαγωγής σπουδαίων μαχών τα χρόνια της επανάστασης. Κινούμενος αντίθετα στα νερά του ποταμού Ταυρωπού, θα βρεθείς σε ένα υπέροχο σκιερό τοπίο με πλούσια βλάστηση, με μια τριάδα από μικρούς καταρράκτες και λίμνες να ολοκληρώνει την απαράμιλλη ομορφιά του σκηνικού. Τα δροσερά νερά των παραπάνω  λιμνών σε προσκαλούν να κανείς τις βουτιές σου μετά την πεζοπορία στην περιοχή και να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας τη φύση.

Γεφύρι της Αρτοτίβας: Το γεφύρι της Αρτοτίβας αποτελεί σήμα κατατεθέν αφού κατάφερνε να συνδέει την ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία με την Αιτωλία. Χτισμένο στο πιο στενό σημείο του Ευήνου ποταμού την περίοδο της Ενετοκρατίας, αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ αποτέλεσε το μέσο διαφυγής των επιζώντων της θρυλικής εξόδου του Μεσολογγίου. Καθώς το διασχίζεις θα μαγευτείς απ´ το ανθισμένο τοπίο του, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να κολυμπήσεις στα νερά του ποταμού κάτω από το γεφύρι, αν είσαι από εκείνους που προτιμούν τα δροσερά και αναζωογονητικά καλοκαιρινά μπάνια.

 

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Το Δάσος του Φράξου,ένα Βασίλειο φυτών και ζώων, “Φραξιάς “

Newsroom

Αγρίνιο: Το Ορατόριο «Ω Γλυκύ μου Έαρ» στην Παλαιά Δημοτική Αγορά

Newsroom

Σαντορίνη εν πλω: Ένα απρόσμενο ταξίδι για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com