20.2 C
Θέρμον
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, 10:24
Εθνικές Εκλογές 2023Πολιτική

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Τι περιμένουμε – Οι διαφορές με την 10η Μαΐου

Το δεύτερο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται προ των πυλών. Εκτός τηλεοπτικής αναμέτρησης μένει ο Γιάνης Βρουφάκης, καθώς το ΜεΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και την ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το ντιμπέιτ δεν θα «βγάλει νικητή αλλά θα καθορίσει την ταυτότητα και τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 20 μονάδες στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι στο ντιμπέιτ ο Κ. Μητσοτάκης πηγαίνει με «αέρα» νικητή. Από την άλλη, ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει και να πείσει τους πολίτες για δύο βασικά στοιχεία. Αρχικά, ότι θα βάλει φρένο στην κατηφόρα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα ότι θα μπορέσει να διατηρήσει ισχυρή θέση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος στη σύγκριση θητειών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αριθμούν ο καθένας μία τετραετία ως πρωθυπουργοί. Όμως, στο προηγούμενο ντιμπέιτ είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώην κυβέρνηση, να απολογείται περισσότερο και από την τωρινή.

Η σύγκριση αναμένεται να γίνει μεταξύ προγραμμάτων. Με τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένης της αρνητικής ατζέντας που κουβάλησε μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου και έλαβε την ηχηρή απάντηση των πολιτών, να πρέπει να επικοινωνήσει σωστά και με θετικό πρόσημο το πρόγραμμά του απέναντι στο ήδη δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρόγραμμα της ΝΔ.

Με αυξημένα ποσοστά Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας

Στο ίδιο ντιμπέιτ, έχουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, όπου προεκλογικά δείχνει να κυνηγάει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως με την πόλωση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται για να καθιερώσει -ίσως και να αυξήσει ελάχιστα- το ποσοστό του σε σχέση με την 21η Μαΐου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής του ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, αλλά πλέον πρέπει να πείσει ότι δεν είναι κόμμα ανοχής αλλά ουσιαστικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης.

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Βελόπουλου

Το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι όχι μόνο να βγει αλώβητος από την ραγδαία και ξαφνική αύξηση των ποσοστών του κόμματος «ΝΙΚΗ», αλλά και να καταφέρει να αποκλείσει από τον Δημήτρη Νατσιό την είσοδο στη Βουλή. Οι δύο συνδυασμοί που ανήκουν στον Δεξιό και λεγόμενο πατριωτικό χώρο, απευθύνονται ουσιαστικά στο ίδιο ακροατήριο και η κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων τους, είναι η Βόρεια Ελλάδα.

Με ελεύθερη ερώτηση το δεύτερο ντιμπέιτ

Επειδή οι θεματικές είναι 7, οι δημοσιογράφοι 6 και οι πολιτικοί 5, αποφασίστηκε να «σπάσει» η ενότητα της ελεύθερης ερώτησης. Έτσι όποιος δημοσιογράφος μένει έξω από τον κύκλο των 5 θα απευθύνει το ελεύθερο ερώτημά του. Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της διευκρινιστικής θα μπορεί άλλος δημοσιογράφος από αυτόν που την έθεσε αρχικά να κάνει δεύτερη διευκρινιστική.

Στο πλαίσιο εξασφάλισης της ισότιμης κατανομής του χρόνου για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμφωνήθηκε ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο:

Να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση θα διατυπώνεται στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας και η σειρά των ερωτώντων θα καθοριστεί κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργήσουν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι.

Να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά. Η διευκρινιστική ερώτηση θα προηγείται χρονικά της ερώτησης ελεύθερης θεματολογίας.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει:

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια

6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Όλα είναι έτοιμα στην ΕΡΤ για να φιλοξενήσει το δεύτερο ντιμπέιτ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, στις 21:00.

Πηγή: vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Περιοδεία της υποψήφιας Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Καλουδίωτη

Newsroom

Επίσκεψη του Μίλτου Ζαμπάρα στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Newsroom

Ελληνοτουρκικό: Οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com