15.4 C
Θέρμον
28 Απριλίου 2026
Πολιτική

Μίλτος Ζαμπάρας: Εξόντωση για τους συμβολαιογράφους της περιφέρειας – Δώρο στα funds από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσαν ο Βουλευτής και αναπλωρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Ζαμπάρας, και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Γιώργος Παπαηλιού, με αφορμή τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νομοσχεδίου που υπονομεύουν ευθέως τον ρόλο των συμβολαιογράφων στην περιφέρεια.

Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε, χωρίς καμία διαβούλευση και πρόνοια για τις συνέπειες, στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των συμβολαιογράφων της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης –κατασχέσεις κινητών και ακινήτων– αφαιρείται η προτεραιότητα που μέχρι σήμερα είχε ο συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης.

Η ρύθμιση αυτή οδηγεί, de facto, στη συγκέντρωση των σχετικών υποθέσεων σε μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία των Αθηνών, ενισχύοντας τις ανισότητες και θέτοντας στο περιθώριο δεκάδες επαγγελματίες της περιφέρειας που επί χρόνια λειτουργούν με επαγγελματισμό, γνώση της τοπικής κοινωνίας και ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς τους οφειλέτες.

Παράλληλα, εγείρονται σοβαρά ζητήματα διαφάνειας και προστασίας των δικαιωμάτων των οφειλετών, ιδίως απέναντι στις επιθετικές πρακτικές των funds και των τραπεζών, που απολαμβάνουν πλέον την πολυτέλεια να επιλέγουν τα γραφεία που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αποφεύγοντας οποιονδήποτε τοπικό έλεγχο ή κοινωνική λογοδοσία.

Η αφαίρεση του γεωγραφικού κριτηρίου από την ανάθεση υποθέσεων συμβολαιογράφων ισοδυναμεί με θεσμική απορρύθμιση και αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη μετατροπή της δικαιοσύνης σε εργαλείο άνισης εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Οι Βουλευτές ζητούν την άμεση επανεξέταση της συγκεκριμένης διάταξης και την αποκατάσταση της θεσμικής ισορροπίας που απαιτείται για την ορθή και δίκαιη απονομή δικαίου.

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Μίλτος Ζαμπάρας – «Σπίτι μου ΙΙ»: Κλείνουν άρον – άρον το πρόγραμμα

Newsroom

Ο Κώστας Καραγκούνης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026

Newsroom

Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας-21η Απριλίου 1967: Μνήμη, αγώνας και επαγρύπνηση

Newsroom
Φόρτωση....