16 Ιανουαρίου 2026
Νέα απο το Θέρμο

Το Γαϊτανάκι στην Αγία Σοφία Θέρμου: Ένα έθιμο που ενώνει γενιές

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025, αναβίωσε στην Αγία Σοφία Θέρμου το παλαιό και ξεχωριστό έθιμο το “Γαϊτανάκι” – μια παράδοση που κρατά αιώνες και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινότητα.

Με ρίζες που φτάνουν έως την εποχή της τουρκοκρατίας, το Γαϊτανάκι ενώνει κάθε χρόνο τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού σε μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό, γύρω από τον κύκλο του χορού και το πλέξιμο με τα χέρια.

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος στον χορό εισέρχεται ο Ιερεύς του χωριού, ευλογώντας με την παρουσία του την εκδήλωση και δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει ο κύκλος του εθίμου.

Το Γαϊτανάκι της Αγίας Σοφίας Θέρμου δεν είναι απλώς μια γιορτινή εκδήλωση – είναι μια ζωντανή μαρτυρία πολιτιστικής συνέχειας, μια πράξη συλλογικής μνήμης που ενώνει το χθες με το σήμερα και μεταφέρει αξίες στις επόμενες γενιές.

Δείτε λεπτομέρειες για το Αναστάσιμο Γαϊτανάκι της Αγίας Σοφίας Θέρμου (κλικ εδώ)

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Περήφανος πατέρας και Δήμαρχος: Ο Σπύρος Κωνσταντάρας στην παρουσίαση του βιβλίου που συνέγραψε και ο γιος του, Βασίλης

Newsroom

Σειρά του γηπέδου Δρυμώνα για αναβάθμιση – Δέσμευση 200.000€ από το Υπουργείο Αθλητισμού

Newsroom

Το «Καρέλι» του Εύηνου στον ΣΚΑΪ: Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» στον Δήμο Θέρμου

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com