13.5 C
Θέρμον
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024, 9:03
Κοινωνία

Μέχρι 70 ευρώ η νέα επιδότηση στα καύσιμα

Αντοχές του Προϋπολογισμού δείχνουν τα έσοδα και αυτό κάνει την κυβέρνηση αισιόδοξη για νέα μέτρα στήριξης, όπως νέα επιδότηση στα καύσιμα, αφού η αμόλυβδη δε λέει να σταματήσει να κινείται ανοδικά.

Η είδηση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, μάλλον απογοήτευσε τις αγορές, που περίμεναν κάτι παραπάνω, και κάπως έτσι η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε μέσα σε μερικές ώρες από τα 112 στα 118 δολάρια. Η είδηση ότι οι Αμερικανοί χαλαρώνουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, προκειμένου να φτάσει περισσότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη, πάλι δεν έπεισε και η τιμή έφτασε μέχρι τα 121 δολάρια. Οι αναλυτές «βλέπουν» ότι έως το τέλος του μήνα η τιμή θα σπάσει το φράγμα των 125 δολαρίων και σε βάθος 12μήνου θα έχει «πιάσει» τα 138 δολάρια.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί –σύμφωνα με πληροφορίες–μετά και την αύξηση των εσόδων το μήνα Μάιο, επιτρέπει στην κυβέρνηση όχι απλά να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά, αλλά και να διευρύνει τόσο το ποσό όσο και τον αριθμό των δικαιούχων.

Στην κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν τα πάντα. Από την πορεία των εσόδων και τις εκτιμήσεις έως το τέλος του έτους, μέχρι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όχι μόνο για τον Ιούλιο, αλλά και τους επόμενους μήνες μέχρι και το φθινόπωρο.

Τα στοιχεία των εισπράξεων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν αύξηση των εσόδων ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες, καθώς και αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη σημαντική μείωση του λογαριασμού αποφάσισαν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί.

Το Fuel Pass

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δικαιούχοι του Fuel Pass με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βλέπουμε πως η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Άρα, όπως και στο ρεύμα, όπου χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται, για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα».

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, αναμένεται παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων με διεύρυνση του ποσού και του κύκλου των δικαιούχων του Fuel Pass, συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία ενδεχομένως να συνοδευτεί με αύξηση του ποσού της κρατικής επιδότησης στην αντλία, ενώ είναι πιθανόν η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι να μοιράσει μία νέα επιταγή «ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που μελετώνται είναι:

 

  • Νέο επίδομα καυσίμων Ιούλιο και Αύγουστο 40-70 ευρώ (από 30-50), με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000).

 

  • Επιδότηση πετρελαίου κίνησης.

Διατήρηση Ιούλιο και Αύγουστο. Αύξηση κρατικής επιδότησης στην αντλία (σήμερα 0,15 ευρώ/λίτρο).

 

  • Πλατφόρμα για επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ.

14 ή 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις έως το τέλος του μήνα. Πίστωση χρημάτων στους λογαριασμούς αρχές Ιουλίου.

 

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Επίδομα εφάπαξ 200-250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες και συνταξιούχους. Πιθανός μήνας χορήγησης ο Σεπτέμβριος.

Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο

Δέσμη μέτρων για εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, με άμεσο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022, ενώ έως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%. Δεδομένου ότι η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φθάσει φέτος (πριν από την εφαρμογή των μέτρων) στο 1,165 δισ. ευρώ, το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Σκρέκας, τα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας στο Δημόσιο, εδράζονται σε τρεις άξονες:

  • Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
  • Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του Δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
  • Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.ά.).

Η αρχή γίνεται με απλές δράσεις, που εφαρμόζουν, άλλωστε, τα νοικοκυριά. Σε αυτές, πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων, περιλαμβάνονται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.ά.

Παράλληλα, σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30%, με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης -ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης Ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

 

 

vradini.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα και τι συμβολίζει το έθιμο

Newsroom

Πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την πεζοπορία

Newsroom

Kατεχάκη: Τράκαρε μόνος του και συνέχισε να οδηγεί ενώ διαλυόταν το ΙΧ στον δρόμο

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com