15.5 C
Θέρμον
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 2:22
Αγροτικά Νέα

Ν. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων, απαντά η ΕΕ στον ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπανδρέου, με αφορμή ερώτησή του με θέμα «την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων από τους λύκους».

Στην ερώτηση, αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει μέτρα για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών των περιοχών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, η ΕΕ απαντά ότι «η λήψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα παραμείνει προϋπόθεση καίριας σημασίας για την επίτευξη ισόρροπης συνύπαρξης».

Με βάση τις ανάγκες και τη στρατηγική που έχουν προσδιοριστεί, τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα εθνικά στρατηγικά σχέδια τους, με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις ή επενδύσεις, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από μεγάλους θηρευτές.
Ν. Παπανδρέου: Ανάγκη η Κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο

Στην ερώτηση, αν η ΕΕ προτίθεται να δώσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για να καλύπτεται πλήρως το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται η απάντηση αναφέρει ότι «το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ περιλαμβάνει μια σχετική μη παραγωγική επενδυτική παρέμβαση για τη μη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των μεγάλων θηλαστικών – αρκούδα, λύκος, αγριόγατα, τσακάλι, ελάφι – που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αντισταθμίζουν έως και το 100 % του άμεσου και έμμεσου κόστους των ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη.

«Είναι καθήκον και άμεση ανάγκη η Κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων και να τους αποζημιώνει γρήγορα», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής.

«Το πρόβλημα με τους λύκους οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς κτηνοτρόφους. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές φορές η κτηνοτρόφοι τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές. Η ελεύθερη ή νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελούν για την χώρα μας μία συνέχεια χιλιετιών με ιστορική, πολιτιστική και παραδοσιακή αναφορά. Το βασικότερο όμως από όλα είναι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών, διότι με την απουσία των κτηνοτρόφων, θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του περιβάλλοντος»

 

 

Πηγή:iefimerida.gr

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Αγρότες: Έρχονται πληρωμές 700 εκατ. ευρώ μέχρι το Πάσχα

Newsroom

ΌΣΔΕ 2024: Με την εγγύηση της Ένωσης Αγρινίου

Newsroom

Αγρότες: Σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστροφή ΦΠΑ

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com