Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι η ημερομηνία γέννησης του καναδού νομπελίστα γιατρού Frederic kBanting, ο οποίος, μαζί με τον βιοχημικό Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921 και έσωσαν εκατομμύρια ζωές.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Η ανεπάρκεια παραγωγής ινσουλίνης, δράσης της ινσουλίνης ή και των δύο, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Και οι δύο τύποι διαβήτη είναι εξίσου σοβαροί. Ένας τρίτος τύπος εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρεί με το πέρας της.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α., αλλά και τη Φινλανδία και την Κίνα.
Η καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για το 2024-2026 έχει θέμα:
«Για μια καλύτερη διαβητική ζωή» ή «Για μια καλύτερη ζωή με τον διαβήτη»
Τονίζει την κίνηση προς την αλλαγή στη φροντίδα του διαβήτη που θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή και την ευημερία για όσους ζουν με την πάθηση. Οι τρείς πυλώνες της καμπάνιας είναι: 1)Ευεξία.Μια σωματική και ψυχική κατάσταση στην οποία είμαστε άνετα, υγιείς και ευτυχισμένοι. 2)Υποστήριξη.Παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία ενός ατόμου.3)Διαβητική ζωή.Ενημέρωση και διαχείριση των σωματικών και ψυχικών προκλήσεων του διαβήτη παράλληλα με την ζωή στο σπίτι, την εργασία ή/και τη σχολική ζωή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι μια παγκόσμια ευκαιρία για τα άτομα με διαβήτη, τους επαγγελματίες υγείας, τους υποστηρικτές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό να ενωθούν για να ευαισθητοποιήσουν και να αναλάβουν δράση για τον διαβήτη.