25.8 C
Θέρμον
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 22:59
Υγεία

Ποιος κίνδυνος σας απειλεί, αν νιώθετε πόνους σε όλο το σώμα

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη σε 2.500 εθελοντές. Με ποιες παθήσεις συσχετίσθηκε ο πόνος που ένιωθαν. Πως εξηγείται η συσχέτιση.

Οι άνθρωποι που νιώθουν διάχυτους πόνους στο σώμα τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νευρολογικά ή νευροεκφυλιστικά νοσήματα λίγα χρόνια αργότερα. Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη που έδειξε ότι ο διάχυτος πόνος στο σώμα μπορεί να αποτελεί δείκτη της μελλοντικής νευρολογικής υγείας.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που δείχνουν ότι ο εκτεταμένος πόνος μπορεί να αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για πολλά νοσήματα όπως:

 • Καρκίνο
 • Περιφερειακή αγγειακή νόσο
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα

Τώρα, η νέα μελέτη τον συσχετίζει με την άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 2.464 Αμερικανούς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε λεπτομερή ιατρικό έλεγχο και κλινική εξέταση την περίοδο 1990-1994.

Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές τους είχαν χωρίσει σε ομάδες, αναλόγως με τους πόνους που ένιωθαν. Στους 347 από αυτούς (το 14% του συνόλου) ο πόνος είχε θεωρηθεί διάχυτος, επειδή αφορούσε σημεία:

 • Πάνω και κάτω από τη μέση
 • Και στις δύο πλευρές του σώματος
 • Στο κρανίο
 • Στη σπονδυλική στήλη
 • Στις πλευρές

Από τους υπόλοιπους εθελοντές, κάποιοι πονούσαν μόνο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Άλλοι όμως δεν ένιωθαν πόνο σε καμία άρθρωση και κανένα σημείο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί έως και δύο δεκαετίες. Στο μεσοδιάστημα οι 188 από τους εθελοντές διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας. Συνολικά 139, εξ άλλου, υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιπτώσεις του διάχυτου πόνου

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την νευρολογική πορεία των εθελοντών τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές των οποίων ο πόνος ήταν διάχυτος είχαν:

 • 43% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιασδήποτε μορφής άνοια (π.χ. αγγειακή, νόσο Αλτσχάιμερ)
 • 47% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ειδικά νόσο Αλτσχάιμερ
 • 29% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνά τους είναι μία «μελέτη παρατήρησης», όπως λέγεται, και επομένως δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο «παρέχει πειστικά στοιχεία ότι ο διάχυτος πόνος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια κάθε αιτιολογίας, νόσο Αλτσχάιμερ και εγκεφαλικό», τονίζουν.

Όπως εξηγούν, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από:

 • Την ηλικία
 • Το φύλο
 • Πολλαπλούς κοινωνικο-δημογραφικούς παράγοντες
 • Την κατάσταση της υγείας
 • Τις συμπεριφορές που υιοθετεί κανείς

Οι πιθανές εξηγήσεις

Πώς θα μπορούσε, όμως, ο διάχυτος πόνος να ανοίγει τον δρόμο στην άνοια και το εγκεφαλικό; Η συσχέτιση των δύο πιθανώς είναι πολυπαραγοντική, εκτιμούν οι ερευνητές.

Ένα ενδεχόμενο είναι ότι ο διάχυτος πόνος επηρεάζει άμεσα τη νοητική λειτουργία, δεδομένου πως αποτελεί βασανιστήριο για τον οργανισμό.

Επιπλέον, ο διάχυτος πόνος αποτελεί έναν υποτύπο χρόνιου πόνου που υποδηλώνει μυοσκελετικές διαταραχές. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να αποτελούν τμήμα μιας πρόδρομης φάσης της άνοιας γενικά και της νόσου Αλτσχάιμερ ειδικότερα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, απαιτούνται περαιτέρω μεγάλες μελέτες για να διερευνηθούν αυτά τα ενδεχόμενα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Regional Anesthesia & Pain Medicine.

Φωτογραφία: iStock

ΥΓΕΙΑ – Iatropedia

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ECDC: «Καμπανάκι» για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Newsroom

Κορωνοϊός: Έως τέλος Ιουλίου η έξαρση – Χρειάζεται προσοχή προειδοποιεί η Παγώνη

Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε 7 μέρες

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com