19.1 C
Θέρμον
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 11:14
Υγεία

Ποιες είναι οι ιδιότητες των προβιοτικών και πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα

Ο Ιπποκράτης  έλεγε ότι η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρολό στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες αρρώστιες οφείλονται στην κακή διατροφή και στον τρόπο ζωής. Από την άλλη, οι υπερβολικές δίαιτες και η χορτοφαγία δεν αποτελούν λύση για την σωστή ισορροπία του οργανισμού. Η μεσογειακή διατροφή έχει καταταχθεί αναμεσά στις καλύτερες, γιατί περιέχει όλα όσα χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μεταβολισμό. Μέσα στα διατροφικά προϊόντα και ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά, το κεφίρ έχει μεγάλη διατροφική αξία και συμβάλει στην σωστή διατήρηση της εντερικής χλωρίδας του εντέρου. Προέρχεται από σπόρους μύκητα Lactobacillus kefiri και περιέχει διάφορα ωφέλιμα συστατικά που κάνουν καλό στο πεπτικό μας σύστημα. Το κεφίρhttps://stamou.gr/product/kefir-lefko/έχει πικάντικη γεύση και είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Μπορείτε να το βρείτε σε ένα εξειδικευμένο γαλακτοπωλείο https://stamou.gr/που ειδικεύεται σε τέτοια προϊόντα.

 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γάλα από αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα αποτελούν βασική πηγή τροφής για τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες. Προσφέρουν ένα πακέτο βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως:

 

Πρωτεΐνη: Κρίσιμη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών.

Ασβέστιο: Ζωτικό για γερά οστά και δόντια.

 

Βιταμίνη D: Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 

Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): Απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία των κυττάρων.

 

Βιταμίνη Β12: Παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

 

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά είναι δίκοπο μαχαίρι για κάποιους. Η δυσανεξία στη λακτόζη, η αδυναμία πέψης της λακτόζης (ζάχαρη γάλακτος) μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία. Επιπλέον, ορισμένα άτομα επιλέγουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους.

 

Το κεφίρ παρασκευάζεται από τη ζύμωση του γάλακτος, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει  κόκκους κεφίρ, ένα σύνθετο μείγμα βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Αυτά τα μικροσκοπικά εργαστήρια παραγωγής ενέργειας μετατρέπουν τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κεφίρ την πικάντική του γεύση και την χαρακτηριστική του υφή.

 

 

Αυτή η διαδικασία ζύμωσης ωφελεί σε πολλά:

 

  • Το κεφίρ είναι πλούσιο σε μια ποικιλία προβιοτικών στελεχών σε σύγκριση με το γιαούρτι, προάγοντας την υγεία του εντέρου, βοηθώντας παράλληλά την πέψη.

 

  • Η διαδικασία ζύμωσης διασπά εν μέρει τη λακτόζη που υπάρχει στο γάλα, καθιστώντας το κεφίρ πιο εύκολο στην πέψη για ορισμένους με δυσανεξία στη λακτόζη.

 

  • Τα προβιοτικά στο κεφίρ μπορεί να συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

 

  • Το κεφίρ κληρονομεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο γαλακτοκομικό γάλα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, του ασβεστίου και των βιταμινών.

 

  • Η ζύμωση είναι αυτή που ξεκλειδώνει τις δυνατότητες του κεφίρ:

 

  • Τα βακτήρια και οι ζύμες των κόκκων κεφίρ καταναλώνουν λακτόζη, την κύρια ζάχαρη στο γάλα.

 

  • Η πτώση του pH δημιουργεί ένα περιβάλλον που αποθαρρύνει τα επιβλαβή βακτήρια ενώ ευνοεί τα ευεργετικά προβιοτικά.

 

  • Πρόσθετα υποπροϊόντα όπως ένζυμα, βιταμίνες και βιοδραστικές ενώσεις σχηματίζονται κατά τη ζύμωση.

 

Αυτός ο μετασχηματισμός όχι μόνο ενισχύει την πεπτικότητα, αλλά δυνητικά ξεκλειδώνει πρόσθετα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα προβιοτικά.

 

 

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Newsroom

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Δεν κινδυνεύει κανένας που έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca»

Newsroom

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com