25.8 C
Θέρμον
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 23:11
Υγεία

Πιθανό σύμπτωμα Πάρκινσον εμφανίζεται 20 χρόνια πριν τη διάγνωση! Είναι αυτή η καθημερινή ενόχληση

Εάν έχετε νόσο του Πάρκινσον, μπορεί να περάσουν χρόνια πριν καν διαγνωστείτε, καθώς τα συμπτώματα τείνουν να ξεκινούν σταδιακά και να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, συνήθως χρειάζεται το κλασικό τρέμουλο στα χέρια προτού πολλοί ασθενείς συνειδητοποιήσουν ότι έχουν Πάρκινσον. Αλλά ενώ αυτό είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και γνωστά συμπτώματα του Parkinson, ίσως να μην είναι το πρώτο.

Με την πάροδο των ετών έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχει ένα σημάδι αυτής της προοδευτικής διαταραχής του νευρικού συστήματος, το οποίο μπορεί να προηγηθεί του τρόμου έως και 20 χρόνια.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σημάδι Πάρκινσον που μπορεί να εμφανιστεί 20 χρόνια πριν διαγνωστείτε

Μια πολύ γνωστή στην επιστημονική κοινότητα μελέτη του 2009, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, εξέτασε το εάν η δυσκοιλιότητα θα μπορούσε να προηγηθεί της εμφάνισης των βασικών κινητικών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, όπως το τρέμουλο και η ακαμψία. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για σχεδόν 200 ασθενείς που είχαν αναπτύξει την νόσο μεταξύ 1976 και 1995 και τα συνέκριναν με άλλα 200 ​​άτομα χωρίς Πάρκινσον.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ασθενείς με Πάρκινσον είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό δυσκοιλιότητας από εκείνους χωρίς την νόσο. Mάλιστα εμφανίστηκε δεκαετίες πριν από την επίσημη διάγνωση των ασθενών.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά από άτομο σε άτομο

Η κανονική χρονική διάρκεια που κάποιος βιώνει μεταξύ των εντερικών κενώσεων ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν κενώσεις έως και τρεις φορές την ημέρα, ενώ άλλοι μόνο μερικές φορές κάθε εβδομάδα. Με αυτό κατά νου, η δυσκοιλιότητα θα εμφανιστεί διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους, καθώς σημαίνει απλώς ότι οι κενώσεις σας γίνονται λιγότερο συχνές από ό,τι είναι φυσιολογικό για το δικό σας σώμα.

Σε γενικές γραμμές, τρεις ή περισσότερες ημέρες χωρίς εντερική κίνηση είναι συνήθως πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτό καθιστά τα κόπρανα πιο σκληρά δύσκολο να κινηθούν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον θα βιώσουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή

Είτε έχετε δυσκοιλιότητα νωρίς είτε όχι, εάν έχετε Parkinson, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή. Σύμφωνα με την Καναδική Εταιρεία Εντερικών Ερευνών, η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα γαστρεντερικά συμπτώματα της νόσου. Περίπου το 60-80% των ασθενών με Πάρκινσον αντιμετωπίζουν σε κάποια φάση προβλήματα δυσκοιλιότητας ως αποτέλεσμα της κατάστασης της υγείας τους.

Στο Parkinson, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας της νόσου. Είναι μια νόσος που μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτό είναι ένα δίκτυο νεύρων που κατευθύνει τις σωματικές λειτουργίες, τις οποίες δεν ελέγχουμε συνειδητά, όπως η αρτηριακή πίεση και η πέψη.

Όταν η κίνηση του πεπτικού σωλήνα επιβραδύνεται, μπορεί να επέλθει δυσκοιλιότητα. Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης συνδέσει τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου (μικροβίωμα) με την νόσο του Πάρκινσον. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να συμβάλουν στη δυσκοιλιότητα.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://badgut.org, https://www.michaeljfox.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν παρατηρήσετε να κάνουν αυτό τα μάτια σας

Ο καφές συνδέεται με τη νόσο Parkinson: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Πάρκινσον – Διατροφή: Αυτές οι τροφές μπορεί να σας προστατεύσουν λένε οι επιστήμονες

Πάρκινσον: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα για έγκαιρη έναρξη θεραπείας

ΥΓΕΙΑ – Iatropedia

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

ECDC: «Καμπανάκι» για ασθένεια που μετέφεραν τουρίστες από την Κούβα στην Ευρώπη

Newsroom

Κορωνοϊός: Έως τέλος Ιουλίου η έξαρση – Χρειάζεται προσοχή προειδοποιεί η Παγώνη

Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε 7 μέρες

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com