35.8 C
Θέρμον
Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 17:35
Υγεία

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικά καταγεγραμμένες πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια και τα πρώιμα συμπτώματα σε καρδιακή ανακοπή επιτρέπουν στους γιατρούς να εκτιμήσουν, εάν ένας ασθενής κινδυνεύει να εκδηλώσει σύντομα καρδιακή ανακοπή και ενδεχομένως να την αποτρέψουν.

Μια νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καρδιά που γίνεται φέτος στην Γαλλία, εξέτασε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς, οι οποίοι έπαθαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Συγκεκριμένα συνελέχθησαν πληροφορίες από την επικοινωνία που είχαν οι ασθενείς με ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εντός 24 ωρών πριν από την καρδιακή ανακοπή.

Οι ερευνητές εντόπισαν ασθενείς από το Δανικό Μητρώο Καρδιακής Ανακοπής, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου από το 2016 έως το 2018 και είχαν τηλεφωνήσει στις Επείγουσες Ιατρικές Υπηρεσίες της Κοπεγχάγης, έως και 24 ώρες πριν από το συμβάν. Οι ερευνητές αξιολόγησαν συστηματικά αυτές τις κλήσεις πριν από την καρδιακή ανακοπή και σημείωσαν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τον καλούντα. Αυτός ήταν είτε ο ίδιος ο ασθενής, είτε κάποιος που καλούσε εκ μέρους του. Τέλος, έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων αυτών των ασθενών με εθνικές βάσεις δεδομένων για τη συλλογή άλλων πληροφοριών, όπως το αν εν τέλει οι ασθενείς επιβίωσαν ή όχι.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα λίγο πριν την καρδιακή ανακοπή

Από τους συνολικά 4.071 περιπτώσεις για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, στις 481 (11,8%) κάποιος είχε καλέσει σε ιατρικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης πριν από το συμβάν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 74 έτη και το 59,9% ήταν άνδρες. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν κατά σειρά:

  1. αναπνευστικά προβλήματα (59,4%)
  2. σύγχυση (23,0%)
  3. ασθενής που έπεσε αναίσθητος (20,2%)
  4. πόνος στο στήθος (19,5%) και
  5. ωχρότητα (19,1%)

Οι ιατρικές υπηρεσίες υποτιμούν τα αναπνευστικά προβλήματα έναντι του πόνου στο στήθος

Επείγουσα ιατρική ανταπόκριση στάλθηκε στο 68,7% των κλήσεων που ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα σε σύγκριση με το 83,0% που ανέφερε πόνο στο στήθος.

Όσον αφορά την επιβίωση, το 81% των ασθενών που ανέφεραν αναπνευστική δυσκολία σε κλήση πριν από το συμβάν σύλληψη πέθαναν εντός 30 ημερών σε σύγκριση με το 47% εκείνων που ανέφεραν πόνο στο στήθος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Filip Gnesin, είπε: «Σε πάνω από το 10% των περιστατικών για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου είχε γίνει τηλεφώνημα στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έως και 24 ώρες πριν από το συμβάν, είτε από τους ίδιους τους ασθενείς, είτε από κάποιον παρευρισκόμενο. Η δυσκολία στην αναπνοή ήταν το συχνότερο κοινό αναφερόμενο σύμπτωμα, πολύ συχνότερο από τον πόνο στο στήθος. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τον πόνο στο στήθος, οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν επείγουσα ιατρική βοήθεια και πιο πιθανό να πεθάνουν εντός 30 ημερών μετά τη σύλληψη. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι υποτιμημένο προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής ανακοπής.

Και πρόσθεσε: «Παρόλο που η μελέτη μας δείχνει ότι ορισμένοι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα πριν από το συμβάν, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Ελπίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση για τα αναπνευστικά προβλήματα ως ένα κοινό σύμπτωμα πρώιμης καρδιακής ανακοπής θα συμβάλει, μαζί με περισσότερη έρευνα, στον εντοπισμό περισσότερων χαρακτηριστικών που αφορούν την καρδιακή ανακοπή, έτσι ώστε να μπορεί να προβλεφθεί και ενδεχομένως να προληφθεί στο μέλλον”.

Πηγές: https://www.escardio.org, https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το ρόφημα είναι κλειδί για την υγεία της καρδιάς. Από ποιον κίνδυνο μας προστατεύει

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Τι (καλό) συμβαίνει στην καρδιά αν πίνετε 1-2 μπύρες την ημέρα

Το 50% όσων παθαίνουν καρδιακή ανακοπή έχουν αυτά τα συμπτώματα τις προηγούμενες μέρες

ΥΓΕΙΑ – Iatropedia

facebook

Ακολουθήστε το ThermoNews  στο Google News

 

Kάνετε Like στη σελίδα του ThermoNews.gr στο Facebook για να μαθαίνετε άμεσα  ό,τι συμβαίνει !

facebook

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Έως τέλος Ιουλίου η έξαρση – Χρειάζεται προσοχή προειδοποιεί η Παγώνη

Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε 7 μέρες

Newsroom

ΕΟΦ: Απαγορεύτηκαν συμπληρώματα διατροφής

Newsroom
Φόρτωση....
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com